Emekliye 2 yeni müjde daha..

Emekliye 2 yeni müjde daha..
Emekliye iki yeni müjde daha geldi.Buna göre artışlar tek seferde yapılacak. Emekli maaşlarına yansıyacak artışın üst sınırı da 322 TL olacak. Zamlı...




Emekliye iki yeni müjde daha geldi.
Buna göre artışlar tek seferde yapılacak. Emekli maaşlarına yansıyacak artışın üst sınırı da 322 TL olacak. Zamlı emekli maaşı ödemelerin Ocak 2013'te başlayacak.

Emekliler arasındaki maaş farkının ortadan kaldırılmasının hedeflendiği İntibak Yasası'na 2 önemli gelişme yaşandı. Çalışma Bakanı Faruk Çelik yasa kapsamında ödemelerin 2013 yılının ocak ayında yapılacağını ve üst sınırın 322 lira olacağını açıkladı. Bu açıklamanın ardından ödemelerde emekliyi sevindirecek bir gelişme daha yaşandı. Bakanlar Kurulu'nda 'küresel kriz' gerekçe gösterilerek kapsamının dar tutulması talebine Başbakan Tayyip Erdoğan'ın isteğiyle refah payı yüzde 75 tutuldu. Kabine üyelerinden bazı bakanların "İşçiye veriyoruz Allah bereketini verir" çıkışıyla 2 milyon 743 bin emekliden 1 milyon 913 bini intibak zammı alma hakkı kazandı. 10 ile 322 lira arasında yapılacak intibak zammıyla devletin gireceği 2,5 milyar liralık maliyetin yıllara yayılması talebi de Bakanlar Kurulu'nda kabul görmedi.

Geriye dönük ödeme yok

Yüksek prim ödediği halde düşük maaş alan 1 milyon 913 bin emeklinin mağduriyetini sona erdirecek düzenlemeyle kademeli ödeme yerine tek seferde ödeme kabul edildi. Böylece 1,5 milyondan fazla emeklinin 100 TL'nin üzerinde alacağı zam ile 413 bin kişinin 10 ile 100 lira arasındaki farkı hesaplara 2013 Ocak ayında yatırılacak. Yasanın Meclis'te kabul edilmesiyle geriye dönük ödeme yapılacağına ilişkin bilgilerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri doğrulamadı. Yetkililer, geriye dönük ödeme yapılmayacağını bildirdi.

Kıdem tazminatı çalışması şubatta

Bakan Çelik, Şubat ayında kıdem tazminatı ile ilgili çalışma yapacaklarını kaydetti. Çelik, iş sağlığı ve güvenliği yasa taslağının bütün çalışanları kapsam altına aldığını, memurların da buna dahil olduğunu belirtti. İşsizlik rakamlarını değerlendiren Bakan Çelik, "İşsizlik oranımız düşüyor ama istihdamda atılması gereken adımlar var" dedi. Bakan, ulusal istihdam stratejisini bu ay içinde açıklamayı planladıklarını ifade etti. 2 bin iş ve meslek danışmanını şubat ayı sonunda işe başlatacaklarını ifade eden Çelik, çalışma saatlerini öne almayı düşünmediklerini sözlerine ekledi.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.