‘Engellilerin sorunları, tüm insanlığın sorunu'

‘Engellilerin sorunları, tüm insanlığın sorunu'
  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, “Çağımızın devlet anlayışı engellilerin kendi kendisine yetmesi, belli bir bilgi ve kültür...

 

 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, “Çağımızın devlet anlayışı engellilerin kendi kendisine yetmesi, belli bir bilgi ve kültür düzeyine ulaşması, meslek edinip üretken hale gelebilmesi ve çevresiyle sağlıklı ilişkiler kurarak toplumsal hayata katılımlarının sağlanması devlete yüklenen bir anayasal görevdir” dedi.

Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde düzenlenen “Ankara Engelsiz Filmler Festivali” açılış törenine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ile çok sayıda davetli katıldı. Etkinlik kapsamında gösterilecek olan, detaylı altyazılı, betimlemeli ve işaret dili anlatımlı film ve belgesellerin tanıtımı yapıldı. Programa katılan engelsiz davetlilerin de kulaklık ve göz bandı takarak, kısa sürelide olsa engelli davetlilerle aynı duyguyu paylaşması amaçlandı.

“ENGELLİLERİN SORUNLARI, TÜM İNSANLIĞI KUŞATAN TOPLUMSAL SORUNLARDIR”

Bakan İslam, açılış programında yaptığı konuşmada, “Biz burada bulunanlar ve en azından Türkiye’nin çok büyük bir kısmı ve hatta dünyanın çok büyük bir kısmı; inanıyoruz ki engelliler toplumun ayrılmaz birer parçalarıdır. Engellilerin sorunları yalnızca onları ve ailelerini değil, tüm insanlığı kuşatan ve bütüncül bir anlayışla ele alınması gereken toplumsal sorunlardır. Çağımızın devlet anlayışı, engellilerin kendi kendisine yetmesi, belli bir bilgi ve kültür düzeyine ulaşması, meslek edinip üretken hale gelebilmesi ve çevresiyle sağlıklı ilişkiler kurarak toplumsal hayata katılımlarının sağlanması devlete yüklenen bir anayasal görevdir” ifadelerini kullandı.

“Değerli katılımcılar geçtiğimiz 13 yıl engellilik alanında devrim sayılabilecek nitelikte adımların atıldığı bir dönem oldu” diyen Bakan İslam, “Bu dönemde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan öncülüğün de ülkemizin ilk engelliler kanunu çıkarıldı. Bu kanun, engellilerin için atılmış bu güne kadar ki en önemli adım oldu” diye konuştu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam, konuşmasının devamında, “Biz Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak gerçekleştirdiğimiz tüm çalışmalarda, engellilerimizin toplumsal hayata tam katılımlarını sağlamak, ayrımcılığa maruz kalmayan, fırsat eşitliğinden yararlanan, haklarını kullanabilen kişiler olmalarına imkan tanımak; engellilerimizin eğitimle, istihdamla üretken olmalarını sağlayarak bağımsız yaşayabilmelerini destek vermek hedefiyle hareket ediyoruz” şeklinde konuştu.

Görme engelliler için sesli betimleme, işitme engelliler için işaret dili ve altyazı düzenlemelerin, bu engel gruplarının bilgi kaynağına erişimlerini sağlamak ve hayatlarının önlerinde bu engelleri kaldırmak üzere değiştirilmiş araçlar olduğunu belirten İslam, konuşmasında, “Ayrıca geçtiğimiz yıl yapılan düzenleme ile işitme engellilerinin kendi aralarında ve çevre ile iletişim kurarken el hareketlerini ve yüz mimiklerini kullanarak konuştukları görsel bir dil olan işaret dili, tüm yüksek öğrenim programlarına seçmeli ders olarak eklendi” ifadelerine yer verdi.

İslam, konuşmasının devamında, “Bir birey olarak inanıyorum ki, sokaklarımız da okuluna ya da işine giden, spor ve sanat etkinliklerine katılan, kütüphanede kitap okuyan ya da bir kafede çayını yudumlayan engelli vatandaşlarımızın sayısı giderek artacaktır” diye konuştu.

Görme engelli olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakanlık Müşaviri Kenan Önalan, “Bastonumu katlıyorum, görme engelli arkadaşlar için sesli betimleme yaptım” diyerek şakacı bir dille başladığı konuşmasında, “Ne kadar güzel ki hep birlikte aynı salondayız. Engellimiz engelsizimiz hep birlikte, devlet, STK hep birlikte. Bu ülkede çok şeyler yapılacak bundan sonra. Biz biliyoruz ki engelliler olarak artık umudumuz yüzde 5 değil; umudumuz yüzde 100.Türkiye’de engelsiz bir halde filmlerimizi izleyeceğiz, birlikte yaşayacağız” dedi.  

MUSA ERDOĞAN
ANKARA 

İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.