Ermeniler, Esad sonrası için endişeli

Ermeniler, Esad sonrası için endişeli
Ermeni toplumu, uzun süredir karışıklığın sürdüğü Suriye'de Esad rejiminin devrilmesinden endişe duyuyor...Suriye'deki Ermeni toplumu, Esad rejiminin...




Ermeni toplumu, uzun süredir karışıklığın sürdüğü Suriye'de Esad rejiminin devrilmesinden endişe duyuyor...
Suriye'deki Ermeni toplumu, Esad rejiminin devrilmesinden endişe duyuyor.

Ermenistan basınında yer alan haberlere göre, Suriye'de yaşayan 80 bin civarındaki Ermeni, muhaliflerin yönetimi ele geçirmesi halinde tehlikeli bir durumla karşı karşıya kalabilir.

Uzmanlara göre, muhaliflerin kontrolü ele geçirmeleri halinde Ermenileri tedirgin olmaya iten iki temel neden var: Suriye Ulusal Konseyi'nin Türkiye'de ilan edilmiş olması ve Ermenilerin şu ana kadar Esad rejimini desteklemeleri.

Suriye-Ermeni toplumu temsilcisi, şu ana kadar Ermenilere yönelik bir saldırı olmadığını belirtiyor. Ancak durumun giderek kötüleştiğini, günde altı saat elektrik kesintisi yaşandığını ve suç oranlarının arttığını belirtiyor.

Ermenistan Göçmenlik Bürosu başkanı Gagik Yeganyan ise, Suriye'den Ermenistan'a yoğun bir göç beklemediklerini, çünkü Ermenistan'ın göçmenlere yardım ve destek sağlayamayacağını söylüyor. Bu nedenle de gelişmiş ülkelere göç etmeyi denemelerini telkin ediyor.

Fakat bunun o kadar kolay olmadığını yakın zamanda Suriye'den Ermenistan'a göç etmiş olan Petros Gasparyan şu sözlerle açıklıyor: "Sanırım Suriye'de diğer ülkelere vize almanın ne kadar zor, hatta imkansız olduğunu bilmiyorlar. Bizim için Ermenistan tek kurtuluş."
________________________________________
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: ''Rusya'nın Suriye'ye barış gücü askeri göndermesi için tarafların öncelikle ateşkes ilan etmesi lazım''

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'ye barış gücü askeri gönderebilmeleri için öncelikle hem Şam yönetiminin hem de muhalefetin şiddeti durdurma konusunda anlaşması gerektiğini söyledi.

Lavrov, Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah Zayed el Nahyan ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında bir gazetecinin sorusu üzerine yaptığı açıklamada, ''Bir ülkeye barış gücü göndermek için öncelikle söz konusu ülkenin bunu kabul etmesi gerekiyor. Barışı koruma misyonu ve BM'nin diliyle barış gücü askerlerinin görevlendirilmesi için öncelikle sürdürülebilir bir barışın olması gerekiyor. Başka bir deyişle ateşkes gibi bir şey üzerinde anlaşmamız gerekiyor'' dedi.

Suriye sorununa çözümün herhangi bir dış müdahale olmadan bulunması gerektiğini ifade eden Lavrov, ''Sayın Nahyan ile Arap Birliği ülkelerinin aldığı karar ışığında Suriye sorununu ele aldık'' diye konuştu.

Lavrov, Suriye halkının daha iyi bir hayat yönündeki arzularını desteklediklerini vurgulayarak, ''Sorunun herhangi bir dış müdahale olmadan çözümü için Suriye içinde geniş kapsamlı bir diyalog kurulması olmazsa olmaz bir koşul'' dedi.

Nahyan ile görüşmesinde, Suriye'nin Dostları Konferansı'nda sunulacak önerilerin içeriğinin netleştirilmesini istediklerini kaydeden Lavrov, ''Suriye'nin dostları konferansına iletilecek önerilerin içeriğiyle ilgili net bilgiler almak isteriz. Eğer bu konferans gerçekten Suriyelileri birleştirecekse bence en doğru yaklaşım bu'' diye konuştu.

Lavrov, konferansın Suriye'nin dostlarını sadece muhalefet olarak ayırması halinde bunun Rusya'nın da güçlü şekilde desteklediği Arap Birliği'nin açıkladığı amaca uygun bir durum olmayacağını kaydederek, gerekli olanı şeyin tüm grupları kapsayıcı bir şekilde içine alacak diyalog ortamının yaratılması olduğunu söyledi.

Nahyan da yaptığı açıklamada, ''Suriye'nin Dostları Konferansı'nda'' Suriye'deki şiddetin durdurulması konusunda uluslararası bir anlaşmanın yapılmasına çalıştıklarını belirtti.

BAE'nin ülkedeki şiddetin durdurulması için Suriye yönetimi ile temasları yeniden başlatmaya hazır olduğunu söyleyen Nahyan, ''Eğer Suriye'deki rejim insanları öldürmeyi durduracaksa onlarla temas kurma yeniden gözden geçirilebilir. Aksi halde kendisiyle (Suriye lideri Beşşar Esad) işbirliği yapmak söz konusu bile değil'' dedi.

''Suriye muhalefetine askeri yardım yok''

Nahyan, Arap Birliği ülkelerinin Suriye'deki muhalefete askeri yardımda bulunmayacağını belirterek, ''Muhalefete destek konusunda Arap Birliği'nin muhalefetle ilişkilerin geliştirilmesi yönündeki açıklamasına dikkatinizi çekmek isterim. Suriye muhalefetine desteğin hiçbir zaman savaş anlamına gelmediğine dikkatinizi çekmek isterim. Bizim yaptığımız tüm muhalefet güçlerini birleştirmek için mali ve siyasi bir destektir'' diye konuştu.

Arap Birliği'nin temel hedefinin Suriye'de şiddetin ölümlerin durdurulmasını sağlamak olduğunu belirten Nahyan, Rusya ve Arap Körfezi Ülkeleri İşbirliği arasında güçlü ilişkilerin bulunduğunu ve bu güçlü ilişkinin de bölgenin istikrarına büyük katkı sunduğunu vurguladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandır Lukaşeviç daha önce yaptığı Suriye'nin Dostları Konferansı ile ilgili açıklamada, Moskova'nın bir ülkenin içindeki çatışmalara dış güçleri çok daha fazla müdahil edecek her türlü formata karşı olduğunu söylemişti.
________________________________________
Suriye Genel Devrim Konseyi: "Bugünkü operasyonlarda 7 kişi öldü"

Suriye Genel Devrim Konseyi, bugün birçok kentte düzenlenen operasyonlarda 7 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Konsey, bugün Şam kırsalı, başta Şam'ın banliyöleri olmak üzere Dera, Humus, Halep ve Hama'da Suriye ordusu ve güvenlik güçlerinin düzenlediği operasyonlarda 7 kişinin yaşamını yitirdiğini ve operasyonların devam ettiğini belirtti.

Konsey, birçok kentte yönetim karşıtı gösterilerin belli aralıklarla devam ettiğini aktardı.
________________________________________
Suriye, Arap Birliği kararlarına rağmen "asayişi sağlamaya" kararlı

Suriye rejimi, Arap Birliği'nin muhalefete destek ve BM ile ortak barış gücü yerleştirilmesi çağrısında bulunulması kararlarına rağmen, 11 aydır ayaklanma hareketinin sürdüğü ülkede asayişi sağlamaya kararlı olduğunu bildirdi.

Resmi Sana ajansının haberine göre, Suriyeli bir yetkili, "Bu kararlar ve diğerleri Suriye hükümetinin vatandaşlarının korunması ve asayiş ile istikrarın sağlanması konusundaki sorumluluklarını yerine getirmesini engellemez" dedi.

Suriyeli yetkili, "Suriye, Arap Birliği'nin ülkenin içişlerine müdahale ve ulusal egemenliğine ihlal oluşturan kararlarını tanımıyor" diye konuştu.

Muhalifler, Suriye ordusunun saldırısını püskürttü

Bu arada Suriyeli muhalif güçlerin, Suriye ordusunun, ülkenin orta kesimlerinde bir kasabaya yönelik tank saldırısını püskürttükleri bildirildi.

Merkezi İngiltere'deki Suriye İnsan Hakları Gözlem Merkezi, geçen Ocak ayının sonundan beri muhalif güçlerin elinde olan Rastan kasabasına yönelik saldırı girişiminin püskürtüldüğünü ve 3 askerin hayatını kaybettiğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.