"Dolardaki aşırı pozisyonlanmanın dönüşü sert oldu"
TEB Yatırım Stratejisti Ökte, "FX piyasasında öyle bir dolar lehine aşırı pozisyonlanma vardı ki dönüşü de bu kadar sert oldu" dedi.
İSTANBUL (AA) - Yıl başından bu yana dolar karşısında değer kaybeden gelişmekte olan ülke para birimlerini baskı altında bırakan sorunlar hala devam ederken, söz konusu para birimlerinde ekim ayında yaşanan toparlanma dikkati çekti.
Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, gelişmekte olan ülke para birimlerine ekim ayında iki ana temayla para girişleri olduğunu belirterek, Türk Lirası'nın da bu süreçte dolara karşı güçlendiğini ifade etti.
Ekim ayında görülen "Dolar sat - Gelişmekte olan ülke para birimi al" işleminin, aslında gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerindeki bir iyileşme ya da temel bir nedene bağlı olmadığını vurgulayarak, şunları söyledi:
"FX piyasasında öyle bir dolar lehine aşırı pozisyonlanma vardı ki dönüşü de bu kadar sert oldu. Örneğin, TL'nin içinde bulunduğu gruptan Endonezya Rupi'si dolara karşı ekim ayında yüzde 9,5 değer kazanıyor. Bu yılın dolara karşı en çok değer kaybeden para birimi olan Brezilya Real'i yüzde 6,6 değer kazanırken, Rusya Ruble'si yüzde 6,7 ralli ediyor. TL, beraber işlem gördüğü para birimlerinden ekim ayındaki rallide negatif ayrışıyor diyebiliriz. TL, dolara karşı ekim ayında yüzde 4 değer kazanıyor."
"Beklentim dolar/TL'de 2,78-2,80 bandının aşağı kırılmamasıdır"
Işık Ökte, gelişmekte olan ülke para birimleri bazında uzun vadeli bir trend değişimi olmasını ve dolara karşı değer kazanma sürecine girilmesini, şu andaki temellerle imkansız gördüğünü ifade etti.
Uzun vadeli yatırımcının adresinin, yine dolar olacağını düşündüğünü dile getiren Ökte, şöyle devam etti:
"Ancak kısa vadede, TL'nin dolara karşı 2,86 seviyesine güçleneceği ve seçimler sonrası, güçlü bir hükümet kurulması ile 2,78-2,80 seviyelerinin test edilebileceği bir çeyrek içinde olabiliriz. Seçimler öncesi kısa vadeli işlem yapacaklara kademeli olarak TL'ye karşı dolarda alım yapmaları öneriririm.
Örneğin 100 dolarlık uzun vadeli pozisyon almak istiyorum. 20 dolarını 50 günlük ortalama 2,94'ten aldım. Dolar satılırken, 20 dolarını ikinci destek 2,9079'a yazdım; bunu da cuma sabahı aldım. 20 dolar daha kritik destek 2,8645'e yazdım, alım bekliyorum. Dolarda bu tip kademeli alım yapılması ve bir anda 100 doların tümünün açılmaması doğru olacaktır kanısındayım. Seçimler öncesi beklentim; dolar/TL'de 2,78-2,80 bandının aşağı kırılmamasıdır."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.