Economist zirvesinde Türkiye tartışması ?

Economist zirvesinde Türkiye tartışması ?
 The Economist dergisi tarafından düzenlenen 'Türkiye Yuvarlak Masa Toplantısı'nda AB Komisyonu Başkanı'ndan Türkiye'ye uyarılar gelirken Avrupa Yatırım...

 

The Economist dergisi tarafından düzenlenen 'Türkiye Yuvarlak Masa Toplantısı'nda AB Komisyonu Başkanı'ndan Türkiye'ye uyarılar gelirken Avrupa Yatırım Bankası Türkiye'ye destek çıktı.

AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Mark Pierini, Türkiye'nin Katma Protokol çerçevesinde taahhütlerine uyması gerektiğini belirterek, bundan kaçış olmadığını söyledi.

Pierini, The Economist tarafından düzenlenen ''Değişim Sürecinde Türkiye-Türk Hükümetiyle 18. Yuvarlak Masa Toplantısı''nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2005 yılında tam üyelik müzakerelerine başlamasının, ülkenin modernleşmesine katkı sağladığına işaret etti.

Önümüzdeki günlerde AB ilerleme raporunun açıklanacağını hatırlatan Pierini, raporda ilerlemeler ve eksikliklerin vurgulanacağını anlattı.

Pierini, müzakere dışı uygulamaların da önemli olduğuna dikkati çekerek, Türkiye'nin artık daha büyük bir aktör haline geldiğini ve büyük sanayisi ile rekabet gücü bulunduğunu dile getirdi.

Bunun ötesinde müzakerelere ilişkin büyük bir problem de bulunduğunu dile getiren Pierini, Türkiye'nin liman ve havalimanlarının açılmasına ilişkin Katma Protokol kurallarını yerine getirmediğini belirtti. Pierini, ''bundan kaçış olmadığını, Türkiye'nin bu katma protokol çerçevesinde taahhütlerine uyması gerekeceğini'' söyleyerek, bunun siyasi anlamının büyük olduğunun altını çizdi.

-''YILDA 2 MİLYAR AVROLUK PROJE''-

Avrupa Yatırım Bankası Başkan Yardımcısı ve Türkiye Sorumlusu Matthias Kollatz-Ahnen de, 40 yıldan beri Türkiye'de faaliyet gösterdiklerini, yılda 2 milyar Avroluk projeler yürüttüklerini belirtti.

Türkiye'de bütün inişlere çıkışlara rağmen bir cent bile kayba uğramadıklarını belirten Ahnen, enerjide işbirliğinin artacağını da bildirdi.

-''TÜRKİYE'NİN ZÜCACİYE DÜKKANINA GİRMİŞ FİL OLMADIĞINI KABUL ETMEK GEREKİR''-

Avrupa Birliği Genel Sekreteri Büyükelçi Volkan Bozkır ise 18 faslın siyasi olarak kapalı olduğunu, şu anda 3 faslın açılabilir durumda bulunduğunu hatırlatarak, ''Türkiye için bu seçim atmosferinde bu 3 fasıl pek de açılacak gibi değil'' dedi.

Bozkır, Türkiye'de şu anda ekonominin güçlü olduğunu ve istikrar bulunduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin AB'ye para için değil, AB standartlarını uygulamak için başvurduğunu söyledi. Bozkır, ''Biz bu hedefe, standartlara erişmek istiyoruz. Paradan ziyade bu önemli. Paranın AB'de olup olmadığı da şüpheli. Türkiye AB'ye yük olmayacaktır'' şeklinde konuştu.

Yeni görüntüyü incelemek zorunda olduklarını vurgulayan Bozkır, ''Türkiye'nin artık kristal zücaciye dükkanına girmiş bir fil olmadığını kabul etmek gerekir'' dedi.

Bozkır, Türkiye'nin büyük bir yük oluşturmayacağına inandıklarını ifade ederek, ''Türkiye'de insanlar 'bu kişiler bizimle oyun oynuyor' diyor. Sokaktaki insan da böyle söylüyor. Rusya'ya vize kolaylaştırması için anlaşmalar yapılıyor. Bizi köşeye sıkıştırmaktır bu. Çok tehlikeli bir ortama itelemektir bu. Bunun durması gerekir. Büyüme yorgunluğunu ben anlayamıyorum. Kimse ne iş hayatında ne bürokraside 'yorgunum' deme lüksüne sahip değil. Türkiye yorulmayacak'' şeklinde konuştu.

Katma Protokol konusunda ise, bunun 2004 yılında yaratılan bir hüküm olduğunu kaydeden Bozkır, şöyle devam etti:

''Limanların açılma konusu neden önümüze gökten zembille düştü? Çünkü Aralık 2004'te sabahleyin getirildi, kabul etmedik. Brüksel'i terk ediyorduk. Dost ülkeler araya girdi. Farklı bir formül bulundu. Kıbrıslı Rumların güzel adalarına, itibarları zedelenmeden dönmeleri için oluşturuldu, biz de 'evet' dedik... Yazılanların ötesinde hiçbir anlam taşımayacaktır.''

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.