DBP Eş Genel Başkanı Yüksek 'özerklik' istedi

DBP Eş Genel Başkanı Yüksek 'özerklik' istedi
 Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, 'Başkanlık sistemi önerilip, tartışılıyorsa eğer bizim de bir önerimiz var,...

 

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, 'Başkanlık sistemi önerilip, tartışılıyorsa eğer bizim de bir önerimiz var, bu ülke demokratik özerklikle de yönetilmelidir. Cumhurbaşkanı veya hükümet bunu anlamalıdır' dedi.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, 70 veya 80 milyonluk bir ülkede bulunan 81 il ve kasabanın merkezi olarak yönetilmesinin mümkün olmadığını belirterek, “Başkanlık sistemi önerilip, tartışılıyorsa eğer bizim de bir önerimiz var, bu ülke demokratik özerklikle de yönetilmelidir. Cumhurbaşkanı veya hükümet bunu anlamalıdır” dedi.

DBP Eş Genel Başkanları Kamuran Yüksek ile Emine Ayna, 23 Ağustos’ta, Ankara’da yapılacak olan DBP Olağan Kongresi’ne ilişkin basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Yüksek, 2013 yılından bu yana Türkiye’nin bir çözüm süreci içerisine girdiğini ve çözüm sürecindeki temel mantığın Ortadoğu’daki diğer ülkeler gibi şiddet sarmanı ile iç savaş yaşamaması için demokratik yollarla dönüşümlü gerçekleştirmesinin temel hedefi aldığını belirtti. “Türkiye’nin çözüm sürecindeki temel hedefinin savaş ortamından çıkmak ve sorunları demokratik yol ve yöntemlerle çözülmesi ortamına kavuşturmaktı” diyen Yüksek, bu ortamın da ancak yasal ve anayasal güvenceye kavuşturularak sağlanabileceğini dile getirdi.

“ÜLKE SAVAŞ SÜRECİNDEN ÇIKARILMALIDIR”
Şimdi hep beraber bu savaş sarmanından nasıl çıkacaklarını ele aldıklarını ifade eden Yüksek, “Kürt sorunun ve demokratikleşme probleminin ve antidemokratik rejim durumunun tartışarak çözülebilmelidir. Bundan başka sorun çözücü metot ve yöntem yoktur. 21’inci yüzyılda müzakere dışından yol yöntemleri tercih etme 100 yıl gerçeklerine aykırıdır. Bu açıdan Türkiye’nin AKP yönetimi ile içine sokulduğu süreçten müzakere ile yeniden çıkarılmalıdır. Aksi durum hiç istemediğimiz ve arzu etmediğimiz Ortadoğu’daki diğer ülkeler gibi bir gidişat söz konusudur. Son günlerde bunun emarelerini görüyoruz. Bu gelişmeler ciddidir ve ciddiye alınmalıdır. Sıradan sokak olayları değildir” dedi.

“81 İL VE KASABALARIN MERKEZİ OLARAK YÖNETİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL”
Türkiye’nin artık bu şekilde yönetilmesinin mümkün olmadığını söyleyen Yüksek, şunları kaydetti:
“70 veya 80 milyonluk bir ülke 81 il ve kasabadan oluşuyorsa, merkezi olarak yönetilmesi mümkün değildir. Başkanlık sistemi önerilip, tartışılıyorsa eğer AKP yönetimi mücadele ediyorsa bizim de bir önerimiz var bu ülke demokratik özerklik ile yönetilmelidir. Toplumun ortaya koymuş olduğu irade budur. Bu ülke bunu da tartışmalıdır. Başkanlık sistemi mi? Yoksa yerinden yerel yönetim mi? Bunlar tartışılmalıdır. Son günlerde bölgede bu yönde talepler ortaya çıktı. İradeler ve talepler ortaya çıktığı zaman baskılar ve gözaltılar başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bunların hesabı sorulacaktır ifadeleri kullanılıyor. Bu ülkenin rejimine veya Başkanlık sistemidir, dediği zaman bu Cumhurbaşkanı tutuklanmalı veya gözaltına alınmalıdır, denilemiyor. Bu ülkede başkanlık sistemi olmalı denildiğinde, nasıl sen böyle bir şey söylersin bunu söylemen bile cezaevi gerektirir tutuklanmalı gerektirir denilmiyor. Toplumda çıkıp bu ülkede böyle bir yönetim değil yerinden yönetim olmalı dediğinde ülke anlamaya çalışmalıdır. Cumhurbaşkanı veya hükümet bunu anlamalıdır. Topluma kulak verilmediği için Libya, Mısır, Suriye ve Irak bunların örneğidir.” 

BURAK EMEK

İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.