Erken emeklilik bekleyenlere kötü haber
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, erken emeklilikle ilgili tartışmalara, 'Erken emeklilik yok. Bunu çok açık söyleyeyim' diyerek son noktayı koydu...
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, erken emeklilikle ilgili tartışmalara, 'Erken emeklilik yok. Bunu çok açık söyleyeyim' diyerek son noktayı koydu...
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, emeklilik yaşının düşürülmesiyle ilgili bir çalışmanın doğru olmayacağını düşündüğünü ifade ederek, "Erken emeklilik yok. Bunu çok açık söyleyeyim" dedi.
Babacan, JW Marriott Otel'de düzenlediği basın toplantısında, küresel ekonomi ve Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunduktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Türkiye'nin geçmiş dönemlerde erken emeklilik uygulaması nedeniyle "bedel ödediğini" ifade eden Babacan, geçmişte yapılan bu hataya bir daha düşmek istemediklerini dile getirdi.
Erken emeklilik uygulamasının, olumsuz etkisinin uzun vadede ortaya çıkacağını anlatan Babacan, şunları kaydetti:
"Erken emeklilik yok. Bunu çok açık söyleyeyim. Belli dönemlerde Türkiye bu hatalara düştü. Bu hatayı yapıyorsunuz, o gün kimse hissetmiyor. Sonra ne oluyor, çocuklarımızın Türkiye'si hissediyor. Bugün bir güzellik yapalım derken, dönüp çocuklarımızın Türkiye'sine bedel ödettiremeyiz. Ama şu olabilir; bizim emeklilik sistemimiz maalesef çok karmaşık bir sistem. Birçok grup insan var ve gruplar arasında adaletsizlikler var. Dönem dönem bu adaletsizlikleri nasıl kapatabiliriz çabasına giriliyor. Belki lokal, dar çerçevede, adaletsizliği kapatmak adına adımlar atılması gerekebiliyor. Ama biz o adımı attığımızda başka gruplarda da beklentiler tetiklenebiliyor. Dolayısıyla, çok çok dikkatli götürülmesi gereken bir konu.
Kategorik olarak kapıyı kapatmamakla beraber, genel anlamda emeklilik yaşının düşürülmesi gibi bir çalışmanın asla doğru olmadığını ve bunu yapmamamız gerektiğini her yerde söylüyoruz."
Memurlara rotasyon konusundaki çalışmalara ilişkin soru üzerine Babacan, genelde devlet memurlarının Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da uzun süre kalmak istemediklerini, göreve başladıkları zaman da ilk fırsatta hemen merkeze dönmek istediklerini söyledi. Babacan, dolayısıyla bu yönde bir model değişikliğine gitmeleri gerektiğini, ancak henüz o modelin netleşmediğini belirtti.
Babacan, yeni anayasa çalışmalarının ekonomiye etkileri konusundaki soruya "Anayasamızda hala eksikler var. Bir bakıma yamalı bohça görüntüsü var. Bugünün Türkiye'si ile geleceğe bakarak yeni bir anayasa Türkiye'nin ihtiyacıdır ama bunun olması ya da olmamasının ekonomi üzerinde etkisi çok sınırlı olur" yanıtını verdi.
Kıdem tazminatlarına ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Babacan, "O da çalışılan bir konu. Bunu derken illa yapacağız diye anlaşılmasın ama çalışılan bir konu" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.