Ekrem Dumanlı Washington Post'a yazdı

Ekrem Dumanlı Washington Post'a yazdı
 Washington Post, Ekrem Dumanlı'nın yazısını yayınladı. Dumanlı'nın yazısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sert eleştiriler vardı.14 Aralık'ta paralel...

 

Washington Post, Ekrem Dumanlı'nın yazısını yayınladı. Dumanlı'nın yazısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sert eleştiriler vardı.

14 Aralık'ta paralel yapıya yönelik olarak yapılan operasyon kapsamında gözaltına alınıp bırakılan Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, ABD'ninWashington Post gazetesine CumhurbaşkanıRecep Tayyip Erdoğan'ın politikalarını eleştiren bir yazı kaleme aldı. Dumanlı"Erdoğan'ın pervasız davranışları sadece kendi mirasına değil Türkiye ve müttefiklerine de zarar veriyor. Türkiye'nin istikrarlı yatırım merkezi imajı bozuldu. Karakter suikastı, kutuplaştırma ve sindirmeye dayalı siyasetin tehlikeli sosyal gerilimlere yol açması kaçınılmaz. İçerisi kaotik olan bir Türkiye uluslararası camia tarafından güvenilir bir ortak olarak telakki edilemez. Erdoğan'ın otoriter adımları Türkiye'yi uzun zamandır benimsediği Avrupa Birliği'ne katılma hedefinden uzaklaştırıyor." dedi.

Gazetecilerin gözaltına alınmasından bahseden Dumanlı'nın, her nedense bu gazetecilerin devlet büyüklerine çok ağır küfür ve hakaretler yağdırmasından söz etmemesi manidar bulundu.

İşte Dumanlı'nın o yazısı:

Geçen ay İstanbul'da gazeteme yapılan baskının ve 80 saat gözaltının ardından mahkemeye ilk çıkışımda yargıca 'İki köşe yazısı ve bir haber. Hakkımdaki tüm delil bu mu?' diye sordum. Yargıç, 'Evet' cevabını verdi. Bu, hem kendi adıma, hem de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetiminde Türk demokrasisinin iç karartıcı durumunu göstermesi adına, bir 'Başka sorum yok, sayın yargıç' anıydı.

"ERDOĞAN TÜRKİYE'Yİ TEK ADAM İRADESİNE SÜRÜKLÜYOR"

Erdoğan, Türkiye'nin neredeyse 12 yıldır lideri olarak birinci ve ikinci dönemlerinde ekonomik başarılara ve demokratik reformlara katkıda bulundu. Ne var ki, birbirini takip eden seçim zaferleri ve muhalefet partilerinin kifayetsizliğinden aldığı cesaretle, şu an Türkiye'yi tek adam ve tek parti idaresine sürüklüyor.

DUMANLI'DAN 'GAZETECİ' PROVOKASYONU

İki kritik dönüm noktası, 2013'de gerçekleşti: Hükümetin Gezi Parkı'ndaki protestoculara sert muamelesi ve büyük yolsuzluk skandalının ardından adalet mekanizmasının sistematik şekilde engellenmesi. O zamandan beri Erdoğan muhalifleri ve tenkitçileri kendisini devirmeyi hedefleyen büyük bir uluslararası komplonun parçası olmakla yaftalıyor. Daha geçen hafta, 16 yaşında biri yolsuzluğu dillendirdiği için tutuklandı. Hükümeti eleştiren iki gazeteci, Sedef Kabaş ve Mehmet Baransu, attıkları twitlerden dolayı Salı günü gözaltına alındı. Gazetem Zaman ve ben ise, Erdoğan'ın cadı avının sadece son kurbanlarıyız.

Rejimin gözünde, 14 Aralık'ta polis tarafından gözaltına alınan gazeteciler, televizyon yapımcıları ve senaryo yazarları, devletin egemenliğini tehdit eden bir 'silahlı terör örgütü' üyeleri. Ele geçirilmiş silahlar, saldırı planları ya da gazeteci kılığına girmiş intihar bombacıları aramayın. Kabahatimiz, hükümetin demokratik Türkiye'nin altını oyan eylemlerini haberleştirmek.

DUMANLI: BİZLER SADECE İŞİMİZİ YAPMAKTAYIZ

Günümüz Türkiye'sinde medya görülmedik oranda hükümete tabi. Medyanın büyük kısmı, tüm yayın içeriğini izleyen hükümet denetçilerinin doğrudan kontrolü altında. Hizadan çıkan, tacize uğruyor ya da işten atılıyor. Ancak, Türkiye'de ne kadar kaldıysa, özgür basının üyeleri olarak bizler sadece işimizi yapmaktayız. Erdoğan'ın rejiminde terörist ilan edilmek için tek gereken, hükümetteki yolsuzluk ve güç istismarlarının aleyhinde konuşmak. Hemen ardından sözlü saldırılar, hükümet yanlısı medyanın karalama kampanyaları ve hukuki tacizler geliyor.

Demokrasi, eğitim, dinler arası diyalog ve sosyal refah odaklı barışçı sivil toplum hareketi Hizmet, yolsuzluk skandalından bu yana, Erdoğan'ın temel saplantı objesi haline geldi. Hizmet, misyonu ve değerleri itibarıyla Amerika'daki yurttaşlık hakları hareketine benzemektedir. Destekçileri kamu ve özel sektörün bir kesitini temsil eden normal vatandaşlarken, Erdoğan bürokrasideki varlıklarını hukuki bir darbeyle özdeşleştirmekte. Hükümet binlerce polisi, savcıyı ve diğer devlet görevlilerini tasfiye etti. Özel sektörde de Hizmet Haraketi'ne aman vermeyen Erdoğan'ın saldırı makinası, destekçileriyle bağlantılı kurumların ve firmaların üzerine gitti.

"DÜŞÜNCE ADAMI FETHULLAH GÜLEN..."

Geçen ay sıra Hizmet destekçileriyle aynı demokratik değerleri paylaşan girişimcilerle kurulmuş olan Zaman ve Samanyolu Televizyonu’na geldi. Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, tutuklandı. Ben serbest bırakıldım, fakat yine de terörizm suçlamasıyla yargılanacağım. Haberlere göre Hizmet Hareketi'nin arkasındaki ilham kaynağı olan ve ABD'de ikamet eden Türk düşünce adamı Fethullah Gülen'le ilgili bir yakalama kararı çıkartıldı.

Polis ve yargı, Türk anayasasına ve uluslararası normlara aykırı yeni yasal düzenlemelere sarılıyor. Söz konusu kanunlar, yetkililere Erdoğan'ın canının istediği herkese dava açma ya da eza etme imkanı verecek şekilde hayata geçiriliyor. Somut deliller olmaksızın sadece 'makul şüphe'ye dayalı olarak hükümete gözaltı yapma imkan veren bir kanunun onaylanmasından hemen birkaç gün sonra bizim içeriye alınmış olmamız bir sürpriz değildi.

AKIL ALMAZ ELEŞTİRİLER

Erdoğan'ın pervasız davranışları sadece kendi mirasına değil Türkiye ve müttefiklerine de zarar veriyor. Türkiye'nin istikrarlı yatırım merkezi imajı bozuldu. Karakter suikastı, kutuplaştırma ve sindirmeye dayalı siyasetin tehlikeli sosyal gerilimlere yol açması kaçınılmaz. İçerisi kaotik olan bir Türkiye uluslararası camia tarafından güvenilir bir ortak olarak telakki edilemez. Erdoğan'ın otoriter adımları Türkiye'yi uzun zamandır benimsediği Avrupa Birliği'ne katılma hedefinden uzaklaştırıyor.

Bütün bunlara rağmen, Türkiye'den ümidimi hiç kaybetmeyeceğim. Sonuçta ülkede yaşanan ilk aşağı yönlü sarmal değil bu. Zaman'a baskının ardından gelen yerli ve uluslararası protestolar muvacehesinde daha da iyimser hissediyorum. Eşim ve ben, gözaltındayken dünyaya gelen kızımızın adını bahtiyarlık ve mutluluk anlamına gelen Saadet koyduk. Saadet, Türk demokrasisinin daha parlak geleceğine olan inancımızın sembolü. Gecenin en karanlık anı, şafak sökmeden az öncedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.