Doğu'da çifte bayram yaşanıyor

Doğu'da çifte bayram yaşanıyor
30 yıldır yaşanan terör sebebiyle tarlasını işleyemeyen çiftçiler, çözüm süreci sayesinde bu arazilerinde yeniden üretim çalışmalarına başladı...30...


30 yıldır yaşanan terör sebebiyle tarlasını işleyemeyen çiftçiler, çözüm süreci sayesinde bu arazilerinde yeniden üretim çalışmalarına başladı...

30 yıldır yaşanan terör sebebiyle tarlasını işleyemeyen çiftçiler, çözüm süreci sayesinde bu arazilerinde yeniden üretim çalışmalarına başladı...

Hakkari Ziraat Odası Başkanı Naif Önal AA muhabirine yaptığı açıklamada, il genelinde toplam 900 bin dönüm ekime uygun arazi bulunduğunu ancak 30 yıldır devam eden çatışmalı ortamdan dolayı sadece 400 bin dönümünün ekilebildiğini söyledi.

Başlatılan çözüm sürecinin olumlu sonuçlanması halinde köylere geri dönüşlerin yeniden başlayacağını belirten Önal, şöyle konuştu:

"Köylere geri dönüşlerin yapılmasıyla birlikte ilde tarım, hayvancılık ve sebzecilik yeniden canlanacak. Çiftçiler güven ve huzur içinde tarım alanlarını ekecek. Bu da il ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak. Yaşanan çatışmalı ortamdan dolayı dağ ve bayırlarda arazisi bulunan vatandaşlar, ekim yapamıyordu. Yaklaşık 30 yıldır köyüne gidemeyen ve ekim yapamayan insanlar var. Çözüm sürecinin olumluya evrilmesi halinde bu insanlar köylerine yerleşerek tarım arazilerini yeniden ekecek."

"Tüketici değil, üretici olmak istiyoruz"

Önal, barış sürecine Hakkari halkı ve çiftçisi olarak sonuna kadar destek verdiklerini belirterek, süreçle bölgenin huzur ve refaha kavuşacağına inandığını dile getirdi. Önal, şunları ifade etti:

"Barış, bölgemizi huzur ve refaha kavuşturacak. Meyvecilik, sebzecilik, seracılık, bahçecilik anlamında da ilimiz çağ atlayacak. Çayır meralarımız ve yaylarımız küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde de büyük katkı sunacak. Umarım bu süreç olumlu geçer. Bu kan durduğu taktirde Hakkari başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri 2 yıl içinde ekonomik olarak kalkınacak. Tüketici değil, üretici olmak istiyoruz. Bu da barışın sağlanmasıyla mümkün olacaktır. Bu savaş biterse sadece Hakkari değil, Türkiye de kalkınacaktır.''

Tarlalar sürülmeye başlandı

Bitlis'in Adilcevaz ilçesine bağlı Örentaş köyündeki çiftçi Abdulkadir Gönültaş ise 30 yıldır köylerinden uzakta olan tarlalarını süremediklerini söyledi.

Arazilerini ekemedikleri için ekonomik zorluklar yaşadıklarını kaydeden Gönültaş, yörede iki aydır sakinleşme ve normalleşmenin yaşandığını belirtti.

İlkbaharın başlamasıyla ailesiyle tarlanın yolunu tuttuğunu anlatan Gönültaş, "Herkes köye uzak olan dağlarda, tepelerde, uzun yıllardır sürülmemiş tarlasını sürmeye başladı. İnsanların içinde güven oluştu. Herkes bunun devam etmesini istiyor. Artık tarlamıza gönül rahatlığıyla gidiyor, ekimimizi yapıyoruz. Akşam korku yaşamadan evimize dönebiliyoruz" diye konuştu.

Çiftçilerden Sadrettin Gider de çözüm sürecinin başlamasının mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

"Tarlamıza bu yıl buğday, arpa ve yonca ektik. Daha önceleri tarlaya korkarak, gidiyorduk. Bazen ekim yapmaktan bile çekiniyorduk. Tarlada en fazla iki, üç saat kalabiliyorduk. Başımıza bir şeyler gelir korkusuyla yaşıyorduk. En azından kardeş kardeşi vurmuyor, kan dökülmüyor. İnsanlar korkmadan tarlasını sürüyor, yoncasını ekiyor, hayvanlarını otlatıyor. Herkesin gönlü ve vicdanı rahat."

Ağrı'nın Patnos ilçesine bağlı Kazanbey köyündeki üretici Feyzullah Bozkaş da çözüm sürecinden ümitli olduklarını dile getirerek, "Eskiden tarlamızı süremiyorduk. Çözüm süreci öncesiyle, şimdiki durum aynı değil. Herkes rahatladı. İnşallah barış sağlanırsa daha da iyi olacak" ifadesini kullandı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.