Emekli memurları sevindirecek proje
Memurların emekli aylığı bağlanma süresinin en aza indirilmesi amacıyla başlatılan Hizmet Takip Projesi'nde (HİTAP) sona gelindi.
Devlet memurlarının tüm bilgilerinin saklanması, elektronik ortamda izlenerek gereksiz yazışmaların ve zaman kaybının önlenmesi ve emekli aylığı bağlanma süresinin en aza indirilmesi amacıyla başlatılan Hizmet Takip Projesi'nde (HİTAP) sona gelindi.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, devlet memurlarının hizmetlerine ilişkin bilgiler, kurumlarınca tutulduğundan SGK'da bulunmuyor. Gerek emeklilik talebinde bulunulması gerekse memuriyet görevlerinden ayrılarak diğer statüler kapsamında çalışmaya başlamaları halinde, memurların emeklilik işlemleri ve hizmet birleştirmesi için gerekli belge ve bilgileri son defa çalıştıkları kurumlardan isteniyor. Bu nedenle yazışmaların posta yoluyla yapılması, işlemlerin geç sonuçlanmasına, bu durum da zaman ve iş gücü kaybına, dolayısıyla mağduriyetlere neden oluyor.
Bu olumsuzlukları sona erdirmeyi hedefleyen SGK, devlet memurlarının tüm bilgilerinin saklanması, elektronik ortamda izlenerek gereksiz yazışmaların ve zaman kaybının önlenmesi ve emekli aylığı bağlanma süresinin en aza indirilmesi amacıyla ''On Line Kesenek ve Emeklilik Projesi'' başlattı.
5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun yayımlanarak yürürlüğe girmesi üzerine, kanunun yürürlüğe girdiği Ekim 2008'den sonra ilk defa devlet memuru olarak göreve başlayanlar da projeye dahil edildi ve projenin ismi ''Hizmet Takip Projesi (HİTAP)'' olarak değiştirildi.
Projeyle devlet memurlarının hizmet başlangıcından itibaren tüm hizmet bilgileri ve intibaklarına ilişkin öğrenim durumu, unvan, askerlik, diğer sigortalılık süresi, açık süresi, itibari hizmet süresi bilgileriyle ek gösterge, makam, görev ve temsil tazminat bilgilerinin elektronik ortama alınması hedefleniyor.
-Emekli aylıkları gecikme olmadan bağlanacak-
Bu bilgiler internet üzerinden alındığında, bilgilere elektronik ortamda ulaşmak mümkün olacağından, hizmet birleştirme ve borçlanma işlemleri kurumlarınca kağıt ortamında hiçbir belge ve bilgi gönderilmeksizin yapılacak. Memurların dijital ortama aktarılmış fotoğraflarıyla emeklilik belgesinin elektronik ortamda hazırlanarak e-imzayla gönderilmesi halinde, emekli aylığının gecikme olmaksızın en kısa sürede bağlanması mümkün olacak. Ancak tüm kamu idarelerince dokümantasyon yönetim sisteme geçilinceye kadar memurların emeklilik veya borçlanma talepleri kağıt ortamında alınmaya devam edilecek.
Örneğin, Milli Eğitim Bakanlığı'nda görevli bir öğretmenin, toplam hizmet süresinin ve ne zaman emekli olacağının bildirilmesini istemesi halinde, SGK'daki dosyasında herhangi bir bilgi ve belge bulunmadığından bu konudaki müracaatın çalıştığı Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yapması isteniliyor. Milli Eğitim Bakanlığınca bilgiler hizmet takip programına aktarıldığında ise bakanlıkta çalışan bir öğretmen, kurumuna yönlendirilmeden, toplam hizmet süresi, emekli olabileceği yaş ve tarih bilgisine SGK'dan ulaşabilecek.
-Programın tanıtımı yapılıyor-
Bugüne kadar tüm bakanlık, genel müdürlük ve üniversitelerin personel birimleriyle Marmara ve Ege bölgelerinde bulunan il ve ilçe belediyelerinde Hizmet Takip Programı'nın tanıtımı yapıldı. Diğer bölgelerde bulunan il ve ilçe belediyeleri personel birimlerine programın tanıtım toplantıları yapılmasına devam ediliyor. Yapılan bu toplantılar sonucunda Milli Eğitim Bakanlığınca yaklaşık 819 bin personelin tüm özlük bilgileri, 750 bin personelin tüm hizmet belgesi bilgileri, 775 bin personelin öğrenim bilgileri ve Emniyet Genel Müdürlüğünce Adana'da görev yapan yaklaşık 8 bin personelin özlük ve diğer bilgileri programa aktarıldı. Ayrıca belediye ve üniversiteler tarafından da programa bilgi aktarımına başlanıldı.
Öte yandan, kamu idarelerinin hizmet takip programına giriş yapmasına esas olacak tebliğ çalışmalarında son aşamaya gelindi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.