Dünyanın göç eden tek boz ayıları Sarıkamış'ta keşfedildi
Doç Dr. Şekercioğlu liderliğinde yürütülen Doğu Anadolu'nun Yaban Hayatını Araştırma ve Koruma Projesi kapsamında dünyanın bilinen ilk göçmen boz ayıları Kars'ın Sarakımış ilçesinde tespit edildi.
KARS (AA) - KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu liderliğinde yürütülen Doğu Anadolu'nun Yaban Hayatını Araştırma ve Koruma Projesi kapsamında, Kars'ın Sarıkamış ilçesinde bazı boz ayılara uydu vericisi takılarak yapılan araştırma, dünya literatüründe göç eden ilk boz ayı popülasyonunu ortaya çıkardı.
KuzeyDoğa Derneği tarafından dernek başkanlığının yanı sıra ABD'nin Utah Üniversitesi'nde Şekercioğlu liderliğindeki çeşitli üniversitelerden bilim insanlarının katılımıyla Orman Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü izniyle 2009 yılından beri yürütülen Doğu Anadolu'nun Yaban Hayatını Araştırma ve Koruma Projesi'nde önemli bir sonuca ulaşıldı.
Proje kapsamında Şekercioğlu liderliğindeki Zürih, Kafkas, Zagreb ve Boğaziçi üniversitelerinden araştırmacılarca Sarıkamış'taki boz ayı popülasyonundan seçilen örnek ayılara takılan uydu vericilerle ayıların hareketliliği tespit için yapılan çalışmada, Sarıkamış'taki sarıçam ormanlarında yaşayan boz ayıların, kış öncesi yaklaşık 250 kilometre mesafe katederek Artvin Şavşat'a göç ettikleri ve kış uykusu için geri döndükleri tespit edildi.
Boz ayılarda dünya literatüründe ortaya çıkarılan göçü ortaya koyan araştırmanın bilimsel makalesi, İngiltere'de Journal of Zoology'de yayımlandı.
Şekercioğlu, yaban hayatı koridorunun hayata geçirilmesinin bir an önce tamamlanmasının ve doğal hayatı etkileyen dış etkenlerin önlenmesinin önemine işaret ederek, "Türkiye'nin ilk yaban hayatı koridorunun bir an önce tamamlanması, Ardahan ve Artvin'de yapılan çalışmalarla birlikte Kars ve Erzurum'da da ağaçlandırmanın başlaması, Kuzeydoğu Anadolu'nun yaban hayatı için kritik önem taşıyor." dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.