Dışişleri'nden 'sürpriz görüşme' açıklaması

Dışişleri'nden 'sürpriz görüşme' açıklaması
 Türkiye ile İsrail arasında Mavi Marmara'dan sonra gerçekleştirilen ancak başarılı olmadığı için kesilen görüşmelere yeniden başlandığı...


 

Türkiye ile İsrail arasında Mavi Marmara'dan sonra gerçekleştirilen ancak başarılı olmadığı için kesilen görüşmelere yeniden başlandığı şeklindeki haberlerlerle ilgili Dışişleri Bakanlığı açıklama yayınlandı.

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz'in iki üst düzey İsrailli yetkiliye dayanarak verdiği bilgiye göre, görüşmede iki ülke arasında Mavi Marmara olayı nedeniyle kesilen ilişkilerin yeniden düzeltilmesinin yolları masaya yatırıldı.

Türkiye ve İsrail daha önce de Avrupa'nın çeşitli kentlerinde Mavi Marmara'nın ikili ilişkilere verdiği zararı ortadan kaldırmak için görüşmeler yapmış ancak uzlaşmaya varılamamıştı.

Türkiye'nin ilişkileri yeniden düzeltmek için İsrail'den talepleri Mavi Marmara olayı nedeniyle özür dilenmesi, olayda hayatını kaybedenlerin yakınlarını ve yaralananlara tazminat verilmesi ile İsrail'in Gazze'ye yönelik ambargoyu kaldırmasıydı.

Başbakan Erdoğan İsrail ile bir iletişim olabileceğinin işaretini hafta içinde yaptığı açıklamalarda vermişti.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN "İSRAİL" AÇIKLAMASI

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, İsrail'in Haaretz Gazetesi'nde yer alan "Türkiye-İsrail diplomatik krizi sona erdirmek için görüşüyor" haberine cevap verdi. Yapılan açıklamada, "Türkiye'nin İsrail ile ilişkilerinin normalleşmesi için beklentileri belli. Bu koşullar net ve İsrail tarafından da biliniyor" denildi.

Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Haaretz Gazetesi'nin "Türkiye-İsrail diplomatik krizi sona erdirmek için görüşüyor" haberine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, Türkiye'nin İsrail ile ilişkilerinin normalleşmesi için beklentilerinin belli olduğu belirtilirken, bu koşulların net ve İsrail tarafından da bilindiği ifade edildi.

İsrail'in bu şartlar çerçevesinde görüşmek istediğinde Türkiye'nin görüşmeye hazır olduğunu kaydeden kaynaklar, görüşmelerin daha önce de yapıldığını hatırlattı. Kaynaklar, Türkiye'nin şartlarının müzakereye tabi olmadığını ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun Gazze saldırısından önce görüşme yaptığını da kaydetti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.