Enerji arttıkça sizi tehdit edemezler
Türkiye, enerji borsası kurmak için son dönem adımlarını hızlandırıyor.
Kurulacak enerji borsasının Türkiye'nin 'merkez' olma hedefine hizmet edeceğini belirten RWE Supply&Trading Üst Yöneticisi Judisch, bunun arz güvenliği için de çok önemli olduğunu belirtti
Almanya'nın Leipzig kentinde kurulu Avrupa Enerji Borsası (EEX) ve Türkiye'de de yatırımları olan RWE'nin Essen'deki "Supply&Trading Enerji Ticaret Merkezi" bu açıdan önemli tecrübeler içeriyor.
Türkiye inceleme yaptı
EEX Finans Direktörü Iris Weidinger, nisan başında Türkiye'den geniş bir heyetin borsalarında inceleme yaptığını belirterek, şunları söyledi: "Bu borsada şeffaflık, likit olma ve standardizasyon çok önemli. Bu yatırımcıların karar vermesini kolaylaştırır. Borsadaki fiyat sinyalleri mevcut yatırımcıları de verimli olmaya teşvik eder.Borsanın konsepti iyi tarif edilmeli ve piyasanın işlevi tanımlanmalı. Denetim de çok önemli. Türkiye önce spot piyasalarla başlayıp sonra vadeli gibi türevlere geçebilir." Alışverişe konu olan elektriğin fiziki teslimatının da hayati olduğunu vurgulayan Weidinger, bu konuda TEİAŞ'ın desteğinin önemine dikkat çekti.
Bölge için referans olur
Türkiye'de kurulacak borsanın bölge ülkeleri için bir merkez ve fiyatlar için de bir referans teşkil edeceğini ifade eden Weidinger, EEX'in Avrupa'da böyle sonuçlar doğurduğunu belirtti.
RWE Supply&Trading Üst Yöneticisi Stefan Judisch de üreticilerin arzı artırıp artırmama konusunda borsadaki fiyatlara bakabileceğini, bunun verimli bir kâr için çok önemli olduğunu söyledi.
Kendilerinin EEX'deki 5 piyasa yapıcısından biri olduklarını hatırlatan Judisch, Türkiye'deki borsaya da büyük oyuncuların aynı tür görevle girmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye'deki gaz piyasasıyla ilgili güncel soruları da yanıtlayan Judisch, sorunu doğru arz olmamasına bağladı. Judisch, şunları söyledi:
Belirsizlikler kalkmalı
" Ön koşul daha çok arzı çekmenizdir. Ne kadar çok enerji Türkiye'den geçerse, o zaman arz güvenliğini sağlarsınız. Kimse de sizi tehdit edemez. Türkiye bu süreçte." Judisch, ayrıca Türkiye'deki belirsizliklere işaret ederek, buna örnek olarak BOTAŞ'ı gösterdi.
Dalgalanma azalıyor elektrik fiyatı düşüyor
Verilen bilgilere göre 1998'de yapılanmaya başlayan EEX ve takas bürosu (ECC) gibi iştirakler sayesinde ülke bazlı dalgalanmalar azaldı ve fiyatlar birbirine yaklaştı. 2008 krizinde elektrik fiyatlar önce artsa da sonra hem geriledi hem birbirine yaklaştı. Borsa sistemiyle Avrupa'da son 5 yılda 7,5 milyar euroluk tasarruf sağlandı. Ayrıca borsa finansal derinleşmeyi de sağladı.
HABER: Serhat ALİGİL/ BUGÜN GAZETESİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.