Eczacılar uyardı: İlaçta reklam öldürür...
Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, TBMM Anayasa Komisyonu'ndan geçen RTÜK Kanun Tasarısı'nda, reçetesiz ilaçların reklamının serbest bırakılmasına yönelik düzenlemenin yeniden gündeme geldiğini belirterek, ?İlaçta reklam öldürür? uyarısında bulundu.
ADANA- HiltonSA Oteli?nde, Adana Eczacı Odası (ADEO) ev sahipliğinde düzenlenen TEB 37'nci Dönem 2'nci Bölgelerarası Toplantısı?nın üçüncü gününde, 53 eczacı odası başkanı adına açıklama yapan TEB Başkanı Erdoğan Çolak, konuyla ilgili görüş ve endişelerini ilgili kurum ve kuruluşlar ile defalarca paylaştıklarını kaydetti. Tüm çabalarına rağmen tasarının taşıdığı riskler ile Meclis komisyonlarından onay alarak TBMM Genel Kurulu gündemine gelmeye hazır hale getirildiğini vurgulayan Çolak, ?Bugünden itibaren Meclis gündemine getirilmesi artık an meselesi olan kanun tasarısının 11'inci maddesi, ilaçların topluma yönelik tanıtımının önünün açılması girişimidir ve bu, mevcut yasal mevzuata aykırıdır. Eczacılar olarak ilacın reklamının yapılmasının olası risklerini ve tehlikelerini biliyoruz. Hem kanunlara aykırı, hem de sağlık otoritesinin ve profesyonellerinin karşı olduğu bu sağlıksız girişimden bir an önce geri dönülmesini istiyoruz? dedi.
Tasarının kanunlaştırılmasının halk sağlığını tehdit edeceğini savunan Erdoğan Çolak, reklamın getireceği maliyetin de ilaç fiyatlarına yansıyacağını ileri sürdü. Çolak, ?Tüketimi teşvik edici olarak yapılacak reklam sonucu gereksiz ve hatalı ilaç kullanımı da artış gösterecek. İlaçta reklam, sonu ölümle biten birçok olaya da sebep verebilir. Hastalarımızın sağlığını ne ekonomik menfaate ne de karlılığa feda etmedik, etmeyeceğiz. Bir kez daha hatırlatmak isteriz ki, bizler halka sunduğumuz ürünün reklamının yapılarak, tüketiminin arttırılmasına karşı çıkan tek meslek grubuyuz? diye konuştu.
Erdoğan Çolak, tasarıyı değerlendirecek milletvekillerine de seslenerek şunları söyledi:
?Yasal mevzuata aykırı bu tasarıyı değerlendirecek olan milletvekillerimiz ve kamuoyuna şunu hatırlatmak istiyorum. İlaç ve sağlık alanının özgün bir niteliği vardır. Alanımız herhangi bir sektör gibi değerlendirilemez. Rekabet ilkelerinin bu özgün alanda yer alması mümkün değil. İlaç herhangi bir ticari meta olarak görülemez.
Milletvekillerimizin halk sağlığını önceleyen bir bakış açısı ile tasarının ilgili maddelerinin çıkartılması yönünde tavır almaları gerektiğini düşünüyoruz. Toplum sağlığını şirket karlılıklarına değişmeyeceklerini göstermelerini bekliyoruz.?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.