Devlet BES'li vatandaşa 2 bin 659 lira verecek

Devlet BES'li vatandaşa 2 bin 659 lira verecek
Tasarrufları artırmak için büyük önem taşıyan bireysel emeklilik sistemine yönelik teşvikler silbaştan değişiyor.Devlet vergi indirimi yerine doğrudan...


Tasarrufları artırmak için büyük önem taşıyan bireysel emeklilik sistemine yönelik teşvikler silbaştan değişiyor.

Devlet vergi indirimi yerine doğrudan sisteme para koyacak. Örneğin vatandaş 100 lira yatırdığında devlet de 25 lira verecek.

Hükümet, vergilerle ilgili yeni bir torba yasa tasarısı hazırladı. Torbanın içerisinde hem yeni vergiler hem vergi indirimleri var. Yasa özellikle GSYH'deki payı yüzde 13'ün altına inen tasarruf oranlarını artırmayı da hedefliyor. Bu oran Çin'de yüzde 50, pek çok gelişmekte olan ülkede ise yüzde 30'lar seviyesinde. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek?in birlikte açıkladığı torba tasarının ayrıntıları şöyle:

En çok yüzde 25 pay

* Hükümet bireysel emeklilik sistemini (BES) teşvik etmek için katkı verecek. Katkı payının vergi matrahından indirilmesi uygulaması kalkacak.

* Bunun yerine ödenen katkı payının yüzde 25?i kadar devlet katkısı katılımcının 'Devlet Katkısı' alt hesabına ödenecek.

* Bu şekilde devletin ödeyeceği katkı ise brüt asgari ücretin yüzde 25?ini geçemeyecek.

* Yeni sisteme göre yüksek prim yatıran vatandaşların devletten alacağı katkı payı ayda 221 lira, yılda da 2 bin 659 lirayı bulacak.

* Emeklilik fonları ve devlet katkısından vergi alınmayacak.

Erken çıkana katkı yok

* Devlet katkısı, sistemde uzun süre kalmayı özendirecek şekilde olacak.

* 3 yıldan önce sistemden çıkanlara devlet katkısı ödenmeyecek.

* Devlet katkısının; üçüncü yılda yüzde 15'i, altıncı yılda yüzde 35'i, 10?uncu yılda yüzde 60'ı ve emeklilikte yüzde 100?ü ödenecek.

* 150 lira emeklilik primi ödeyen bir vatandaş yeni sistemle devletten ayda 37,5 lira yılda 450 lira katkı payı alacak.

Sektör için pozitif

16 milyar liralık fon büyüklüğüne ve 2,7 milyon katılımcıya ulaşan BES'te olumlu gelişmeler bekleniyor:

* Meral Eredenk (AvivaSa Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü): BES'e getirilen yeni teşvik yerinde ve destekliyoruz. Sektörün gelişimi için çok pozitif katkıları olacak.

* Uğur Tozşekerli (Emeklilik Gözetim Merkezi Başkanı): Planlanan teşviklerin sektöre çok büyük katkısı olacak. Özellikle vergi teşviki ile BES geniş kitlelere yaygınlaşacak.

* Mete Uğurlu (Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü): En önemli katkısı da ev hanımları gibi vergi teşviğinden yararlanamayan önemli bir kesimi de kapsayacak olması.

* Taylan Türkölmez (Yapı Kredi Emeklilik Genel Müdürü): Sisteme girmek isteyenlerin yeni uygulamaların devreye girmesini beklemesine gerek yok. Tüm sözleşme sahipleri uygulamadan yararlanabilir.

HABER: ZEYNEP CEYLAN-ERDOĞAN SÜZER / BUGÜN GAZETESİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.