Esad'a karşı yurtdışından gizli ittifak iddiası

Esad'a karşı yurtdışından gizli ittifak iddiası
 Alman Focus dergisinin internet sayfasında "Esad'a Karşı Yurtdışından Gizli İttifak" başlığıyla verilen haberde AB ile birlikte bazı ülkelerin...


 

Alman Focus dergisinin internet sayfasında "Esad'a Karşı Yurtdışından Gizli İttifak" başlığıyla verilen haberde AB ile birlikte bazı ülkelerin Esad'a karşı ittifak kurduklarını ileri sürdü.



Sözkonusu bu devletlerin Esad rejiminin sona ermesinden yana olduğu belirtilen haberde Suriye'deki muhaliflerin "vurucu gücünü" yurtdışından gelen gizli desteklerden aldığı kaydedildi.

Suriye'ye açık bir askeri müdahalenin hiçbir ülke tarafından tasvip edilmediği belirtilen haberde, Berlin'de bulunan Bilim ve Politika Vakfı Güvenlik Politikası Araştırma Grubu Direktörü Markus Kaim, Suriye'deki çatışmanın sadece hükümet ile muhalefet arasında değil; aksine ülke dışındaki fay hattını aşarak etnik ve dini bir boyuta ulaştığını belirtti.

Kaim, "Uluslararası toplumların askeri müdahalesi bugün artık çok daha zor. Batı, açık askeri müdahaleden ziyade, gizli aktörü oynasa daha anlaşılır oldurdu. Batı ve diğer devletlerin muhalifleri gizlice desteklemeleri bunun kanıtıdır. Sözkonusu olan, muhaliflerin askeri eğitimi, silah ve diğer askeri ekipmanın temini, aktüel enformasyonlar ve gizli komando eğitimidir" dedi.

Kaim ayrıca, Suriye uçaklarının satelitlerle takip edildiğini belirterek, "ABD, Suriye'deki birliklerin manevralarını ve kimyasal silah stoklarının güvenliğini takip etmekte ve görmektedir. Ancak, bu bilgilerin muhaliflere aktarıldığı ise kanıtlanmış değil" dedi.
Bilindiği gibi The New Yok Times gazetesi Haziran ayında eski CİA çalışanlarının Suriye'de satelit resimleri ya da ayrıntılı bilgileri muhalif gruplara aktardıklarını yazmıştı.

İsviçre Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Direktörü Albert Stahel, ABD tarafından eğitilen muhaliflerin Katar'daki özel kuvvet mensupları tarafından da eğitildiğini ileri sürmüştü.

Katar ve Suudi Arabistan Esad rejimine karşı taraf tuttuğunu açıkça belli etmektedir. Her iki ülke de ortak düşmanları İran'ın zayıflaması için Esad'a karşı önemli ittifak oluşturmak eğilimindeler.
Reuter Haber Ajansı ise , ABD Güvenlik Kurumunda iki üst düzeydeki askerin Suriye'deki muhaliflerin Türkiye'de eğitildiğini yazmıştı. Ajans haberinde ayrıca, Suriye ordusundan ayrılan 20 generalin Türkiye'de muhalif ordusunun yaratılmasına yardımcı olduğunu öne sürmüştü.

Kaynak: haber 7

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.