Dokunulmazlık dosyalarında söz artık yargının olacak
Hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin kanunun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle söz konusu milletvekilleriyle ilgili süreç başlıyor.
TBMM (AA) - Hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin kanunun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle söz konusu milletvekilleriyle ilgili süreç başlıyor.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu ile Adalet Bakanlığındaki 152 milletvekili hakkındaki 799 dosya ile ilgili süreç bugünden itibaren işleyecek.
Dosyaların 50'si AK Parti, 211'i CHP, 511'i HDP, 23'ü MHP, 5'i ise bağımsız Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka'ya ait. Nazlıaka'nın bir dosyası, CHP'li başka milletvekiliyle düzenlenmiş durumda.
Hakkında dosyası bulunan 152 milletvekilinin 29'u AK Parti'li, 57'si CHP'li, 55'i HDP'li, 10'u MHP'li, 1'i ise Bağımsız Ankara Milletvekili Nazlıaka.
TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonunda 139 milletvekiline ait 682 dosya bulunuyor. TBMM Başkanlığında bekleyen dosya yok.
Anayasa değişikliğinin yasalaşmasının ardından sürecin nasıl işleyeceği konusunda TBMM Başkanlığı, TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, Başbakanlık ve Adalet Bakanlığı yetkilileri, dosyaların tesliminin nasıl yapılacağı konusunda bir toplantı yaptı ve bazı kararlar aldı.
Buna göre, dosyaların teslimi bir prosedür içinde gerçekleşecek. Ekleri nedeniyle dosyaların bir kısmının klasörler halinde olması ve bunların yıpranmaması için önce Meclis Başkanlığına, oradan Başbakanlığa, oradan da Adalet Bakanlığına götürülmesi yerine daha kısa sürede ve Meclis'te teslim alma işlemi yapılacak.
Önce Meclis Başkanlığı ile Karma Komisyon uzmanları, sonra TBMM Başkanlığı ile Başbakanlık uzmanları, son olarak da Başbakanlık ile Adalet Bakanlığı uzmanları kendi aralarında teslimi yapacak, ardından tüm dosyalar Adalet Bakanlığına götürülecek.
Bu yöntemle dosyaların kurumlar arasında taşınması söz konusu olmayacak. Her kurum yetkilisi, dosyaları tek tek inceledikten sonra imzayla teslim alacak. Dosyaların teslim işleminin bugün ve yarın çalışılarak, 2 gün içinde yapılması planlanıyor.
Anayasa değişikliğiyle dokunulmazlık konusundaki söz artık yargının olacak.
Adalet Bakanlığı, kendisine gelen tüm dokunulmazlık dosyalarını, geldiği yere gönderecek. Dosya, il başsavcılığından gelmişse il başsavcılığına, mahkemeden gelmişse yine mahkemeye gönderilecek. Süreci başlatan ve sürdüren makam, kendisine ulaşmasının ardından dosyayla ilgili işlemlerini yürütecek.
Anayasa değişikliğinin TBMM Genel Kurulunda kabul edildiği tarih olan 20 Mayıs baz alınarak Meclis, Başbakanlık ve Adalet Bakanlığındaki dosyalar özelinde milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasıyla siyasette de yeni bir süreç başlayacak.
Meclis'teki tüm dosyaların 2 gün içinde iadesiyle TBMM'de dokunulmazlık dosyası kalmamış olacak. Ancak bu tarihten sonra da yeni dosyalar Meclis'e gelecek. Fakat yeni dosyalar için dokunulmazlığın kaldırılması süreci işlemeyecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.