Enflasyon 'sıfır' çekti...

Enflasyon 'sıfır' çekti...
 Enflasyon, kasım ayında Merkez Bankası'nın tahminleri doğrultusunda bir önceki aya göre sadece yüzde 0.03 arttı.Yıllık bazda da yüzde 7.29'a geriledi....

 

Enflasyon, kasım ayında Merkez Bankası'nın tahminleri doğrultusunda bir önceki aya göre sadece yüzde 0.03 arttı.

Yıllık bazda da yüzde 7.29'a geriledi. Bu olumlu sonuçta gıda fiyatlarındaki aylık düşüşün büyük etkisi oldu...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayı enflasyonunu dün açıkladı. Ekimde, tüketici fiyatları endeksi (TÜFE), aylık bazda bir önceki aya göre sadece yüzde 0.03 artarken, yıllık bazda ise yüzde 7.29'a indi. İlk 11 aylık TÜFE de yüzde 6.72 oldu. Üretici fiyatları endeksi (ÜFE) ise aylık bazda yüzde 0.31 düşerken, yıllık bazda da yüzde 8.17'ye geriledi. 11 aylık ÜFE ise yüzde 7.47 oldu.

Yıl sonu tahmini yakın

Açıklanan verileri enflasyonun Merkez Bankasının öngörüleri çerçevesinde hareket ettiğini gösteriyor. Ayrıca yine Merkez Bankası tarafından yıl sonu için tahmin edilen yüzde 7.5lik oranın gerçekleşmesi de kolaylaştı. TÜFE'nin kasım ayındaki olumlu seyrinde son birkaç aydır hızla artan gıda fiyatlarının bu kez gerilemesinin etkisi büyük oldu. Gıda ana harcama grubunda fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 1.89 geriledi.

Eksiye inmesini giyim engelledi

Ancak yeni sezon nedeniyle giyim sektöründeki zamlı fiyatların ekimden sonra kasımda da sürmesi TÜFE'nin eksiye düşmesini engelledi. Bu ana harcama grubunda fiyatlar kasımda yüzde 3.87 arttı. Yine, konut ana harcama grubundaki fiyatların yüzde 0.58, ev eşyası grubundaki fiyatların yüzde 0.61, ulaştırma fiyatlarının da yüzde 0.45 artması dikkati çekti.

Et fiyatları geriledi


Mal ve hizmet bazında kasım ayının ilginç bir yanı ise et fiyatlarındaki düşüş oldu. Kasımda, bir önceki aya göre dana etinin fiyatı yüzde 3.53, tavuk etinin fiyatı yüzde 10.73 düştü. Öte yandan, il grubu açısından en çok fiyat düşüş yüzde 0.40 ile Kayseri-Sivas-Yozgat ile Adan-Mersin gruplarında oldu. En çok artış ise yüzde 0.65 ile Samsun-Tokat-Çorum-Amasya'da. Fiyatlar İstanbul'da yüzde 0.23, Ankara'da yüzde 0.02 düşerken, İzmir'de yüzde 0.01 arttı.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.