En hızlı büyüyen ekonomi olduk?

En hızlı büyüyen ekonomi olduk?
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin 2010'da Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisi olduğunu belirterek, sanayi kesimi istihdamının da bir...


Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin 2010'da Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisi olduğunu belirterek, sanayi kesimi istihdamının da bir önceki yıla göre 375 bin kişi artarak 4 milyon 650 bine yükseldiğini kaydetti.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin 2010'da Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisi olduğunu belirterek, sanayi kesimi istihdamının da bir önceki yıla göre 375 bin kişi artarak 4 milyon 650 bine yükseldiğini kaydetti.

Bakan Ergün, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Mart ayı sanayi üretim rakamlarına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklanan rakamlarda bir sürpriz yaşanmadığını, endeksin büyük ölçüde beklentiler paralelinde gerçekleştiğini belirten Ergün, Mart ayında sanayi üretim endeksinin bir önceki yıla göre yüzde 10,4 artarak 127,8'e yükseldiğini, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış serinin ise bir önceki aya göre yüzde 0,3 azalarak 125,3'e indiğini kaydetti. Ergün, Mart ayına ait kapasite kullanım oranı, ithalat ve ihracat rakamları, otomotiv üretimi gibi rakamlar, enerji kullanımı ve sektörden alınan diğer işaretlerin Mart ayında bu boyutta kuvvetli bir artış yaşanacağını zaten gösterdiği bilgisini verdi.

Endekse tarihsel bir perspektiften bakıldığında 2011 Mart ayında yakalanan değerin en yüksek Mart rakamı olduğunun görüldüğünü kaydeden Ergün, sanayi sektöründeki gelişmelerin milli gelir rakamlarının da temel belirleyicilerinden olduğunu vurguladı. Bu kapsamda sanayi üretim endeksinde ilk çeyrek itibariyle yüzde14'lük artış yaşandığını ifade eden Ergün, bunun da ilk çeyrekte sanayi sektörünün büyümeye kuvvetli bir destek verdiğine ve 2011'de de güçlü bir büyüme performansı ortaya konulacağına işaret ettiğini belirtti. Özellikle imalat sanayindeki bu büyümenin 2010'da olduğu gibi 2011'de de istihdam rakamlarına önemli bir destek vereceğini belirten Ergün, şunları kaydetti:

"Nitekim TÜİK'in Ocak dönemi için yayınladığı son istihdam verisine göre, sanayi kesimi istihdamı bir önceki yıla nazaran 375 bin kişi artarak 4 milyon 650 bine yükselmiştir. Önümüzdeki dönemde baz etkisinin azalmasıyla birlikte sanayi üretim endeksinde 2010'a nazaran daha ılımlı artışlar göreceğiz. Bununla birlikte mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seride aylık bazda küçük dalgalanmalar görülebilir. Ancak burada önemli olan trendin hangi istikamette olduğudur. Trend de yukarı yönlü olmaya devam etmektedir. Türkiye, 2010 yılında Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisi oldu. 2011 yılında da aynı başarıyı tekrarlayacağız. Bizim bu başarılarımız, dünyada küresel krizin etkilerinin hala sürdüğünü unutturabiliyor. Dünya ekonomisi normalleştikçe, ihracat kanalları daha da açılacak, ekonomimiz çok daha sağlam bir zeminde yükselişine devam edecektir. Türkiye, makro dengeler açısından dünyada parmakla gösterilen ülkelerden birisidir. Bugün seçimden neredeyse hiç etkilenmeyen bir ekonomik atmosfere sahibiz.

Sadece bu durum bile ekonominin nereden nereye geldiğini kanıtlamaktadır. Reel sektörün bu güçlü makro zemin üstünde küresel rekabet gücünü daha da artırmak temel hedefimizdir. Nisan ayında otomotiv strateji belgesini, Mayıs başında da makine strateji belgesini açıkladık. Seçim ortamında dahi popülist politikalardan ziyade uzun dönemli stratejilere ağırlık veriyoruz. Bu belgelerde yer alan eylemler hayata geçtikçe, 2023 hedeflerimize daha fazla yaklaşacağız."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.