Egemen Bağış'tan AB'ye ince mesaj

Egemen Bağış'tan AB'ye ince mesaj
AB Bakanı Egemen Bağış, dostluğun tek bir göstergesi olduğunu, onun da dürüstlük olduğunu belirterek, ''Bugün dostlarımızdan dürüstlük beklentimizin...


AB Bakanı Egemen Bağış, dostluğun tek bir göstergesi olduğunu, onun da dürüstlük olduğunu belirterek, ''Bugün dostlarımızdan dürüstlük beklentimizin en yüksek olduğu günlerden biri '' dedi.

Bağış, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Marc Pierini ile dün yaşanan terör saldırılarını görüşmesinin ardından basın açıklaması yaptı.

Terörle mücadelede siyah ve beyaz olmadığını belirten Bağış, ''Bu mücadelede gri bir alan oluşturmaya çalışanlar bilerek veya bilmeyerek bu cani örgüte destek oluyorlar. Yıllardır bu cinayet pazarına insan hakkı saikiyle yaklaşanlara da seslenmek istiyorum. Yaşama hakkından daha değerli bir hak yoktur. Dostluğun tek bir göstergesi vardır o da dürüstlüktür. Bugün dostlarımızdan bu dürüstlük beklentimizin en yüksek olduğu günlerden birini yaşıyoruz'' diye konuştu.

Hiçbir hakkın insanların yaşama özgürlüğüne kast etmek için bir araç olarak kullanılamayacağını vurgulayan Bağış, Teröre karşı insan hakkı tabirini kullanmanın, bugün o terör örgütünün sıktığı kurşunlara, öldürdüğü fidanlara yenilerinin eklenmesinden başka bir şey getirmediğini belirtti.

Bağış: AB'nin İlerleme Raporunda KCK operasyonlarını eleştiren metni kaleme alanlar da ümit ediyorum ki bugün yaptıkları o vahim hatanın farkına varmışlardır

Bağış, bu sabaha karşı meydana gelen terör saldırılarının ardından AB İlerleme Raporu'nu eleştirerek, ''AB'nin İlerleme Raporunda KCK operasyonlarını eleştiren metni kaleme alanlar da ümit ediyorum ki bugün yaptıkları o vahim hatanın farkına varmışlardır'' dedi.

Bağış, AB Bakanlığında, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Marc Pierini ile bu sabaha karşı yaşanan terör saldırılarını görüşmesinin ardından basın açıklaması yaptı.

AB İlerleme Raporu'nda Türkiye'nin yürüttüğü KCK operasyonlarına yönelik eleştiriler bulunduğunu hatırlatan Bağış, ''AB'nin İlerleme Raporunda KCK operasyonlarını eleştiren metni kaleme alanlar da ümit ediyorum ki bugün yaptıkları o vahim hatanın farkına varmışlardır. Milletten aldığı yetkiyi, millete kurşun sıkan katillerin talimatıyla kullanların da artık alması gereken bir mesaj vardır. Avrupa ülkeleri kendi halkına da kast eden PKK terörüne karşı daha fazla sessiz kalmamalıdır'' diye konuştu.

Bu sabah gelen acı haberler üzerine Eskişehir'deki programlarını iptal ettiğini söyleyen Bağış, Bakanlığa dönerek AB yetkilileriyle, kendi görev alanı içindeki muadilleriyle olayın vahametini konuşmak istediğini söyledi.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Marc Pierini ile olayın kapsamlı bir değerlendirmesini yapma imkanı bulduklarını belirten Bağış, AB Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Stefan Füle ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton adına komisyonun Brüksel'de bir kınama bildirisi yayınlayacağını ifade etti.

Avrupa'nın güvenliğinin, Paris, Berlin, Brüksel ve Berlin'in güvenliğinin, Hakkari'de başladığının altını çizen Bağış, bugün Türkiye'ye, Türkiye'nin kardeşliğine yapılan bu saldırının aynı zamanda AB'ye yapıldığını ifade etti.

Geçen yıl yaşanan ve 11 askerin hayatını kaybettiği saldırının ardından bazı AB büyükelçilerinin çabalarıyla terörle mücadelede, özellikle de istihbarat paylaşımında, daha fazla işbirliği gördüklerini kaydeden Bağış, ''Ama artık Türk milleti somut işbirliği beklemektedir. Hiç bir güç Türkiye'nin terörle mücadelesinden vazgeçiremez. Hiç bir güç Türkiye'yi ileri demokrasi kararlılığından, yeni, sivil bir anayasa iradesinden vazgeçiremez. Hiç bir güç Türkiye'nin güçlenmesine mani olamaz'' diye konuştu.

Duygularını anlatmaya kelimelerin kifayetsiz kaldığını belirten Bağış, ''Biz bu yangını eninde sonunda söndüreceğiz. Bu yangını çıkaranlarla da, yangına benzin dökenlerle de aynı kararlılıkla mücadelemizi sürdüreceğiz'' ifadelerini kullandı.

Yaşama hakkından daha değerli bir insan hakkının bulunmadığına dikkati çeken Bağış, ''Bugün 24 gencimizin yaşam hakkı ellerinden hainler tarafından alınmış, milletimizin ocağına ateş düşmüştür. Ülkemizin ve milletimizin başı sağolsun'' dedi.

Türk milletinin çok daha büyük acıların üstesinden geldiğini kaydeden Bakan Bağış, ''Biz bu işi başaracağız. Bu işi başarırken de Avrupalı dostlarımızın desteğini yanımızda görmek istiyoruz. Gri alanlar içerisinde değil, onları, barıştan, huzurdan, istikrarlı dünyadan yana görmek istiyoruz'' diye konuştu.

-AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Pierini-

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Marc Pierini de, öncelikli olarak buraya başsağlığı dilemeye geldiğini ve terörle mücadelede AB'nin Türkiye'nin yanında yer aldığını belirterek, bu tür terörist saldırıları hiç bir şeyin meşru kılamayacağını ifade etti.

AB Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Stefan Füle ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın Brüksel'de görüşme yaptıklarını ve bu konuda bir açıklama yayınlanacağını bildiren Pierini, somut işbirliği alanında AB ve Türkiye arasında mutabakat bulunduğunu belirterek, geçmiş yıllarda da hem AB ülkeleri ile ikili düzeyde, hem de AB ve Türkiye arasında ciddi somut işbirliği alanlarının bulunduğunu kaydetti.

AB'nin terörle mücadele koordinatörünün Türkiye'yi çeşitli defalar ziyaret ettiğini anlatan Pierini, korrdinatörün daha sonra AB ülkeleri ile de görüşmelerde bulunduğunu ve bu görüşmelerin 4 ayrı formatta düzenlendiğini ifade etti.

Pierini, Ashton ile öğleden sonra bir video konferans yapacağını belirterek, konferansta AB-Türkiye stratejisinin yanı sıra terörle mücadelenin de gündeme geleceğini bildirdi.

Terör örgütü PKK'nın AB'nin terör örgütleri listesinde yer aldığına vurgu yapan Büyükelçi Pierini, AB'nin terörle mücadelede Türkiye ile somut alanlarda işbirliğine devam edeceğini sözlerine ekledi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.