DP kadın kollarının manifestosu?

DP kadın kollarının manifestosu?
 26 Kasım 2010 tarihinde Demokrat Parti Genel Merkezinde Toplanan Kadın Kolları Genel İdare Kurulu  manifesto niteliğinde bir sonuç bildirgesi açıkladı. Kadın...

 

26 Kasım 2010 tarihinde Demokrat Parti Genel Merkezinde Toplanan Kadın Kolları Genel İdare Kurulu  manifesto niteliğinde bir sonuç bildirgesi açıkladı.

 

Kadın ve Gençlikten sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dr.Nuran Talu ; Kadın Kolları Genel Başkanı Av.Ayşegül Dalkır Kahveci ; Genel Başkan Vekili ( Siyasi işler ve koordinasyon )Av.Sibel Kızılkaya İtkü ; Kadın Kolları Başkanlık Divanı üyeleri ve Genel İdare Kurulu üyelerinin gün boyu yapmış olduğu çalıştay sonucunda ;

 

Demokrat Parti Kadın Kolları Genel İdare kurulundan çıkan sonuç bildirgesi çok büyük önem taşıyor.İlk defa bir siyasal hareketin Kadın siyasetçileri tarafından  hükümet uyarılmış oldu.

 Çok sert ifadelerle hükümeti kınayan Demokrat Parti Kadın Kolları Genel İdare Kurulu sonuç bildirgesi şöyle ;

?Anayasa?nın 10. Maddesindeki değişiklikle kadınlara siyasal ve toplumsal tüm alanlarda pozitif ayrımcılık yapılacağı nidaları atan iktidarın, 12 Eylül Referandumu sonrası suskunluğa gömülmesini kınıyoruz.

Anayasa?da açıkça yer alan kadınlar lehine pozitif ayrımcılık maddesine rağmen, kurumsal ve hukuksal olarak hiç bir önlem almayan, hatta aksine uygulamalar yapan bu samimiyetsiz iktidarı kınıyoruz.

Fırsat eşitliği diye sadece kâğıtlarda kalan söylemelerle kadınları aldatan, fiili eşitlik için kılını kıpırdatmayan, kadınlarımızı çağdışı ve karanlık bir geleceğe sürükleyen Hükümeti kınıyoruz.

Töre ve namus cinayetleri son yedi yılda yüzde 1400 artmışken, kadınların yüzde 35,6?sı ara sıra, yüzde 16,3?ü sık sık aile içi tecavüze uğrarken, çocuk gelin oranı yüzde 35 iken, fuhuş yapan kadın sayısı son 8 yılda 4 kat artarak 100.000?i bulmuş iken, kadının başıyla uğraşılmasını kınıyoruz.

?Başı açıklar, başörtülülerin haklarını savunmuyor? şeklindeki sözleriyle, ülkeyi ?başı açıklar? ve ?örtülüler? olarak ikiye bölen, Kadınlar ve laiklik üzerinden bölücü siyaset yapan Sayın Başbakanı kınıyoruz.

Eğitim politikalarında kızlarımızın başlarıyla uğraşmaktan, okul kitaplarındaki kadınların rol ve statülerine dair önyargılar içeren deyimlerin kaldırılmasına zaman bulamayan yetkilileri kınıyoruz.

Yatılı ilköğretim okullarındaki kız çocuklarının güvenliği için somut adımlar atamayan yetkilileri kınıyoruz.

2005 yılından beri kanunlar hükmetmiş olmasına rağmen, 112 belediyenin sadece 62?sinde kadın sığınma evi açılmışken, ?kadına yönelik aile içi şiddeti önleme politikalarında başarılıyız? diyen yetkilileri kınıyoruz.

Siyasetteki kadın sayısı utanç verici rakamlarda iken, üst düzey Devlet yöneticilerinin sadece yüzde 12,5?i kadın iken; 81 vali ve 20 müsteşar arasında hiç kadın yokken, 80 müsteşar yardımcısından 3?ü kadın, 428 vali yardımcısından 7?si kadın, 795 kaymakamın 22?si kadın, 2948 belediye başkanının sadece 27?si kadın iken devleti iyi yönetiyoruz diye gururla böbürlenen, başta Başbakan olmak üzere, tüm Hükümet yetkililerini kınıyoruz.

?Kadınlara kota vermek, ayrımcılıktır, onlara haksızlık yapmaktır, onları hakir görmektir, onları koruma altına almaktır? diyerek kota karşıtı olan Hükümeti, kota?nın bir ayrımcılık değil, fiili eşitliği sağlamayı telafi edici bir araç olduğunun kabul edilmemesini kınıyoruz.

Kadına yüklenen geleneksel, toplumsal rolleri, iş ve aile hayatının getirdiği çifte yükü görmezden gelen ataerkil anlayışı kınıyoruz.

Çocuk bakımı imkânları, kreşler, çocuk yuvaları son derece sınırlı iken, ?kadınları işgücü piyasasına katıyoruz? diyen mesnetsiz söylemleri kınıyoruz.

Kadınların istihdama katılım oranı % 22,3, iş gücüne katılım oranı % 26 iken, ücretsiz geçimlik tarım işçiliği yapan kadın çiftçilerimizin kayıt dışı sektörde istihdamına, kadın ile erkek arasında ücret farklılıklarına göz yuman ayırımcı politikaları kınıyoruz.

Temizlik yapacak su bile bulamayacağımız, su güvenliğimizi tehlikeye atan Hükümetin yanlış su politikalarını kınıyoruz.

Dışarılardan icazet alan tarım politikalarıyla, gıda güvenliğimizi tehlikeye atan, çoluğuna, çocuğuna, ailesine artık et pişiremeyen anneleri görmezden gelen Hükümeti kınıyoruz.

Biz demokrat kadınlar olarak; kadın ve erkeğin hayatın her alanında fırsat ve uygulama eşitliğine sahip olması hedefine ulaşana kadar, mevcut hükümetin kota dahil, hukuksal ve kurumsal, geçici ve özel, her türlü önlemi alması için sonuna kadar mücadelemize devam edeceğimizin herkesçe bilinmesini isteriz.

Kadın erkek eşitliği konusunda fırsat eşitliği değil, fiili eşitliğin sağlanması için anayasa ile bize verilen bu hakkın uygulanmasını akp iktidarının insafına bırakmayacağız.? denildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.