Erdoğan bizi kabul ederek yüreğini açtı
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda dün kabul edilen Yezidi grubun başkanı El-Ezidi, "Erdoğan bizi kabul ederek yüreğini açtı" değerlendirmesinde bulundu.
ANKARA - Irak'tan Türkiye'ye sığınan ve ülkede ikamet eden Yezidilerin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul edilmesi, bölgedeki Yezidi varlığına verilen değerin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.
Türkiye'yi ziyaret eden Yezidi grubun Başkanı Şeyh Cozel Hüseyin El-Ezidi, Erdoğan'ın kendilerini kabul ederek sorunlarını dinlemesinin çok önemli olduğunu belirterek, "Erdoğan bizi kabul ederek yüreğini açtı" değerlendirmesinde bulundu.
Irak'taki IŞİD tehdidinden kaçarak Türkiye'ye sığınan Yezidileri temsil eden bir grup, Ankara'ya gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edildi. Heyete başkanlık eden Şeyh Cozel Hüseyin El-Ezidi, hem ziyarete dair hem de Yezidilerin talepleri ve bölgedeki son durumları hakkında, AA'ya açıklamalarda bulundu.
Erdoğan'la görüşme
Yezidi heyetin başkanı Şeyh Cozel Hüseyin El-Ezidi, Erdoğan ile yaptıkları görüşmede, Irak'ta hala bir kaos ortamının var olduğunu belirterek, Yezidi vatandaşların sıkıntılarını dile getirdiklerini kaydetti.
Erdoğan'ın kendilerini kabul ederek, sorunlarını ve taleplerini dinlemesinin çok önemli olduğunu ifade eden El-Ezidi, "Erdoğan bize, sadece kendisini değil, tüm Türkiye'nin misafiri olduğumuzu söyledi. Bizlerin hakkını koruyacağını belirtti. Erdoğan bizi kabul ederek yüreğini açtı" dedi.
Heyette bulunan ve El-Ezidi'nin eşli olan Heyat Elyas Ado ise Erdoğan'dan "temiz bir istikbal" istediklerini belirterek, şu anda 14-15 bin Yezidi'nin IŞİD'in elinde olduğunu ve bu esirlerin kurtarılmasını istediklerini söyledi. Ado, şunları söyledi:
"Biz de bir kavimiz fakat bizleri yok etmek istediler, bunun için biz de Türkiye'ye kaçtık ve Türkiye Cumhuriyeti?nin Cumhurbaşkanı?nın yanına kadar çıktık.?
"Yapılan zulmü unutmayacağız"
El-Ezidi, Şengal'de IŞİD saldırılarında yaşadıklarını anlatırken, "Bize yapılan zulmü unutmayacağız. Bizim namusumuz ve şerefimiz, malımızdan, vatanımızdan daha kıymetlidir" dedi.
IŞİD'in saldırıları sonrasında eşlerini, çocuklarını, mallarını kaybettiklerini anımsatan El-Ezidi, şunları söyledi:
"Malımızı ancak Allah geri verebilir fakat şeref ve namusun telafi yoktur ve biz bunu unutmayacağız. Biz unutsak da çocuklarımız, torunlarımız, bizlere bu yapılan ihanetleri unutmaz. Dünya, etme bulma dünyasıdır."
Kendilerine IŞİD tarafından yapılan ani saldırıyı fark edemediklerini ve bu yüzden de tedbir almaya vakitleri olmadığını ifade eden El-Ezidi, aralarındaki bazı kişilerin bu saldırıları önceden haber aldıklarının fakat aynı inançtan olmadıkları için bunu kendilerinden gizlediklerini belirtti. "Onlarla aynı dinden olmadığımız için bize bunu yaptılar" diyen El-Ezidi, "Gökyüzü nasıl ki bazen birden bulutlarla kapanır ve şimşekler çakar, yıldırımlar düşer, bizim başımıza gelen durum da aynen böyle. Birden habersiz gökteki o bulutlar gibi tepemize çullandılar" sözleriyle, yaşadıkları şoku anlattı.
Türkiye'nin tutumu
Türkiye'nin kendilerine kapılarını açmaktan büyük memnuniyet duyduklarını kaydeden El-Ezidi, şöyle konuştu:
"Türkiye bizim elimizden tuttu, gönlünü ve kapılarını açtı. Cumhurbaşkanından en fakir vatandaşına kadar bizi ağırladınız ve hala da ağırlamaya devam ediyorsunuz. Herkes bizim misafirleri olduğumuzu ve bu süreç içinde de bizleri korumalarının vazifeleri olduğunu söylüyor."
El-Ezidi, Türkiye?nin güçlü bir ülke olduğunu ve dünya üzerinde önemli bir konuma sahip olduğunu belirterek, yurt dışına çıkma isteklerini Erdoğan'a ilettiklerini ve bu konuda yardım istediklerini belirtti. Türkiye'nin bu konuda çok daha etkin bir ülke olduğuna dikkati çeken El-Ezidi, "Biz de dedik ki, eğer gidebileceğimiz bir yol bulursanız ve bunu o devletlere siz iletirseniz, bizler için çok daha iyi olur. Sayın Cumhurbaşkanı da bu konuda gitme fırsatı doğduğunda bizlere yardımcı olacağını söyledi? ifadelerini kullandı.
Türkiye'deki Yezidiler
Son aylarda Irak'ta, IŞİD tehdidinden kaçan 4 bin 216 Yezidi, Diyarbakır'da kurulan kamplara yerleştirildi. Binlerce Yezidi ise IŞİD'in elinde esir olarak tutuluyor.
Irak'tan kaçan Yezidilere kapılarını açan Türkiye'de ise yaklaşık 20 bin Yezidi bulunuyor. Yezidiler ağırlıklı olarak Diyarbakır, Siirt, Nusaybin, Şırnak, Batman Silopi, Mardin, Isparta, Aksaray'da yaşıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.