Doğru nefes alarak hayatınızı değiştirin

Doğru nefes alarak hayatınızı değiştirin
 Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Füsun Ülger, ?Ağızdan nefes alıp verdiğimiz zaman hem daha çok yoruluyoruz, hem de yaptığımız bütün...


 

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Füsun Ülger, ?Ağızdan nefes alıp verdiğimiz zaman hem daha çok yoruluyoruz, hem de yaptığımız bütün eylemler ağız yolu ile olmuş oluyor' dedi

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Füsun Ülger, ?Ağızdan nefes alıp verdiğimiz zaman hem daha çok yoruluyoruz, hem de yaptığımız bütün eylemler ağız yolu ile olmuş oluyor. Konuşma, yemek yeme, nefes alıp vermede dönem dönem nefes darlıkları ve tıkanmalar yaşayabiliyoruz? dedi.

Acıbadem Ankara Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ülger, insanların doğru nefes almadıklarını ifade ederek, doğru nefes almanın önemini anlattı. Uzmanı Doç. Dr. Ülger, ?Doğru nefes alıp, verme diye bir şey var. Normal koşullarda soluk alma işlemi burunla başlayan bir işlemdir. Burun solumu çok önemlidir, burun soluduğumuz havayı süzer, nemlendirir ve havayı ısıtır. Akciğerlere temiz süzülmüş, nemli havanın ulaşmasını sağlar. Burundan alıp, ağızdan vermektir. Normal olanı, ama yaygın bir durum hakikatten doğru nefes alıp vermeyi bilmiyoruz. Onun ötesinde farkında olmadığımız burun ile ilgili sorunlarımız oluyor. Burun kemiğinde eğrilik olabiliyor, kronik sünizitimiz olabiliyor ve biz nefes alıp verme işini ağızla alıp yapmaya alışmış oluyoruz? diye konuştu.

Ağız ile soluk alıp vermede, hem temiz olmayan hem de süzülmemiş havayı akciğerlere yollandığına dikkat çeken Doç. Dr. Füsun Ülger, ?Bu da hava yollarının kurumasına, havayla direk temas etmemize yol açıyor. Hem efor kapasitemizi kısıtlamayan bir şeye dönüşüyor. Ağızdan nefes alıp verdiğimiz zaman hem daha çok yoruluyoruz, hem de yaptığımız bütün eylemler ağız yolu ile olmuş oluyor. Konuşma, yemek yeme, nefes alıp vermede dönem dönem nefes darlıkları ve tıkanmalar yaşayabiliyoruz. Bize pek çok hasta bu sebeple başlıyor? diye konuştu.

Spor yaparken çok fazla efor sarf edildiğini hatırlatan Uzmanı Doç. Dr. Ülger, ?Burunla nefes alıp, akciğerlerimizi şişirip ağzımızla vererek, körük şeklinde hatta körüğü tümüyle boşaltmak. Kronik nefes darlığı olan hastalarımıza önerdiğimiz solunum yolu budur. Burnunuz ile alın, akciğerlerinizi tümüyle şişirin, büzük sulak solunumuyla hava verme işini uzatarak akciğerlerdeki bütün havayı dışarıya boşaltın. Burada solunum kaslarımızı çalıştırmış oluruz, özellikle amfizemli hastalarda akciğerler içinde kalan havayı boşaltmayı sağlamış oluruz. Diyafram kasını da doğru olarak kullanırsak eğer, burundan alıp ağızdan verirsek eğer solunumu doğru şekilde yapmış oluruz? ifadelerini kullandı.

Açıkağızla soluk alıp vermeyi alışkanlık haline geldiğini ifade eden Doç. Dr. Ülger, ?Çok bilinçli yapmadığımız için, işin doğrusunu atlamış oluyoruz? dedi.

Burun içindeki tüycüklerin süzgeç görevi gördüğünü kaydeden Ülger, ?Zararlı, alerjik bir takım maddeler burun solunumunda takılmış oluyor. Burun içindeki tüycüklere, akciğerimize temiz ve nemli hava geçmiş oluyor. Çok sıcakta spor yapıyoruz ya da yürüyoruz, ağızdan alıp veriyoruz, oda hava yollarımızı kurutuyor? diye konuştu.

ARZU TÜRKUÇAR-İHA

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.