Diasporaya rağmen?

Diasporaya rağmen?
95 yıl aradan sonra bir günlüğüne ibadete açılan Akdamar Kilisesi'ndeki tarihi ayine ilgi büyük oldu.Diaspora Ermenilerinin protesto ettiği ayin, Türkiye...

95 yıl aradan sonra bir günlüğüne ibadete açılan Akdamar Kilisesi'ndeki tarihi ayine ilgi büyük oldu.

Diaspora Ermenilerinin protesto ettiği ayin, Türkiye Ermenileri arasında heyecanla karşılandı.

Van'da bulunan  Akdamar Kilisesi Anıt Müzesi'nde dün tarihi ayin gerçekleşti. 95 yıl aradan sonra Akdamar Adası'ndaki Surp Haç Kilisesi'nde yapılan törene bin 500 kişi katıldı. Geçtiğimiz yüzyıla kadar dini merkez olan kilisede yüzyıl sonra yapılan ilk ayin özel izin ile gerçekleşti.

Ayin, hoparlörden verilen çan sesi ile kilise önünde toplanan din adamlarının kiliseye girmesiyle başladı. İç mekan darlığından dolayı sadece 50 protokol üyesi içeri alınabildi. Dışarıda bekleyen konuklar için kilisenin Güney ve Batı cephesine iki ayrı dev ekran kuruldu.

TEKNELERLE TAŞINDI

Ayini, Türkiye Ermenileri Patrikliği Ruhani Meclisi Patrik Genel Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan yönetti. Ayine, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Gevaş Kaymakamı Yusuf Güni, Gevaş Belediye Başkanı Nazmi Sezer, Ermeni cemaati üyeleri ile Almanya, Fransa ve Avrupa'nın çeşitli ülkeleri ile ABD'den gelen devlet temsilcileri katıldı.

Cutz yaptığı açıklamada, "Akdamar'da ayin düzenlenmesi, Türkiye'de din özgürlüğü açısından olumlu bir sinyaldir. Din özgürlüğü bizim için Sümela, Heybeliada Ruhban Okulu, Mor Gabriel gibi bir dizi diğer konular gibi büyük önem taşımaktadır? dedi. Ayinin gerçekleşmesi Türkiye Ermenileri arasında heyecanla karşılandı. Bu arada diaspora ve Ermenistan Ermenileri olayın "siyasi bir şo" olduğunu ileri sürerek ayine katılmama kararı aldı.

HAÇ MASADA SERGİLENDİ

Söz konusu çağrılara rağmen ayin ile ilgili pozitif bir hava estiğini belirten Van Valisi Münir Karaloğlu, ayin izni çıkması ardından bölgede yaklaşık 500 ailenin Ermenileri konuk etmek için başvurduğunu belirtti. Ayini yöneten olan Patrik Genel Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan, Türkiye Ermenilerinin bu ayini heyecanla beklediklerini ifade etti.

Birkaç hafta öncesine kadar ayinin yapılacağı Surp Haç Kilise'sinin tepesine bir haç koymayı planladıklarını söyleyen Başpiskopos Ateşyan, referandumun araya girmesi ile kiliseye haç konamadığını belirtti. Ateşyan bu haçın yine de ayin günü kilisenin girişindeki bir masa üzerinde sergilendiğine dikkat çekti.

Restorasyon çalışmalarının ardından açılışı yapılan Akdamar Kilisesi Anıt Müzesi 95 yıl sonra yerli ve yabancı turistlerin akınına uğradı. Hazırlıklar kapsamında adada kafeterya ve tuvalet üniteleri oluşturuldu. Adaya bu kapsamda 5 adet seyyar tuvalet getirildi.

Türkiye Ermenileri Patrikliği Genel Vekili Aram Ateşyan, Akdamar Kilisesi'ndeki ayinde, ''Bizim için önemli olan, müze statüsünde korunan kilise binasının gelecek nesillere aktarılmasıdır. Çünkü bir sanat değeri olan kilise bir kültür abidesidir ve bu nedenle insanlık onun ortak sahibidir'' dedi.

AYİNDEN NOTLAR

*Ayin için gelen konuklar 20 dakikalık tekne yolculuğunun ardından adaya ulaştılar.

*İlk ayinin ardından, Ermeni asıllı Tamara Alcal ile Aviniş Bıçakçı'nın nişan toreni kilise içerisinde gerçekleşti. Çiftin nişan yüzüklerini Türkiye Ermenileri Patrikliği Ruhani Meclis Başkanı Tatul Anusyan taktı.

*Güvenlik için 500 polisin görev aldığı adada, Emniyet Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren dedektör köpeği ''Lady'' ise iskele ve adada bomba aradı.

*Adada, Jandarma Komutanlığı ile Sivil Savunma Müdürlüğüne ait botlar ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi'nden 7'si uzman 30 sağlık görevlisi bulunduruldu.

* Van Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Zahir Kandaşoğlu, siyasetin ticaretin önüne geçmemesi gerektiğini belirterek, sınırların açılması durumunda 50 bin kişiyi istihdam edeceklerinin sözünü verdi.

AKDAMAR KİLİSESİ

Van Valiliğinin teklifi ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın onayı ile yılda bir gün ayine izin verilen Van Gölü'ndeki ada üzerinde bulunan Akdamar Kilisesi, 915-921 yılları arasında inşa edildi. Daha sonra manastıra dönüştürülen kilise, 2007 yılında restore edilerek anıt müze olarak hizmet vermeye başladı.

Vaspurakan Kralı 1. Gagik tarafından Keşiş Manuel'e yaptırılan kilise, Ermeni halkı açısından büyük önem taşıyor. Ermeniler, bu kiliseyi ziyaret etmeyi, dini bir vecibe olarak görüyor.

Kutsal haç adına yaptırılan ve din adamlarının yetiştirilmesi açısından önem taşıyan kilisede, 1915 yılına kadar din adamlarının yetiştiği ve bu tarihe kadar ayin yapıldığı biliniyor.

Adanın ortasında yer alan kiliseye batı ve güneyden birer kapı vasıtasıyla giriliyor. Zengin figürlerin yer aldığı kilise duvarlarında, İncil ve Tevrat'tan alınmış çeşitli sahneler bulunuyor.

BUGÜN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.