Erdoğan'dan Mübarek'e kefenli gönderme?

Erdoğan'dan Mübarek'e kefenli gönderme?
Başbakan Erdoğan, Mısır Devlet Başkanı Mübareke "Halkın haykırışına, son derece insani taleplerine kulak ver" çağrısı yaptı. "Bizler faniyiz,...


Başbakan Erdoğan, Mısır Devlet Başkanı Mübareke "Halkın haykırışına, son derece insani taleplerine kulak ver" çağrısı yaptı.

 

"Bizler faniyiz, kalıcı değiliz. Seninle beraber sadece kefen gelecek. Öyleyse o kefenin değerini bilelim" diyen Erdoğan, halka da "Silahtan uzak durun" dedi...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Tunus ve Mısır'da yaşanan olaylara ilişkin beklenen mesajlarını partisinin grup toplantısında verdi. Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübareke "İstismarcıların, kirli odakların, Mısır üzerine karanlık senaryoları olan kesimlerin inisiyatif almasına fırsat vermeden, halkın haykırışına kulak verin" diye seslenen Erdoğan'ın, Mısır ve bölgedeki bazı ülkelerde yaşanan olaylarla ilgili sözleri özetle şöyle:


Özgürlükler artık ertelenemez


? Türkiye bölgesinde, barışın istikrarın olduğu kadar demokrasinin, evrensel hukukun hak ve özgürlüklerin hakim olabilmesi için güçlü bir irade ortaya koymaktadır.


? İçindeki sorunları çözemeyen, kendi arasında uzlaşı sağlayamayan ülkeler aydınlık bir geleceğe de ulaşamazlar.


? Halkın haykırışına, insani taleple rine kulak verin. Halkın değişim arzusunu hiç tereddütsüz karşılayın.


? İstismarcıların, kirli odakların, Mısır üzerine karanlık senaryoları olan kesimlerin inisiyatif almasına fırsat vermeden; Mısır'ın huzuru, istikran adına önce siz adım atın.


? Bugünün dünyasında özgür lükler artık ertelenemez, göz ardı edilemez. Aylarca süren seçimlerin adı demokrasi olmaz.

İnsanı yaşat ki...

? Halka gözünü, gönlünü kapatan hükümetler yaşayamaz. Halkın hiçbir çağrısı karşılıksız kalmaz. Bizim felsefemiz insanı yaşat ki devlet yaşasın.


? Bizler insanız. Faniyiz, kaba değiliz. Öleceğiz ve geride bıraktıklarımızdan sorgulanacağız. Müslümanlar olarak amacımız rahmetle yadedilmektir.


? Bizler halk için varız. Onun için diyorum ki yarın öldüğümüzde hoca 'cumhurbaşkanı, başbakan, bakan, trilyarder niyetine' demeyecek. Er kişi, hatun kişi niyetine diyecek. Seninle beraber gelen sadece kefen olacak. Öyleyse o kefenin değerini bilelim. Hepimizin gideceği yer 2 metrelik çukur. Bunu unutmayalım.


? Mısırlı kardeşlerim, bu direniş sürecinde silahtan uzak durun. Kültürünüze, tarihinize sahip çıkın. Özgürlüklere

sahip çıkmanın haysiyetli mücadelesini verin. Bu insani bir haktır.

? Mısır'da ister polis, ister asker, ister sivil olsun, bir tek canın gitme: nından can kopmasıdır.


? Halkın da iktidarında ağır başlılık içinde her kesimi tatmin edecek değişimi omuzlaması en büyük arzumuz. Tunus ve Mısır? da gereklire formların hayata geçirilmesini istiyoruz. Türkiye bu süreçte iki halkın da yanındadır.


Sözleri Mısır'da yankı buldu


Başbakan Erdoğan'ın Mısır yönetimine "Mısır'ın huzuru, güvenliği, istikrarı adına önce siz adım atın" çağrısı, başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda yankı buldu. Bazı göstericiler Erdoğan lehine sloganlar atarak, "İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Mısır hükümetiyle ilgili açıklamasından sonra Erdoğan'ın açıklaması, hem bizi mutlu etti hem de bir lidere yakışır şekildeydi" dedi.

Muhalif Veft Partisi üyesi olduğunu söyleyen Hüseyin Muhammed Emara, "Televizyonda gördük. Bize moral verdi. ABD ve İsrail, hükümetten yana tavır takınırken, Türkiye hem tarafsız hem de insani durumu ön plana çıkaran ve bizleri düşünen bir açıklama yaptı. Bu bizi mutlu etti" dedi. Temel Ahmet de "Tüm arkadaşlar, Türkiye'nin başından beri takındığı tarafsız ve barışçı tutumu takdir ediyor ve alkışlıyoruz" diye konuştu.


O MESAJI KENDİLERİ ALSINLAR


Başbakan Erdoğan, Tunus ve Mısır'da yaşanan olaylsırı İmz alarak kendisine ve partisin yönelik eleştirilerde bulunan köşe yazarların da sert çıktı. "Tunus ve Mısır konusunda, AK Parti'ye mesaj gün deren bazı köşe yazarlsm var. O mesajı asıl kendisi alması gerekenlerdir. Bizim o mesaja ihtiyacımız yok milletin mesajına ihtiyaca var" diyen Erdoğan, muhalefeti de eleştirdi Erdoğan, "Muhalefet ise Mısır'daki olayları tersinden okuma yeteneğini ortaya koyımrçfaur. Ders çıkarmak yerine, halkı şiddete davet etmeleri Türk demokrasisi adına par tiler üzerindeki kara lekedur" dedi.


'Biz sadece tedbiri alırız ondan sonra tevekkül ederiz'


Kırgızistan'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, başkanlık sistemi, suikast iddiaları ve Mısır ziyaretine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bir soru üzerine, Mısır'a ziyaretini ertelediğini, ülkedeki durum normale dönünce bu ziyaretin ger-çekiştireceğini söylen Erdoğan, "MİT'in kendisine istanbul'da suikast düzenleneceğine ilişkin rapor hazırladığı" yönündeki iddiaların hatırlatımlası üzerine ise şunları söyledi:


Kaderden imtina etmeyiz


"Bizim duruşumuz belli, biz sadece tedbiri alırız ondan sonra tevekkül eder ondan sonra yolumuza devam ederiz. Çünkü siyasetin yapısında fıtratında tarihten bu yana olanlar ortadadır. Zaman zaman söylediklerimiz bazı ortaya koyduklarımız olmuştur. Biz, kadere inanmış insanlarız. Onun için kederden de pek imtina etmeyiz yola aynen devam ederiz. Bunlar olağan şeylerdir, olur. Onlar da görevini yapacak biz de görevimizi yapacağız. Çünkü kötü olmazsa iyinin kadri bilinmez, iyinin kadri kıymeti ancak kötü ile taktir edilir.


Bunu böyle bilmemiz lazım" diye konuştu. Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "Çekincelerim var" açıklamasıyla tekrar tartışmaya açılan 'başkanlık sistemi' ile ilgili soru üzerine ise ''Başkanlık sisteminin daha faydalı neticeler doğuracağına inanıyorum. Bu benim kanaatim'' dedi.


Çaresizliğin göstergesi


Başbakan Erdoğan grup konuşmasında CHP'nin sivil direniş çağrısı yapmasını da sert bir dille eleştirdi. "CHP'nin genleri hiçbir değişime uğramamış. 1960'tan beri tahrik, kışkırtma yoluyla medyayı da kullanarak müdahaleyi alkışladı. Yine aynısını yapıyorlar. Direniş çağrısı yapanlar seçim umutlarını kaybetmişler. Bu umutsuzluk çağrısı, çaresizlik göstergesidir" dedi.


"Alkol düzenlemesini dahi rejim tehdit haline getirerek millete bırakıyor" diyen Erdoğan, "'Şimdi 'Alkollü hareket engellenemez hareketi' çıkmış. Bir siyasetçi buna destek verir mi? Anayasa 'gençliğin korunması' diyor. Ama maalesef bunlar korunması değil, alkolik olması için çalşıyorlar. Biz buna da izin vermeyeceğiz" ifadesini kullandı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.