Davutoğlu'ndan Bosna'ya NATO desteği
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, NATO dışişleri ve savunma bakanları toplantısında, Bosna Hersek'in NATO Üyelik Eylem Planı'na dahil edilmesi için yoğun diplomatik girişimlerde bulundu.
NATO toplantılarının ardından Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ile ortak basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, "Türkiye'nin önem verdiği bazı hususlarda ciddi mesafeler aldığımızı söyleyebilirim. Mesela Bosna'nın Üyelik Eylem Planı'na alınması konusunda dün bir grup ülkeyle bir inisiyatif başlattık. Bosna'da hükümetin kurulmasının ardından varılan anlaşmada NATO üyeliğinin önünün açılması hususunda mutabakat sağlanmıştı. Bunu esas alarak Bulgaristan ile birlikte Balkan ülkelerinden oluşan bir grupla (diğer ülkelere) ortak mektup yazarak inisiyatif başlattık" dedi.
Davutoğlu, dün Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumciya ile de biraraya gelerek Üyelik Eylem Planı için NATO'nun 20-21 Mayıs'taki Şikago zirvesine kadar atılacak adımları planladıklarını söyledi.
Bakan Davutoğlu, "Bosna Hersek'in Balkanlar'da istikrar açısından çok öncelikli bir konumu var. Bosna'nın NATO üyeliği Balkanlar'da istikrara büyük katkı sağlayacaktır" diye konuştu.
NATO dışişleri bakanları 2 yıl önce Bosna Hersek'i, merkezi hükümetin askeri bölgeler ve tesisleri kayıt altına alması şartıyla Üyelik Eylem Planı'na dahil etme konusunda anlaşmıştı.
Bosna Hersek'i oluşturan 3 toplumdan Sırplar, kendi bölgelerindeki askeri birimlerin merkezi hükümetin kaydına alınmasına uzun süre karşı çıkarak, ülkenin NATO üyelik yolunu tıkadı.
Ülkede 15 ay süren siyasi krizin ardından yeni hükümetin kurulmasıyla NATO'nun beklentileri konusundaki anlaşmazlık çözüldü.
Bosna'daki toplumların temsilcileri askeri bölgelerin merkezi hükümetçe kayıt altına alınması konusunda geçen ay siyasi anlaşmaya varınca, savunma bakanı ve genelkurmay başkanı askeri mülkler listesi üzerinde çalışmaları başlattı.
Bununla birlikte NATO'nun istediği çalışmaların İttifak'ın Şikago zirvesine kadar yetişmesi zor görünüyor.
NATO içinde Türkiye, Bosna Hersek'e Üyelik Eylem Planı için siyasi beyanlar ve somut çalışmalara başlanmasının yeterli olduğunda diretirken, Fransa ve Almanya, merkezi hükümetin askeri bölgeleri kayıt çalışmalarının fiilen tamamlanmasını istiyor.
Diplomatik kaynaklar, Bosna Hersek'in kalan itirazcı ülkeleri ikna edebilmek için NATO önşartını karşılama yolunda çalışmaları hızlandırması gerektiğini belirtiyor.
-"Burası sizin de eviniz"-
NATO toplantılarının ardından Türkiye'nin NATO Daimi Temsilciliği'nde Azeri meslektaşı Memmedyarov ile görüşen ve birlikte kameraların karşısına geçen Davutoğlu, "Değerli dostum Memmedyarov ile hem ikili konuları, hem Kafkasya'da Minsk Grubu çerçevesinde gelişmeleri gözden geçirdik. Her zaman olduğu gibi Azerbaycan-Türkiye ilişkileri çok özeldir. Burası onların da evi" ifadesini kullandı.
Memmedyarov ise Davutoğlu ile önemli gelişmeler öncesinde istişare yapmayı adet haline getirdiklerini belirterek, "Türkiye ile aynı dili konuştuğumuz gibi diplomaside de aynı dille konuşuyoruz" dedi.
Davutoğlu, NATO toplantılarının ardından Fransa'nın ev sahipliğindeki "Suriye halkının dostları" toplantısı için Paris'e hareket etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.