Emeklinin şoke eden tercihi
Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, yaklaşık 30 bin böbrek hastasının nakil yerine emekli maaşı tercih ettiğini söyledi.
Erk, "Nakil olan hastanın emekliliği kesiliyor. Hastalar bu nedenle nakil olmak istemiyor. SGK üzerinde çalışıyor, mevzuat değişecek" dedi.
Türkiye'de kronik böbrek yetmezliği nedeniyle 60 bin hasta diyalize giriyor. Bu hastalar malulen emekli oldukları için maaş alıyorlar. Hastaların yarısı maaşı kesilmesin diye böbrek nakli olmayı reddediyor. Bu hazin hikayenin nedeni Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) yaptığı bir uygulamadan kaynaklanıyor.
Diyalize giren böbrek hastalarını yüzde 90 engelli kabul eden Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bu hastalara malulen emeklilik hakkı tanıyor. Diyaliz hastaları böbrek nakli ameliyatı geçirdikten sonra ise engellilik oranları yüzde 70'e düşüyor. 5510 Sayılı Kanunun 25'inci maddesinde "Çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az yüzde 60'ını kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı malul sayılır" ifadesine rağmen; yüzde 70 engelli olduğuna dair rapor verilen hastaların malulen emeklilik maaşları kesiliyor. Malulen emeklilik hakları ile birlikte sosyal güvenceleri de ellerinden alınıyor. Nakil olduğu günden itibaren aldıkları maaş kesildiği gibi sağlık harcamalarını hastanın kendisi karşılamak zorunda kalıyor. Hastaların bazıları bu uygulamadan habersiz olduğu için yaptığı sağlık harcamaları ileride borç olarak karşısına çıkıyor. Bazı hastalar ise bu durumla karşılaşmamak için nakil yerine maaşı tercih ediyor.
800 LİRA İÇİN
Türk Böbrek Vakfı (TBV) Başkanı Timur Erk, şuan 60 bin böbrek nakli bekleyen hastanın maaş aldığını belirterek, "Bunların yarısı maaşı böbreğe tercih ediyor. Emeklilikleri ve maaşı kesilmesin diye organ nakli olmak istemiyor" dedi. Aynı zamanda Uluslararası Böbrek Vakıfları Federasyonu Başkanı olan Erk, kronik böbrek hastası olup da diyalize girenlerin malulen 800 lira emekli maaşı aldığını, kesintiye uğramasının onlar için ciddi bir sorun teşkil edeceğini belirtti.
MAAŞ KESİLMEMELİ
"Vakıf olarak yaptığımız başvurular üzerine SGK bunun üzerinde çalışıyor" diyen Erk, uzun süre diyalize girenler için emeklilik hakkının müktesebat haline geleceğini söyledi. Erk şöyle devam etti: "Böbrek nakli olsun veya olmasın maaş kesilmemeli. Çünkü diyalize bağlı yaşam ciddi bir sıkıntı. Böbrek nakli olan bir insan tabiri caizse gecekondu yaşamdan saray yaşamına çıkıyor. Yaşam kalitesi artıyor. Bu nedenle böbrek naklini tıbbi açıdan olduğu kadar ekonomik açıdan da desteklemek şart."
SGK DÜZENLEME YAPACAK
Bu arada, eski SGK Başkanı Fatih Acar'ın döneminde konu hakkında mevzuat değişikliği ile ilgili bir çalışma başlatıldığı öğrenildi. Böylece yapılacak düzenlemeyle söz konusu hastaların mağduriyetinin giderilmesi hedefleniyor.
HEDEF KADAVRADAN NAKİL
Dünya Böbrek Günü, belirlenen bir tema çerçevesinde her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Bu yılın belirlenen teması ise "Akut Böbrek Hasarı". Ancak ülkelerin kendi sağlık sorunları doğrultusunda tema belirleme hakkına sahip olmaları nedeniyle, Türk Böbrek Vakfı Türkiye'nin 2013 yılı temasını "Kadavradan Organ Bağışı" olarak belirledi. Akademisyenler, hukukçular, organ bağışçıları, kadavradan nakil olanlar ve nakil bekleyen hastalar dünya böbrek günü için bir araya geldi. Rixos Pera Otel'de gerçekleşen toplantıda 'Kadavradan Organ Bağışı' konusuna dikkat çekildi. Toplantıya katılacak alanında uzman isimler, ülkemizde son derece düşük oranda gerçekleşen kadavradan organ bağışının arttırılması için, bir bütün olarak bağış sürecini ve yapılması gerekenleri dile getirildi. TBV Başkanı Erk, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi kadavradan organ nakil oranının Türkiye'de yüzde 50'ye çıkarılması gerektiğini söyledi.
NESRULLAH SONAY - BUGÜN GAZETESİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.