DEVA Partisi İl Başkanı Kısacık: "Hükümet Maliyetleri Düşürmez İse Bu Ülke Açlığa Sürüklenmiş Olacak"
DEVA Partisi İl Başkanı Sadullah Kısacık, Yüreğir İlçe Başkanı Hamza Milli ve İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri Çukurova'nın altın değerinde verimli olan topraklarına sahip Yüreğir İlçesine bağlı köylerdeki Yerfıstığı üreticilerinin "Hasat Döneminde" yaşadıkları sorunları dinlemek ve çiftçinin sorunlarını yerinde değerlendirebilmek için Camili, Akarca ve Dedepınar köylerinde hasat alanlarında incelemelerde bulundu.
Ova Çiftçileri: "Biz önümüzü göremiyoruz. Ovada yerfıstığını yetiştirmek için yeri geliyor tarlada yatıyoruz. Fakat biz emeklerimizin karşılığını alamıyoruz. Geçen yıl yerfıstığının fiyatı 12-16 TL bandı arasında iken biz bu yıl 5 TL’ye alıcı bulamıyoruz. Fıstığın üretim aşamasına gelene kadar bize maliyeti 6,5 ile 7,5 TL arasında. Eğer devletimiz maliyeti düşürmek için önlemler almaz ise bu ülke açlığa sürüklenecek. Öyle bir durumdayız ki hayvanlarımız var, yem alamıyoruz. tarlamız var, gübre alamıyoruz. Tarlamızı sulamak için kullandığımız elektriğin parasını ödeyemiyoruz. Biz çiftçiler olarak önümüzü göremiyoruz. Gübre fiyatlarına 2 yıl içerisinde %250 oranında zam geldi. Aynı keza mazot fiyatlarına da zam geldi. Biz elektrik parası ödemeyelim demiyoruz. Tarlada kullandığımız elektrik fiyatlarının biraz ucuzlatılması gerektiğini söylüyoruz. 50 dönüm araziye fıstık ekip yetiştirebilmek için bizim maliyetimiz 250.000 ile 300.000 TL arasında. Ama şu an fıstığa biz tarlada 5 ile 6 TL fiyatında alıcı bulamıyoruz. Bizim ürünümüz tarlada kalıyor.
"Patates Ve Soğan Ekmeye Korkuyoruz"
Ovanın Çiftçileri: "Biz patates ve soğan ekmeye korkuyoruz. Son 2 ay içerisinde gübreye %70 zam geldi. Patates tarlamızda 80 kuruşa alıcı buluyor. Soğan üreticisi tarlada alıcı bulamayınca tarlayı sürerek halka ücretsiz dağıttı soğanı. Biz çiftçiler ise belki soğanın kokusundan belki de emeğimiz karşısında düştüğümüz bu durumdan dolayı gözyaşlarına boğulduk."
Aldığımız kredileri ödeyemediğimiz için traktörümüze haciz geldi. Traktörü olmadan bir çiftçi ne yapabilir ki? Biz şimdi anlıyoruz ki AKP’nin başarılı olduğu dönemlerde işlerin başında işin ehli olan liyakatli bir kadro vardı. Başarının arkasında işin ehline vermek yatıyormuş" dediler.
Ovada ki çiftçiler DEVA Partisi üyelerine "Siz bizleri dinlediniz. Peki siz iktidara gelince ne yapacaksınız? Biz çiftçilerin sorunlarına nasıl çözüm bulacaksınız?", diye sorduklarında ise DEVA Partisi İl Başkanı Kısacık: "Bizim partimiz iktidara gelmeden önce 90 günlük ve 360 günlük olmak üzere ülke yönetimi için ehil kadrolar eşliğinde eylem planları hazırladı ve açıkladı. Tarım için 56 maddelik eylem planını Genel Başkanımız Sayın Ali Babacan Altın değerinde toprakları bulunan Yüreğir'de bunları açıkladı. Bizim, çiftçinin kalem kalem her noktada yaşadığı sıkıntılara çözüm için planlarımız mevcut. Bunların içinde Çiftçiye satılan mazotun ÖTV’siz verilmesi, tarlada kullandığı elektriği daha ucuza verilmesi, gübre fiyatlarının yarı yarıya indirilmesi için ithal etmek yerine kendi ülkemizde ARGE yaparak gübre üretimini yapmak, ucuza mâl edip çiftçiye ucuza vermek. Teknoloji çağındayız. Her konuda planlama yapmanın önemini bizler her zaman dile getiriyoruz. Ülke topraklarında hangi tarımsal ürünün ne kadar hangi bölgede ekilmesi gerektiğini çiftçiye belirtmez isek bu sene fıstık konusunda düştüğümüz duruma her zaman düşeriz. Liyakatsiz kadrolarla ülkenin ve ekonominin düştüğü durum ortada. Bir tarım bakanının bilgi teknolojisinin yüksek düzeyde olduğu bu çağda çiftçiyi yönlendirmesi gerekmiyor mu? bu yıl bu bölgede şu kadar buğday, şu kadar pamuk, şu kadar fıstık, şu kadar patates ve soğan ekilmesi gerekiyor deyip de bilgilendirme yapamaz mı? Ama en büyük sorun işlerin başında ehil insanların olmaması ülkeyi bu duruma getirdi ve çiftçiyi de bu şekilde zor durumda bıraktı", dedi.
Yerfıstığı üreticisi çiftçilerimizin yanısıra narenciye üreticisi çiftçilerimiz de söz alarak, narenciye üretiminde yaşadıkları bazı sorunları ve zorlukları dile getirdiler. Çiftçilerimiz; “Şu anda limon hasatı dönemindeyiz. Yetiştirdiğimiz limon cinslerinden birisi olan Mayer cinsi limona Geçen yıl bahçede 2,5 TL fiyat verilirken, bu sene 1,5 TL fiyatla alıcı bulamıyoruz. Gübre fiyatlarındaki artış, girdi maliyetlerinin yükselmesi ve düşük seyreden piyasa fiyatları nedeniyle ürünlerin bu sene için yaptığımız masrafları çıkarmasından umutsuzuz. Fiyatların 1 TL’nin altına düşeceğine dair belirtiler görüyorken böyle bir düşüş bizi mali açıdan daha olumsuz etkiler. Narenciye üretiminde kullanılan Azot Gübresi’nin fiyatı geçen yıl 80 kuruştu. Bu sene ise 2.4 TL’ye yükselmiş durumda. Fiyatların sürekli artması sebebi ile gübre tedarikinde sorunlar yaşıyoruz”, dediler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.