Ekmek israfını önlemek için proje geliştirdi

Ekmek israfını önlemek için proje geliştirdi
 Eskişehir'de 8'inci sınıf öğrencisi Çakmakçı, ekmeğin bayatlamasını engelleyen doğal katkı maddesi üretti. ESKİŞEHİR (AA) - Eskişehir...

 

Eskişehir'de 8'inci sınıf öğrencisi Çakmakçı, ekmeğin bayatlamasını engelleyen doğal katkı maddesi üretti.

 

ESKİŞEHİR (AA) - Eskişehir Hasan Polatkan Ortaokulu 8'inci sınıf öğrencisi Merve Çakmakçı, portakal kabuğu, dut yaprağı, keçi boynuzu ve fesleğenden ekmeğin bayatlamasını engelleyen doğal katkı maddesi üretti.

 

Çakmakçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Şifalı Doğal Bayatlamayan Ekmek" adını verdiği projesiyle Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) işbirliğinde bu yıl 9'uncusu düzenlenen "Bu Benim Eserim" adlı yarışmaya katıldığını kaydetti.

 

Yarışmada projesiyle Türkiye finaline yükseldiğini ifade eden Çakmakçı, şöyle konuştu:

 

"Ders kitaplarının arkasında yer alan ve Toprak Mahsulleri Ofisinin ekmek israfı hakkında hazırladığı bilgiler dikkatimi çekti. Ekmek israfı önemli bir sorun. Bu önemli soruna duyarsız kalamadım. Ülkemizdeki ekmek israfını bir nebze olsun azaltmak için ve ekonomimize katkı sağlamak amacıyla böyle bir çalışma yaptım. Projemin amacı tıbbi etkileri olan bazı bitkilerin emekte doğal katkı maddesi olarak kullanılabilirliğinin araştırılmasıdır."

 

 Çakmakçı, bayatlamayı geciktirmek için rutubet kaybının en az indirilmesi gerektiğini belirterek, bu bilgiden yola çıkarak 4 bitki materyalini kullandığını bildirdi.

 

Portakal kabuğu, dut yaprağı, keçi boynuzu ve fesleğenden çeşitli katkı maddeleri ürettiğini anlatan Çakmakçı, şunları söyledi:

 

"Bu katkı maddelerinin bayatlamayı geciktirmekteki potansiyel etkisini ölçebilmek için kontrollü deney yaptım. Eskişehir Halk Ekmek Fabrikası'nda deney ve kontrol grubu ekmeklerimizi yaptık. Bu ekmeklerin duyusal analizini yaptığımızda arkadaşlarım, öğretmenlerim ve yakınlarım ekmeklerimizi 5 gün boyunca tükettik ve gözlemlerde bulunduk. Bu gözlem sonucunda en çok portakal kabuklu ve dut yapraklı ekmek beğenildi. Normal ekmek bir günün sonunda bayatlamaya başladı, dut yapraklı ve portakallı ekmeğin 4'üncü günün sonunda bayatlamaya başladığı görüldü. Bunun sonucunda dut yapraklı ekmek rutubet kaybı olarak en uygun ekmek olarak belirlendi. Şifalı, doğal ve bayatlamayan ekmek üretilerek ülkemizdeki ekmek israfı bir nebze olsun azaltılarak, ekonomiye katkı sağlanabilir. "

 

Projenin danışman öğretmeni Selma Bedir de öğrencisinin bu proje üzerinde çok emek verdiğini belirterek, 5 yıldır TÜBİTAK Proje Ödüllerine öğrencilerini hazırladığını söyledi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.