Erdoğan, Filistin'in tanınması için 'seferberlik' ilan etti?

Erdoğan, Filistin'in tanınması için 'seferberlik' ilan etti?
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda eylül ayında yapılacak olan Filistin devletinin tanınmasıyla ilgili oylamada 'evet' oyu kullanacağını açıklayan...



Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda eylül ayında yapılacak olan Filistin devletinin tanınmasıyla ilgili oylamada 'evet' oyu kullanacağını açıklayan Türkiye, diğer ülkeleri de ikna etmek için aktif çaba gösterecek.

Dün Ankara'da Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la görüşen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bağımsız Filistin devletinin kurulması ve tanınması için 'seferberlik' ilan etti. Türkiye'nin öteden beri Filistin davasını kendi milli davası kabul ettiğinin altını çizen Erdoğan, Abbas'a, Türkiye'nin desteğine güvenebilecekleri garantisi verdi. Başbakan, "Dünyanın neresinde olursa olsun bu konuda şahsım, Dışişleri Bakanım ve bakanlık mensuplarım hep birlikte adeta bu işin seferberliğini ilan edebilecek konumunda olduğumuzu Abbas'a ifade ettim." dedi.

"Ortadoğu'ya barış ve istikrarın yeniden hakim olması ancak bölgesel sorunların temelinde yatan Filistin-İsrail ihtilafının adil ve kalıcı bir biçimde çözülmesiyle mümkündür." diyen Erdoğan, barışın temel şartını ise 'başkenti Doğu Kudüs olan, bağımsız ve yaşayabilir bir Filistin devletinin kurulması' olarak saydı. Başbakan Erdoğan, Filistin'deki gruplar arasında varılan uzlaşıdan büyük memnuniyet duyduğunu belirtti. Batı Şeria'daki ortamın imkan verilmesi halinde Filistinlilerin neler başarabileceğinin kanıtı olduğunu ifade eden Erdoğan, "Maalesef Gazze Şeridi'nde bu iyimser tabloyu göremiyoruz. Gazze Şeridi, İsrail'in uyguladığı insanlık ve hukuk dışı abluka nedeniyle aynı ölçüde gelişim gösteremedi. Bölgede 1,5 milyon insan halen en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamıyor." diye konuştu. Erdoğan, İsrail'in insanlık ve yasa dışı ablukasının bir an evvel sonuçlandırılması gerektiğini belirtti. Başbakan Erdoğan, Kudüs ile ilgili gelişmeleri de yakından takip ettiklerini anlatarak, "İslam dünyasının ve diğer iki semavi dinlere mensup halkların en kutsal mekanlarının yer aldığı Kudüs'ün kültürel kimliğinin, statüsünün ve demokratik dokusunun muhafaza edilmesine büyük önem atfediyoruz." dedi. Başbakan Erdoğan, Filistin'in değişik ülkelerde bulunan büyükelçilerinin de Türkiye'nin ev sahipliğinde İstanbul'da 23-24 Temmuz'da toplanacaklarını bildirdi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da, "Filistin'de uzlaşı yolunda devam ettiklerini ve bundan geri dönmeyeceklerini" söyledi. Abbas, Filistin'in birliği gerçekleşinceye ve geçici hükümet kuruluncaya kadar mümkün olan her çabayı göstereceklerini söyledi. Abbas, ulusal meclis seçimlerini de bir yıl içinde yapacaklarını kaydetti. Abbas, 1967 toprakları üzerinde başkenti Doğu Kudüs olan Filistin'in BM üyeliği için talepte bulunacaklarını da belirterek, Türkiye'nin bu husustaki desteğinden emin olduklarını kaydetti. Erdoğan'ı seçimlerdeki başarısından dolayı kutlayan Abbas, "Türkiye Cumhuriyeti'nin gönlümüzde belirgin bir yeri var. Türkiye zor anlarda hep bizim yanımızdaydı. Halkınız her an bizim yanımızda yer aldı. Her tarihi dönemeçte bize destek verdiniz." dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.