Ekmeksiz diyet böbrekleri vuruyor
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte özellikle kilo vermek isteyen kadınlar çeşitli diyetleri deniyor.
Ancak uzmanlar uyarıyor: Diyet yaparken ekmeği tamamen kesmeyin. Ekmeksiz diyetler böbrek yetmezliğinden aşırı strese kadar birçok sağlık sorununa neden oluyor.
Zayıflamak isteyenlerin ilk başvurduğu yol olan 'ekmeği kesmenin' vücuda yarardan çok zarar getirdiği belirtildi. Uzmanlar diyette bile olunsa vücudun her zaman ekmeğe ihtiyacı olduğunu belirterek, ekmeği tamamen kesmenin böbrek yetmezliğinden aşırı strese kadar sağlığa birçok zararının olduğu konusunda uyarıyor.
Beslenme Uzmanı Sedef İnalp, sağlıklı diyet programlarının yüzde 55 ila 60?nın karbonhidratların oluşturduğunu, diyet yapan kişilerin mutlaka ekmek tüketmesi gerektiğini söyledi. Uzmana danışmadan diyete karar verenlerin yaptığı en büyük yanlışın ?ekmeği kesmek" olduğunun altını çizen İnalp, bu kişilerin diyete devam ettiklerinde böbrek rahatsızlığı yaşamaları olasılığının yükseldiği uyarısında bulundu.
Diyet yaparken 6-8 dilim ekmek tüketmek gerektiğini ifade eden İnalp, ?Ekmek yememiş hastalarda böbrek zarar görüp, ürik asit yükselir. İrik asit yükselince GUT denen hastalık ortaya çıkar. Ekmeksiz fazla aminoasit almak böbreğin çalışmasına zarar veriyor. Ayrıca ekmek yemediğiniz zaman doymazsınız. Doymayınca diğer gıdalardan daha fazla tüketmek zorunda kalırsınız. Diğer gıdalar da yağ içerir. Kilo vermek yerine alma ihtimali ortaya çıkar" dedi.
SAYISIZ FAYDASI VAR
Uzman Diyetisyen Banu Topalakçı da diyette ekmeğin asla yasak olmaması gerektiğini söyledi. Doğru ekmeği doğru miktarlarda tüketmek gerektiğini ifade eden Topalakçı "Vücudumuz her zaman bir parça ekmeğe ihtiyacı var. B grubu vitaminler içerir. Bu nedenle her öğünde kişi için yeterli miktarlarda tüketilmesinde sakınca yok. Beyaz ekmekten ziyade özellikle içeriğinde B2, B6, B12 ve C vitaminleri ile demir, kalsiyum, niasin, folik asit ve çinko bulunan bol lifli çavdar ekmeğinin faydaları saymakla bitmiyor. Kolesterolün düşmesine, bağırsakların çalışmasına, kan şekerinin ve kan lipitlerinin düzenlenmesine yardımcı oluyor. Koroner kalp rahatsızlıkları ve diyabet hastalığı olanların diyetlerinde de olumlu etkileri bulunuyor. Az tüketilmesi de hafıza geriliğine neden olmakla birlikte kişide aşırı strese yol açabilir" diye konuştu.
Uzun ömrün kaynağı ekmek
Marmara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu: Toplumda ekmek konusunda çok yanlış bir kanı var. Kilo almada ekmeği sorumlu tutmak söz konusu değil. Ekmek günümüzde sağlıklı beslenmenin temelidir. İnsan ömrünü uzatıyor. Tarihe bakarsak insan ömrünün tarım devriminden sonra uzamaya başladığını görüyoruz. O zaman ekmek ömrü kısaltan değil uzatan bir besin öğesidir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken ekmeğin ne kadar tüketildiğidir. Burada sınırı da biz belirleriz. Kişinin yapısına göre ne kadar ekmek tüketeceğini beslenme uzmanı söyleyebilir.
Diyeti kolaylaştırır
Türk Diyabet Cemiyeti Başkanı İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nazif Bağrıaçık: Ekmek içerisinde protein ve vitamin bulunduran ana gıda maddesidir. Dolayısıyla tamamen kesilmesi yanlış olur. Miktarını iyi ayarlamak lazım. Günde alınan 170-180 gram karbonhidratın 70-80 gramını ekmekten alıyoruz. Bunun 30-40 grama indirilmesi kafi. Tamamen kesilmesi kişide tokluk hissi getirmez aksine açlık hissi verir. Devamlı yeşil sebze yiyen kişi doymaz. O nedenle bir dilim ekmek her zaman tokluk hissini artıracak, hastanın diyete uymasını kolaylaştıracak.
HABER: FATİH KARAGÜRBÜZ-BUGÜN GAZETESİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.