Diş çürükleri bir çok hastalık riskini arttırıyor..

Diş çürükleri bir çok hastalık riskini arttırıyor..
 Diş çürükleri ve diş eti hastalıklarının bir çok hastalık riskini arttırdığı belirtildi.Dünya Diş Hekimliği Günü nedeniyle yazılı bir...

 

Diş çürükleri ve diş eti hastalıklarının bir çok hastalık riskini arttırdığı belirtildi.

Dünya Diş Hekimliği Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastaneleri Diş Polikliniği Sorumlu Hekimi Nilüfer Bekci, bireylerin fiziksel sağlığının, vücuttaki tüm organ ve dokuların sağlıklı olmasıyla mümkün olabileceğini söyledi. Ağız ve diş sağlığını bozan faktörlerin, bireyin vücut sağlığını da doğrudan etkilediğini bildiren Nilüfer Bekci, "Diş çürükleriyle diş eti hastalıkları,kalp damar hastalıkları, yüksek tansiyon, kemik erimesi, şeker hastalığı ve kadınlarda erken doğum ve düşük doğum ağırlığı risklerini arttırmaktadır.

Koruyucu tedavi, hastalık kişide başlamadan önce hastalığın önlenmesidir. Koruyucu tedaviyle çözülmeyen durumlarda tedavi edici hizmetler ön plana geçer. Koruyucu hizmetlerin etkinliğinin arttırılması tedavi edici hizmetlerin kalitesini de arttıracaktır" ifadelerine yer verdi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün çalışmalarından çıkan sonuçlara göre, dünyada en sık rastlanan, en yaygın olan hastalığın diş eti iltihabı olduğunu ve tedavisi için dünyada milyarlarca dolar para harcandığını belirten Bekci açıklamasında, "Bu hastalıkla mücadele ancak koruyucu diş hekimliği uygulamalarının yaygınlaştırılması, iyi bir ağız diş sağlığı hijyeni eğitimi, 6 aylık periyotlarla diş hekimi ziyaretinin teşviki, fırçalama tekniklerinin hastalara öğretilmesiyle sağlanabilir.

Ağızda milyonlarca mikroorganizmanın barınabildiğini de düşünürsek genel sağlık açısından da ağız diş sağlığının korunmasına yönelik çalışmaların önemi bir kez daha ortaya çıkacaktır. Bu konuda diş hekimlerine ciddi görevler düşmektedir" sözlerine yer verdi.

Türkiye'de diş ve diş eti hastalıklarının toplumda yüzde 85'lere varan sıklıkta görülmesinin, bu hastalığın ne kadar önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu ortaya koyduğunu kaydeden Nilüfer Bekci açıklamasında şu sözlere dikkat çekti:

"Toplumun doğumdan itibaren eğitim yoluyla ağız diş sağlığı bilgilerinin arttırılması, doğru tutum ve alışkanlıkların oluşturulması ve koruyucu uygulamalarla hastalıkların yaygınlık ve şiddetinin azaltılması suretiyle yaşam kalitesinin arttırılması ve tedavi edici diş hekimliğine başlama yaşının yükseltilmesini hedef alan çalışmaların yapılmasını gerektirmektedir. Çocuk ve gençlerin gelişim dönemlerinde edindikleri tutum ve davranışlar ileri yaşlarda hem genel sağlıklarını hem de ağız ve diş sağlıklarını şekillendirmesi açısından çok önemlidir. Bu dönemde çocuk ve gençler üzerinde medyanın da çok önemli bir etkisi olduğu bilinen bir gerçektir."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.