Dünya Gıda Günü

Dünya Gıda Günü
Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube 2. Başkanı Şehmus Alparslan, ülkemizde protein tüketiminin gelişmiş ülkelere göre düşük olduğunu belirterek,...


Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube 2. Başkanı Şehmus Alparslan, ülkemizde protein tüketiminin gelişmiş ülkelere göre düşük olduğunu belirterek, "En kaliteli protein kaynakları süt ve süt ürünleri, et, tavuk, yumurta gibi ürünler hakkındaki konu uzmanı olmayan kişilerce oluşturulan bilgi kirliliği tüketicinin aklını iyice karıştırıyor, tüketicilerin temel gıda maddelerinden uzaklaşmasına neden oluyor" dedi.

Alparslan, Dünya Gıda Günü dolayısıyla Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlenen toplantıda, Türkiye?de yetersiz beslenme sorunlarının özellikle çocukluk yaş grubunda görüldüğünü söyledi. Buna ilişkin ulusal düzeyde en son yapılan Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırmasına göre, 5-6 yaş altı çocukların yüzde 12,2?sinin akut ve süreğen herhangi bir beslenme yetersizliği ile karşı karşıya olduğunu vurgulayan Alparslan, "Yetersiz beslenme sorunları arasında anemi vurgulanmalıdır. Ülkemizde okul öncesi yaş grubu çocukların ortalama yüzde 50?si, okul çağı çocukların yüzde 30?u, gebe ve emziren kadınların yüzde 50'si anemiktir. Aneminin başlıca nedenleri; demir, B6, B12 vitaminleri ve folik asit alımının yetersizliği ya da biyoyararlılıklarının düşüklüğüdür" diye konuştu.

Aynı rapora göre "Türkiye?de 15-49 yaş evli kadınlar arasında fazla kilolu ve şişman olma sıklığının yüzde 55,8 olduğuna dikkat çeken Alparslan, çocukluk çağı şişmanlığının da dünyada ve ülkemizde artan bir sorun olarak dikkat çektiğini söyledi.

Hayvansal protein tüketimimizin, gelişmiş ülkelere göre oldukça düşük olduğuna işaret eden Alparslan şöyle devam etti:

"Süt tüketimimiz olması gerekenin yarısı düzeyinde bile değil. Toplam et tüketimi Avrupa Birliği rakamlarının neredeyse dörtte biri seviyesinde. Yumurtada tüketimi görece daha iyi ama hala gelişmiş ülkelerden belirgin biçimde düşük. Protein tüketimimiz bu kadar düşükken en kaliteli protein kaynakları süt ve süt ürünleri, et, tavuk, yumurta gibi ürünler hakkındaki konu uzmanı olmayan kişilerce oluşturulan bilgi kirliliği tüketicinin aklını iyice karıştırıyor, tüketicilerin temel gıda maddelerinden uzaklaşmasına neden oluyor. Eğer gıda bir insan hakkı ise dünya yüzünde her insanın güvenli ve kaliteli, yeterli miktarda ve gerçekçi fiyatlarla gıdaya ulaşması bir hak ise politikalar ve sistemler bu hakkı teslim etmek üzere kurgulanmalıdır."

Toplantıya, Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Işıl Var, Kimya Mühendisleri Odası Güney Bölge Şube Başkanı Ali Çelik, Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şahin Yeter ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.

ADANA (İHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.