Dünyada ne kadar petrol kaldı?

Dünyada ne kadar petrol kaldı?
  Dünyada 'petrol bitiyor' iddialarına son noktayı İTÜ Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Onur koydu.İstanbul...

 

 

Dünyada 'petrol bitiyor' iddialarına son noktayı İTÜ Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Onur koydu.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Onur, 'petrol bitiyor' iddialarına son noktayı koydu. ABD Enerji Dairesi ve Jeolojik araştırmalar kurumu ile Uluslararası Petrol Mühendisleri Cemiyeti'nin verilerinden derlediği bilgilere göre dünyada 8 buçuk trilyon varil petrol rezervinin olduğunu söyledi. Onur; " Bu verilere göre insanlığa en az 300 yıl yetecek kadar  petrol rezervi bulunuyor" diye konuştu.

İTÜ Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Onur, dünyanın en önemli enerji ve endüstri hammaddesi olan petrolün tükenmek üzere olduğu şeklindeki iddialara açıklık getirdi. ABD Enerji Dairesi ve Jeolojik araştırmalar kurumu ile Uluslararası Petrol Mühendisleri Cemiyeti'nden edindiği verilere göre, petrolün uzun yıllar daha en önemli yakıt olarak hayatımızda yer alacağını belirtti.

TOPLAM 8 BUÇUK TRİLYON VARİL

Onur, 2007 yılı sonu itibarıyla dünyada ispatlanmış 1,3 trilyon varil, keşfedilmemiş 0,5 trilyon varil ile üretimi bekleyen 1,5 trilyon varil ham petrol rezervi olduğuna dikkat çekti. Sadece bu rezervler toplandığında dünyada 3,3 trilyon varil petrol rezervinin olduğunu ifade eden Onur, şöyle devam etti: "Bu da 111 yıl yetecek kadar petrol var anlamına geliyor. 3.3 trilyon petrol rezervine konvansiyonel olmayan grupta sınıflandırılan yaklaşık 2.8 trilyon varil ekstra ağır petrol ve bitümleri ve yaklaşık 2.4 trilyon varil şeyli (organik malzeme yönünden zengin tortulu kayalar) petrolleri eklediğimizde, toplam petrol rezervi 8,5 trilyon varile çıkmaktadır." Onur, bu sonuçlarla insanlığın en az 300 yıl yetecek kadar petrol rezervinin olduğunu vurguladı.

DOĞALGAZ DA VAR

Doğalgazda da aynı iyimserliğin söz konusu olduğuna işaret eden Onur, 2007 yılı sonu itibarıyla ispatlanmış doğalgaz rezervinin 177.36 trilyon metreküp olduğunu kaydetti.Onur şunları söyledi: keşfedilmemiş sahalarda toplam doğalgaz rezervi yaklaşık 200 trilyon metreküptür. O halde dünya için toplam 380 trilyon metreküp doğalgaz rezervi söz konusu. Bu da 143 yıl olarak hesaplanmaktadır. Bu doğalgaz rezervlerine henüz üretim teknolojisi gelişimi bekleyen doğalgaz hidrat rezervleri, doğalgazın kömürden üretimi ve diğer birincil enerji yakıtlarına göre daha temiz olduğu göz önünde bulundurulduğunda, doğalgazın geleceğinin birincil enerji yakıtı olacağı ortada. Tıpkı petrolde olduğu gibi doğalgazda da en az 300 yıl yetecek kadar rezervinin olduğunu söyleyebiliriz."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.