Emeklilik kolaylaşıyor, 2.2 milyon emekliye 310 TL maaş..

Emeklilik kolaylaşıyor, 2.2 milyon emekliye 310 TL maaş..
Sosyal Güvenlik Kurumu, aylar süren emeklilik işlemlerini bir gün içinde tamamlayacak.Kimi zaman ödenmesi 5 ayı dahi bulan emekli maaşları da ilk maaş...

Sosyal Güvenlik Kurumu, aylar süren emeklilik işlemlerini bir gün içinde tamamlayacak.

Kimi zaman ödenmesi 5 ayı dahi bulan emekli maaşları da ilk maaş gününde ödenecek. SGK Başkanı Emin Zararsız, kurumda doküman ve arşiv sistemi kurulması için çalışma başlatırken, sistemin devreye girmesi için ihale aşamasına gelindi. Sistemin, yıl sonunda devreye girmesi planlanıyor. Konuya yönelik olarak AKŞAM'a bilgi veren Başkan Zararsız, SGK'da bütün kağıt arşivin taranarak elektronik ortama aktarılacağını söyledi.


YAZIŞMA KALKIYOR

Zararsız, böylece, ülkenin dört bir tarafındaki yüz binlerce belgenin sanal arşivde toplanacağını kaydetti. Zararsız, 'SGK'lı kişinin kendisi, eş ya da çocuklarıyla ilgili işlemlerde oradan oraya yaz. Başka bir birimden belge bekle. Yanıt gelmiyor aylarca. İşlemler uzuyor. Artık yazışmalar ortadan kalkacak. Kısa sürede her türlü işlem yapılacak' dedi. Zararsız, bu sistemin, SGK'da önemli bir zihniyet değişimi yaratacağını vurguladı.


MAAŞ İLK DÖNEMDE BAĞLANACAK

Emin Zararsız, normalde 30 günü aşan emeklilik işlemlerinin de yeni sistemle bir günde tamamlanacağına dikkat çekti. Zararsız, 'Bir vatandaş, SSK'lı olarak işe girip, Emekli Sandığı'ndan emekli olmuş oluyor. Her iki kurumdaki görevlerinin bir araya getirilip hesaplanması çok zaman alıyor. Ya da Erzincan'da işe giren birisi, İstanbul'da çalışıp, emekliliğini Antalya'da isteyebiliyor. Artık hizmet dökümleri, saniyelerle toplanacak' diye konuştu. Zararsız, işleminin bitmesinin ardından da emeklilik maaşının, ilk ödeme döneminde yatırılacağını kaydetti.

2.2 milyon emekliye 310 TL maaş

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Emin Zararsız, 2.2 milyon emeklinin yüzünü güldürecek bir açıklama yaptı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Emin Zararsız, dün kurum faaliyetleri konusunda basına bilgi verdi. Emekliler arasındaki maaş farklılıklarının giderilmesine yönelik davaların Anayasa Mahkemesi?ne taşınmasını değerlendiren Zararsız, ?Maalesef bu maaş konusu fazla abartıldı, insanların duyguları sömürüldü? dedi.

MAAŞ KATLAMA OLMAZ

Emekli maaşları arasında 13 farklı düzenleme bulunduğunu, özellikle 2000?den sonra emekli olanların sisteme uyumunda sorun yaşandığını belirten Zararsız, şu değerlendirmeyi yaptı: ?Maaş konusu Anayasa Mahkemesi?ne geldi, bizim bu noktada bir itiraz yetkimiz yok. Yüce Mahkeme konuyu görüşürken biz savunmamızı sunacağız. Bu düzenleme emeklilerin lehlerine sonuçlansa dahi sanıldığının aksine 9.2 milyon emekliyi değil sadece 2,2 milyon kişiyi ilgilendiriyor.

KARNE KOLAYLIĞI

Yıllık maliyetinin de 8,1- 8,2 milyara ulaşacağını tahmin ediyoruz. Maaşın katlanması da söz konusu değil. Mahkemenin kararı çok önemli. İptal edecek mi, hangi gerekçeyle iptal edecek. Öyle bir karar verir ki düzenleme bile yapmaya gerek duyulmayabilir ya da herkesi kapsayacak şekilde olabilir.? Zararsız, ?Maliyeti nasıl hesapladınız?? sorusuna, ?En kötü senaryoyu baz alarak yaptık? yanıtını verdi. Yapılan hesaplamalara göre SGK?nın tahminlerinin doğru çıkması durumunda bu emeklilerin aylık maaşı ortalama olarak 310 lira civarında artacak. Zararsız, ayrıca borçlu işveren ve Bağ- Kurlular?ın il müdürlüklerine giderek 36 ay taksitlendirme yapabileceğini açıkladı. Zararsız, buna başvuranların ilk taksiti ödemeleri halinde sağlık karnelerinin açılacağını söyledi.

Her emekliden aidat kesilmedi

SGK Başkanı Emin Zararsız, emekli derneklerine kesilen üyelik aidatının emeklilerin verdiği mutabakat çerçevesinde yapıldığını söyledi. Her emekliden aidat kesmediklerine işaret eden Zararsız, 9,2 milyon emeklinin 756 bininin maaşından üyesi oldukları derneklere parahaksızlık olacağını söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.