Dünya helal gününde ASİM ’den basın açıklaması..

Dünya helal gününde ASİM ’den basın açıklaması..
Basın açıklamasını ASİM bileşenlerinden Gönüllü gıda güvenliği merkezî derneği başkanı Kemal Uğurluay yaptı.

Helalleşme Vakti,

Dünya helal gününde ASİM ’den basın açıklaması.

Basın açıklamasını ASİM bileşenlerinden Gönüllü gıda güvenliği merkezî derneği başkanı Kemal Uğurluay yaptı.

Kur’ân ayı Ramazan geldi ve gidiyor. “Ramazan ayı ki, o ayda insanlara yol gösterici, hakkı batıldan ayırmanın açık delilleri olarak (Bakara, 185) mübarek bir gecede (Duhân, 3) ve “Biz Kur’ân’ı Kadir gecesinde indirdik.”  (Kadir, 1)

Katkılı Hazır Gıdalar Sağlığımıza Saldırıyor mu?

Emperyalist güçlerin beslenme propagandası altında, “ucuzluk, doyuruculuk ve lezzet” adıyla dillendirilen hipnoz üçgenine sıkıştırılmış yaşantısında Müslüman ümmete uyandırılmamak üzere helali aramaya fırsat verilmemektedir.E441 rumuzu ile bizim gıda maddelerinin üretiminde de kullanılan jelatin (kollagen, gelatin) isimli katkı maddesi hayvansal kökenlidir. Türkiye’de Gıda Sanayisi yılda 10 Bin ton toz jelatini tüketmektedir. Bu miktarın %25 yerli (koyun, keçi ve sığır kemik ve derilerinden) üretilmekte olup kalan %75’lik kısmı ithal (kökeni belli olmayan) jelatin gıda üretim bandına girmektedir.

İlaç firmalarınca pazarlanan bazı ilaçlarda kullanılan kapsüller, aynı jelatinden üretilmiştir. Margarinlerden, unlu gıda maddelerine varıncaya kadar katkı maddesi olarak kullanılan E471, E472a-f rumuzlu Mono ve Digliseritler, hayvani ve bitkisel yağ asitlerinden üretilmektedir. Ancak ithalatta bu ayrıntı incelenmeyip etiket ve ambalajlarında da detay verilmez. E921 “Cystein”rumuzlu katkı maddesi, insan veya domuz kılından üretilmektedir. Tıpta ilaç, gıdada unlu mamül ve ekmekte katkı maddesi olarak kullanılmaktadır.

Tarladan Çatala sloganıyla sağlıkta ve gıda endüstrisinde bitinden piresine ve yarasadan yengeç ayaklarına, pankreastan kursağa, kandan domuzun her eczasına varıncaya kadar akla hayale gelmedik helal ve hijyen olmayan binlerce katkı terörlü gıda maddeleri üretildiği, her gün bunların kullanıldığı terör yuvası olmuş gıda maddeleri hücrelerimize kadar girmektedir. Hayatımızın helalleşmesine önemli katkı sağlayacak ve hep birlikte Allah’ın ipine sarılarak “2013 yılı Ramazan ayının 17. Günü”ünden itibaren Dünya Helal Gününün anlam ve önemiyle ilgili ortak bir uyanışın sesine şahit olmalıyız. Farklı milletleri arasında bulunduran, üye kuruluşlarını dünya çapında temsil edip helal sertifikasyon ve akreditasyon sürecini standartlaştırmak adına 22 yıl önce Endonezya Jakarta’da kurulmuş olan Dünya Helal Konseyi, 2013 yılı Ramazan orucunun 17. Gününü ‘Dünya Helal Günü’ ilan etmiştir. Dünyada ve ülkemizde haber olarak yayınlandığı günden itibaren 8 yıldır Helalleşme mayası tutarak yoğun ilgi ile karşılanmıştır.

Helal lokma bilinci mi? Evet.  Hayatımızın her günü 17 Ramazan olsun! Dünya Helal Günü olan bugünü 9. yılında da uluslararası gündem yapmalıyız. Geliniz hiç olmazsa bugün helal ve temiz standardından geçerli not almış ürünlerden satın alıp ailecek evlerimizde iftarlarla orucumuzu açalım. İnsanoğlu, beden binasının inşası ise yiyip içtiklerimizle doğrudan ilgilidir.

İslâm’ı yaşama gayreti içerisinde helal yaşam konusunda oluşturulan farkındalık sürdürülmelidir. Uluslararası yapılan helalleşmeye destek olmalı ve daha da önemlisi Müslüman, kendi hayatında bu meseleye dikkat etmelidir. Lüks otellerden uzakta farkındalık oluşturmak üzere Adana tarihî Ulucami önünde her yıl olduğu gibi geçen yıl da (10 Mayıs 2020) Dünya Helal Günü etkinliği çerçevesinde “Helal sana tertemiz, tertemiz sana helal” diyerek Adana Sivil İnsiyatif Meclisi (ASİM) öncülüğünde mütevazi “hurma-su-simit-çorba” menüsüyle “Yer Sofrasında Ümmet İftarı” düzenlemeyi Covit-19 nedeniyle yapılamamıştır.2 yıl önce de Uluslararası platformlarda bir dizi etkinliği planlayan GİMDES gibi sivil toplum örgütlerinin yetkilileri, sosyal medya üzerinden de sadece Ramazan ayına sıkıştırılmamış olan helal gıdanın tüm insanlık âlemi için nabzını tutmalıdır ghd de.Doğal, helal ve temiz beslenmeyi bırakıp sağlığı hiçe sayan devletler, her türlü baş belası virüslerle mücadele etmeyi sürdüreceklerdir. Onların bu hastalıklarından tamamıyla kurtulup Allah’a isyandan vazgeçmelerini en kısa zamanda bekliyoruz. Bu tür etkinliklerin, insanlığın yeniden dirilişine, helal ve tertemiz ürünlerle yaşamayı alışkanlık haline getirmesine vesile olmasını diliyoruz. Rabbimiz, helalleşmemizi kabul buyursun!

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.