Elitaş: Avrupa kaynaklı ihracatımızı olumlu yönde etkileyecek

Elitaş: Avrupa kaynaklı ihracatımızı olumlu yönde etkileyecek
  Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, "Avrupa Merkez Bankası’nın aldığı kararlarla oradaki ülke içi dinamiklerinin biraz daha enflasyon artırıcı...

 

 

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, "Avrupa Merkez Bankası’nın aldığı kararlarla oradaki ülke içi dinamiklerinin biraz daha enflasyon artırıcı bir unsur olarak ortaya çıkmasıyla birlikte bizim mallarımıza karşı lehte bir talep artışının olacağını görüyoruz. Bu da bizim Avrupa kaynaklı ihracatımızı olumlu yönde etkileyecek" dedi.

Ekonomi Bakanı Elitaş, bir televizyon kanalında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İhracatla ilgili konuşan Bakan Elitaş, Avrupa Merkez Bankası’nın aldığı kararların Türkiye’nin ihracatına etkisine ilişkin, “Almanya’ya, Avrupa Birliği’ne olan ihracatımızda Şubat ayında iyiye doğru gidiş var, Mart’ta da aynı şekilde iyiye doğru gidiş var. Avrupa Merkez Bankası’nın negatif faiz uygulamasının kendi içlerinde enteresan bir durum. Onlar enflasyonu artırmak için uğraşıyorlar, biz de enflasyonu yerinde tutabilmek için, biraz daha aşağı yönlü tutabilmek için uğraş veriyoruz. İşte bunun için yapısal tedbirleri almamız gerekiyor, ihracatın çok artmasıyla birlikte yapısal tedbirler bazen enflasyonu da olumsuz tetikleyici bir durum olarak ortaya çıkarıyor. Avrupa Merkez Bankası’nın aldığı kararlarla, oradaki ülke içi dinamiklerinin biraz daha enflasyon artıcı bir unsur olarak ortaya çıkmasıyla birlikte, bizim mallarımıza karşı lehte bir talep artışının olacağını görüyoruz. Bu da bizim Avrupa kaynaklı ihracatımızı olumlu yönde etkileyecek. Umuyorum euro/dolar paritesi sabit kalır, euro-dolar paritesi sabit kalmadığı takdirde yine rakamsal olarak bizim moralimizi bozucu, ama miktar olarak moralimizi güçlendirici bir sonuçla karşı karşıya gelmiş olacağız. Ama esas bakmamız gereken nokta, dünya ihracat hacminden aldığımız payın artıp artmadığıyla ilgilidir” ifadelerini kullandı.

“DÜNYAYA GEMİLER İHRAÇ EDİYORUZ”

Dünyaya gemiler ihraç edildiğini söyleyen Elitaş, bu minvalde Türkiye’nin dünya gemi üretimindeki yerine ve önemine de dikkat çekerek, Norveç’e ihraç edilmek üzere Türkler tarafından inşa edilen canlı balık gemisi ile ilgili konuştu. Elitaş, Türk gemi ve yat sektörünün her geçen yıl daha iyi konuma geldiğini, dünyanın pek çok ülkesine gemi ve yat ihracatı gerçekleştirildiğini belirterek, şunları kaydetti:
“Bugün denize indireceğimiz gemi Norveç’e gönderilecek. 70 metre boyunda, 3 bin ton canlı balık taşıma kapasitesine sahip bir gemi. Bu gemi ile canlı balıklar fabrikalara, işleme tesislerine, daha taze bir ürünün işlenmesine katkı verecek ve daha taze piyasaya sunulmasıyla ilgili önemli bir işlev görecek. Balık işleme tesisi konusunda Norveç iyi bir konumda. Bizim gemi inşaat sanayimiz belli bir zaman içerisinde çok büyük bir gelişme göstermiş, dünya çapında da haklı bir seviyeye, takdir noktasına doğru gelmiştir. Ama yaşanılan bazı olaylardan dolayı gemi ihracatında, gemi inşaat sanayinde bazı sıkıntılar var. Bugün biz gemiyi denize indirdikten sonra sektör temsilcisi arkadaşlarımızla birlikte bu sektördeki sorunları, meseleleri değerlendirip çözüm yollarını birlikte bulmaya gayret edeceğiz.”

“2016 YILI İHRACAT HEDEFLERİMİZİ YAKALAYACAĞIZ”

Bakan Elitaş, 2016 yılı ihracat hedefinin tutturulmasıyla ilgili ise, “Tahmin ediyorum tutturacağız. Eğer şartlar 2015’deki şartlar sabit kalsa, 2016 yılındaki ihracat rakamlarını tutturmamamız için bir sebep yok. 2014’deki şartlar sabit kalsaydı, biz 2015’de 2014’ü geçme ihtimalimiz söz konusuydu, ama emtia fiyatlarındaki olağanüstü derecedeki düşüş hala devam ediyor. 2015 yılı ortalama emtia fiyatlarını aldığımızda 2016 yılı Ocak’la, 2015 yılı ortalaması değerlendirdiğimizde o herhalde bazı ürünlerde yüzde 20’nin üzerinde bir fiyat düşüklüğü söz konusu. Mesela, 2016’nın başlangıcında enerji 30-35 dolar seviyesindeydi. 2015 yılındaki enerji fiyatları ortalama fiyatı 60 dolar seviyesindeydi. Şubat ayında ve Mart ayında da cüzi de olsa da ihracatta artışın devam ettiğini görüyoruz, bu da bizi umutlandırıyor. İnşallah ihracatçılarımızın önündeki engeli kaldırabilmek, ihracatçılarımıza yeni bir heyecan oluşturabilmek için bu ayın içerisinde biz Ekonomi Koordinasyon Kuruluna ihracatın nasıl arttırılabileceğiyle ilgili bir sunum gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

“EURO CİNSİNDEN İHRACATIMIZDA ARTIŞ VAR”

Euro-dolar paritesinin ihracata etkisine ilişkin Bakan Elitaş, şöyle konuştu:
“Bizim aslında bakmamız gereken nokta şu: Artık parasal değerlerle değil de daha ölçülebilir konularla yapmamız lazım. Mesela, dünya ticaretini ölçülebilir halde veya yeknesak olmasını sağlayabilmek için bütün ihracat rakamlarını dolar cinsinden değerlendirerek yapıyoruz. Ekonomik faaliyetleri ölçülebilir hale, anlaşılabilir hale, tek bir hale getirebilmek için, tutabilmek için dolar cinsinden yapıyorum. Bizim euro cinsinden ihracatımızda bir artış var, ama dolar cinsinden ihracatımızda bir azalış söz konusu. Türkiye 2014 yılında 157.6 milyar dolarlık bir ihracat yaptı. Bu rakamla dünya ihracat ihracat hacminden aldığı pay binde 9.1. 2015 yılına baktığımızda binde 9.4, yani ihracatta bir artış söz konusu. 2016 yılında eğer biz binde 9.4’ü, binde 9.5-9.6 yaparsak başarılı bir yıl geçirmiş oluruz diye düşünüyorum.”

İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.