Ekmekten 17 katkı maddesi çıkarılıyor
Bakan Mehdi Eker, ekmekten 17 katkı maddesinin çıkartılacağını söyledi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 1 Temmuz 2013 günü itibariyle ekmekte kullanılan 17 katkı maddesinin yasaklanacağını açıkladı. Bakan Eker, sadece buğday unu, maya, bir miktar tuz ve su dışında hiçbir şey kullanılamayacağını söyledi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Ak Parti Genel Başkan Yardımcıları Abdülkadir Aksu ve Menderes Türel ile çok sayıda siyaset ve iş dünyasından isimle birlikte Antalya'da restorant açılışı yaptı.
Ankara'da siyaset, sanat ve iş dünyasından ünlü isimlerin uğrak yeri olarak restoranın açılışını yapan Bakan Mehdi Eker, yemek sonrasında ise ekmekte uygulanacak yeni kararları açıkladı. Ekmekte gıda kodeksi nedeniyle eskiden beri 17 katkı maddesi olduğunu belirten Bakan Eker, "Biz diyoruz ki, ekmekte sadece buğday unu, maya, bir miktar tuz ve su, başka bir şey olmamalı. Yeni tebliğ bunu ihtiva ediyor. Bu şekilde uygulamaya girecek. Dolayısıyla ekmek, içerisindeki bütün katkı maddelerine son veriliyor. Daha kaliteli, daha sağlıklı, daha lezzetli, daha güzel inşallah ekmek üretilecek Türkiye'de. Amacımız tam buğday unundan yapılan ekmeğe geçişi Türkiye'de bütünüyle yaygınlaştırmakö dedi.
ET VE ET ÜRÜNLERİ
Diğer et ve et ürünlerinde de nitratlar, Çin tuzu gibi katkı maddeleri olduğu ve onların da yasaklandığı belirten Bakan Eker, "Orada da daha sağlıklı daha kaliteli gıda maddeleri tüketmeye dönük mevzuat hazırlanıyor. Onları da kaldıracağız. Onlarla ilgili düzenleme yapılıyor, muhtemelen 1, 1,5 ay içinde o da yayınlanır. Geçiş süresi verilir. Ama ekmekte bu daha kısa süre içerisinde uygulamaya geçerö dedi.
Bu katkı maddelerini uygulamaya devam edenlere yönelik cezai işlemler uygulanacağını da dile getiren Bakan Eker, mevzuat yürürlüğe girdiğinde, aykırı üretim yapanlara yasanın öngördüğü cezaların tatbik edileceğini söyledi. Bakan Eker, bazı sektörlerde olduğu gibi ekmek üretiminde de toplum sağlığını tehdit edecek şekilde üretim yapanlara para cezasının yanı sıra teşhir de edileceklerini dile getirdi.
Ekmekte kaldırılacak 17 katkı maddesinin sağlık yönünden sakıncaları sorulan Bakan Mehdi Eker, açıklamalarına şöyle devam etti: "Burada amacımız ekmeğin kalitesinin arttırılması. Şimdi olay şu; daha önceden mesela kepek çok alınıyor, ekmek daha beyaz olsun diye beyazlatıcılar konuluyor veya kepek çok alındığı için kıvam tutmuyor. Kıvam artırıcı bir takım katkı maddeleri konuluyor. Tabi o katkı maddeleri uluslararası kuruluşların izin verdiği katkı maddeleri olmakla birlikte kaliteyi bozuyor. Lezzeti yok ediyor. Dolayısıyla eskiden bildiğimiz, sağlık açısından değil, tamamen kalite ile alakalı, ekmeğin kalitesinin artırılmasıyla ilişkili. Yoksa zaten mevcut durumda izin verilenlerin hiç biri sağlığa zarar verici şeyler değil, biz ekmeğin kalitesini artırmaya çalışıyoruz. Bu topraklar buğdayın anavatanı. Buğdayın anavatanı olan topraklarda ekmeğin en lezzetli, en kaliteli ekmek olması gerekiyor. Ama geçmişte kepeği alınmış undan, beyazlatılmış undan ekmek yapılıyor, dolayısıyla pamuk gibi, bembeyaz, nişastadan bir ekmek tüketiciye sunuluyordu. Bu doğru bir şey değil. Biz de Gıda Bakanlığı olarak diyoruz ki ?hayır, vatandaşımız daha sağlıklı, daha kaliteli ekmek yesin' O sağlıktan kasıt şu, tabi nişastası yüksek ekmek tükettiğiniz zaman şekerden tutun tansiyona bir sürü insan sağlığına uzun vadede zarar verebilecek veya bozabilecek bir beslenme ortaya çıkıyor. Onun yerine tam buğday ekmeği, kepek oranı çok daha yüksek, bu katkılarından arındırılmış olursa daha lezzetli bir ekmek olur, daha kaliteli olur. Amacımız bu, bu da daha sağlıklı beslenmeyi getiriyor beraberinde."
Kaynak: DHA, Haber 7
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.