'Enerji talebi Akdeniz bölgesinde yüzde 50 artacak'

'Enerji talebi Akdeniz bölgesinde yüzde 50 artacak'
 Akdeniz Ülkeleri Enerji Şirketleri Birliği Hidrokarbon Kaynakları Müdürü Sohbet Karbuz, Akdeniz Bölgesi'nde 2040 yılından sonra enerji talebinin...

 

Akdeniz Ülkeleri Enerji Şirketleri Birliği Hidrokarbon Kaynakları Müdürü Sohbet Karbuz, Akdeniz Bölgesi'nde 2040 yılından sonra enerji talebinin yüzde 50 artacağını söyledi.

 

İSTANBUL (AA) - Akdeniz Ülkeleri Enerji Şirketleri Birliği Hidrokarbon Kaynakları Müdürü Sohbet Karbuz, Akdeniz Bölgesi'nde 2040 yılından sonra enerji talebinin yüzde 50 artacağını söyledi.

 

Karbuz, Anadolu Ajansı'nın (AA) Global İletişim Ortağı olduğu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) evsahipliğinde İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda devam eden 6. Dünya Enerji Düzenleme Forumu'nda (WFER) "Kaynak Çeşitliliğinde Farklılaşmanın Piyasalara Etkisi" konulu oturumunda konuştu.

 

Akdeniz Bölgesi'nin karmaşık bir yapısının olduğunu ifade eden Karbuz, "2040 yılından sonra nüfusta yaşanan artış ve ekonomik büyümeye bağlı olarak enerji talebi de Akdeniz Bölgesi'nde yüzde 50 artacak. Büyümenin çoğu Kuzey Akdeniz ülkelerindeki gayrisafi milli hasılanın daha yüksek olacak olmasına rağmen Akdeniz'in güneyinde yer alan ülkelerde gerçekleşecek. Ülkelerin uzun vadeli programı olmalı, bunlar da mevzuatların güvenli olması halinde sağlanabilir" değerlendirmesinde bulundu.

 

Güney ve Doğu Akdeniz'deki ülkelerin gelişmekte olduğunu belirten Karbuz, fosil yakıtlar kullanımında düşüş yaşanacağını ve 2030'dan sonra da Mısır, Ürdün ve Türkiye'de nükleer santrallerinde enerji üretiminde paya sahip olacağını vurguladı.

 

Karbuz, Kuzey Akdeniz'in gelecekteki enerji üretim profilinde fosil yakıt payının düşeceğine işaret ederek, daha yeşil ve çevreci bir politika izleneceğini, yenilenebilir enerjinin de elektrik üretimindeki payının yükseleceğini kaydetti.

 

İsrail'in kıyısında doğalgaz rezervleri bulmasıyla petrolden gaza geçtiğini hatırlatan Karbuz, "İsrail yabancı şirketler için çok çekici değil çünkü mali ve vergi politikasını değiştirip ihraç olacak gaz miktarlara sınır getiriliyor" dedi.

 

"Suudi Arabistan elektriğinin yarısını klimalar tüketiyor"

 

Suudi Arabistan Elektrik ve Ortak Üretim Düzenleme Kurulu Müdürü Abdullah Al Şehri de ülkedeki elektriğin yüzde 50'sini klimaların tükettiğini söyledi.

 

Al Şehri, enerji tasarrufunda eski klimaların fazla enerji tükettiğine değinerek, "Suudi Arabistan'da klimalar toplam elektrik tüketiminin yüzde 50'sini oluşturuyor. Eski klimaların değiştirilmesi gerekiyor ayrıca binalarda da termal ısı yalıtımları yapılabilir. Enerji tasarrufu ülke ekonomisine olan katkısından dolayı önemlidir. Enerji tasarrufu programlarında 2025 yılına kadar en yüksek talebi yüzde 14 olarak belirtirken, tüketimi de 2025'e kadar yüzde 8 oranında düşürmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

 

Suudi Arabistan'ın dünyanın en büyük petrol ihraç eden ülkesi olduğunu hatırlatan Al Şehri, "(Arabistan'da petrol fiyatları düşükken neden enerji tasarrufundan bahsediyorsunuz?) diyorlar. Enerji tasarrufu kapsamındaki planlarımızdan bazılarıysa farklı abonelere göre farklı tarifeler ve karbondioksit salınımı azaltmaktır" ifadelerini kullandı.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.