Doğalgazda yeni umut 'Kayagazı'
Gazdaş Trakya Bölge Müdürü Tamer Akaslan, Türkiye'de 2 trilyon metreküp kaya gazı olduğunu ve 40-50 yıllık ihtiyacı karşılayabileceğini açıkladı...
Akaslan, Tekkirdağ'da düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de, Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın, (TPAO) yabancı bir firma ile birlikte kaya gazı çıkarma çalışmaları yaptığını söyledi. Akaslan, Türkiye'de tüketilen toplam 45 milyar metreküp doğal gazın yaklaşık yüzde 2'sinin Trakya'dan karşılandığını ifade etti.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, ABD'de son dönemlerde keşfedilen kaya gazından doğal gaz üretimi konusunda Türkiye'de de çalışmaların başladığını vurgulayan Akaslan, ''Milli petrol şirketi TPAO tarafından yoğun şekilde kaya gazı çıkarma çalışmaları sürüyor. Artık, kaya gazından doğal gaz üretimine başlanıyor. Yer altında bulunan doğal gazın birikmiş olduğu hacimlerin dışında, kayaçların içinde olan gazın, yeni bir yöntemle çıkarılması yönünde çok hızlı ilerleyen teknolojik durumlar ve uygulamalar var'' diye konuştu.
Trakya ve Güneydoğu Anadolu'da kaya gazı çıkarma çalışmalarının sürdüğünü, kaya gazının çıkarılmasıyla Türkiye'nin dünya pazarında önemli bir ekonomik güç oluşturacağını ifade eden Akaslan, şöyle konuştu:
''ABD'de kaya gazının keşfedilmesiyle ABD borsasında doğal gaz fiyatları yarı yarıya düştü. Türkiye'de de bu yönde çalışmalar var. Türkiye'de TPAO, yabancı bir firma ile birlikte kaya gazı çıkarma çalışmaları yapıyor. Türkiye'de, yaklaşık 2 trilyon metreküp kaya gazı olduğu, bunun 40-50 yıllık ihtiyacı karşılayabileceği tahmin ediliyor. Kaya gazından doğal gaz üretimine geçebilirsek, dünya doğal gaz pazarında ekonomik olarak ciddi kozlar Türkiye'nin eline geçmiş olacak.''
2015 yılında 300 milyon dolarlık yatırım
Trakya'da, 17 lokasyonda dağıtım hizmetini yerine getirdiklerini vurgulayan Akaslan, Trakya'da 2 bin kilometre plastik boru ile 205 kilometre çelik boru imalatını tamamladıklarını söyledi.
2015 yılına kadar 300 milyon dolarlık bir yatırım hedeflediklerini belirten Akaslan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Trakya'da toplam 120 bin abonemiz var. Ekonomik ve ergonomik yakıtı vatandaşlarımıza sunalım diye iç tesisat konusunda kampanyalar düzenliyoruz. Gaziantep ve Trakya olarak Zorlu Holding bünyesinde faaliyet gösteriyoruz. Bu iki şirketin yatırımsal büyüklüğü şu an 200 milyon doları aşmış durumda. 2015 yılına geldiğimizde 300 milyon dolarlık bir yatırım hedefliyoruz. 2015'te, 5 bin kişilik bir istihdam ile 1,5 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşmış olacağız. Trakya olarak da 2012'de 120 bin abonenin üzerine 40 bin ekleyerek 160 bine ulaşabileceğimiz kampanyalarla ağırlıklı olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz.''
Tekirdağ'da yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi veren Akaslan, 2012 itibariyle abone sayılarının yaklaşık 18 bini bulduğunu vurguladı.
Vatandaşların evlerine doğal gaz bağlatırken karşılaşabilecekleri sorunlara karşı da uyarılarda bulunan Akaslan, yetki belgesi bulunmayan iç tesisat firmalarından uzak durulması gerektiğini belirtti.
Gazdaş Tekirdağ İşletme Müdürü Olcay Orhun da, Tekirdağ'daki kamu binalarında doğalgaza geçişin hızla devam ettiğini dile getirerek, bu oranın yüzde 40'ı bulduğunu ifade etti.
Orhun, Tekirdağ'da süren doğalgaz çalışmaları neticesinde hava kirliliğinde düşüş gözlendiğini de sözlerine ekledi.
Bugün
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.