Engelli bireyi “sosyal ilişkileri” güçlendiriyor

Engelli bireyi “sosyal ilişkileri” güçlendiriyor
Engellilerin sosyal ilişkilerini güçlendirerek hayata katılması, birçok sorunla baş etmelerinde etkili oluyor. Engellilerin çevreleriyle iletişimlerini güçlü tutması gerektiğini ifade eden uzmanlara göre, durumu kabul etmek kişiyi güçlü kılıyor.

Dünyada her yıl 10-16 Mayıs haftası, Engelliler Haftası olarak kutlanıyor. Bu hafta boyunca; engellilik sorunu, engelliliğin önlenmesi ve engellilerin eğitimi konuları üzerinde duruluyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Ergoterapi Uzmanı Muammer Aydoğdu, engelli bireylerin hayata katılmasının önemine işaret etti.

 

Durumu kabullenen sorunları aşıyor

 

Engelli bireylerin hayata nasıl baktıklarının önemli olduğunu ifade eden Ergoterapi Uzmanı Muammer Aydoğdu, “Durumu kabullenmek, daha iyisini yapabilmeyi hedeflemek ve maksimum derecede bağımsızlığa sahip olabilmek için çabalayan bireyler birçok sorunun üstesinden gelebilmektedir. Ancak tam tersi davranan yani içerisinde bulunduğu durumu inkar süreciyle birlikte hayata karşı küskünlük gösteren bireyler sosyal izolasyonla karşı karşıya gelebiliyorlar” diye konuştu.

 

İnsan ilişkileri, tedavi sürecini olumlu etkiliyor

 

Engelli bireylerde sosyal davranışların azalmasının, bireyin yeteneklerinin farkına varamamasını, kendini geliştirememesine ve dolaylı olarak tedavi süresini uzattığına dikkat çeken Muammer Aydoğdu, “Engelli bireylerin, insanlarla olan ilişkilerinin artması kendilerini tedavi etmelerine yardımcı olacaktır. Hayattaki birçok aktiviteyi yapmakta ön yargılı davranarak geri adım atmak, denememek bir bebeğin yürümeye başlayacağı süreçte emeklemekten vazgeçmesine örnektir” dedi.

 

Sosyal ilişkilerinizi güçlendirin

Engelli bireylere sevdikleriyle ve arkadaşlarıyla daha çok zaman geçirmeleri tavsiyesinde bulunan Muammer Aydoğdu, şunları söyledi: “Kendinize olan güveni kazanabilmeniz içinde çevrenizdeki insanlarla da sohbet etmeniz, gülmeniz, şakalar yapmanız dağın zirvesine varmak için çıktığınız yolda dinlenme aralarınız, sizlere doping sağlayacak enerji içecekleriniz olacaktır. Sevdiğiniz insanlarla sokaklarda gezmeniz, spor yapmanız, sanat faaliyetleri ile ilgilenmeniz, hobilerinizle ilgilenmeniz, kitap okumanız, araştırmalar yapmanız hayatın akışında engelsiz bir yaşama katılmanıza ve sosyalleşmenize yardımcı olacaktır.”

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.