Davutoğlu'dan 'Suriye için egzersiz' tepkisi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, uluslararası toplumdan beklentilerinin, yeni zihin egzersizleri yapmak yerine, somut bir şekilde Suriye halkının acısına deva olacak adımların atılması olduğunu söyledi.
Davutoğlu ve Sudan Dışişleri Bakanı Ali Karti, Dışişleri Bakanlığı'nda yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Bir basın mensubunun, Arap Birliği ve BM Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el İbrahimi'nin Suriye temasları ve bu ülkedeki geçiş süreci tartışmalarıyla ilgili sorusu üzerine Davutoğlu, Brahimi ile Suriye temasları öncesinde istişare imkanı bulduklarını ve ilgili taraflarla da bu konuları ele aldıklarını belirtti.
Buradaki temel görüş ayrılığının 30 Haziran tarihli Cenevre mutabakatında öngörülen geçiş hükümetinin nasıl gerçekleştirileceği konusu olduğunu ve bu görüş ayrılığının halen devam ettiğini vurgulayan Davutoğlu, ''Cenevre mutabakatında bulunan Rusya ve Çin'in dışındaki ülkelerin tümü Beşar Esad'ın bu kadar büyük katliamlardan sonra Suriye'de kalması durumunda böyle bir geçiş hükümetinin sağlıklı bir görev ifa edemeyeceği kanaatine sahiptir. O zaman da bu kanaate sahiptiler ve bugün de aynı kanaati taşıyoruz'' diye konuştu.
Var olan sistemin, güvenlik güçlerinin yapılanması da göz önüne alındığında geçişin Beşar Esed ile olabilmesi şansının haziran ayına göre bile bugün artık tümüyle neredeyse kaybolduğunu ifade eden Davutoğlu, ''Bu yeni şartlara uygun bir geçiş modeli üzerinde istişarelerimiz sürüyor'' dedi.
-''Şartların olgunlaşması konusunda bir bekleme seziyoruz''-
Gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Davutoğlu, bir an önce bu sorunun çözümü konusunda herkesin odaklanması gerektiğine değinerek, şöyle devam etti:
''Uluslararası toplumdaki genel kanaat 'nasıl olsa bu rejim gidecek' haline dönüştüğü için, şimdi bu gidiş konusunda formüller üretme yanında biraz da şartların olgunlaşması konusunda bir bekleme seziyoruz. Ama Suriye'deki şartlar beklemiyor. Şu anda milyonlarca insan aç ve susuz, soğukta korunaksız bir şekilde uluslararası toplumun anlaşmasını bekliyor. Ve aynı turlar, daha önce Sayın Annan tarafından, şimdi Sayın İbrahimi tarafından tekrar ediliyor. Ortada somut olarak Suriye halkının yaşadığı insanlık trajedisine bir çözüm bulma çabası göremiyoruz, açık söylüyorum. Bunun bedelini de Suriye halkı ödüyor. Komşu olarak da en yakından biz hissediyoruz.
Artık zihin egzersizlerinden çıkıp, somut bir şekilde herkesin, masa başında, bir şekilde, alandaki realiteleri de göz önünde bulundurabilecek bir süreci işletmesi lazım.''
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ve AFAD koordinasyonunda iki ayrı kampanya başlatıldığını anımsatan Davutoğlu, pazartesi günü de Bakanlar Kurulu'nda alınan kararla Türkiye'nin aktif olarak bu insanlık trajedisini durdurmak için milli kapasitesiyle ve halkıyla da dayanışma içinde Suriyeli kardeşlerine yardım konusunu yine öne aldığını vurguladı.
Bu kış şartlarında ekmek yapımı için 50 bin tonluk buğday taahhüdünde bulunduklarını hatırlatan Davutoğlu, diğer bütün ihtiyaçlarını da karşılayacak şekilde Suriye halkının yanında olmaya devam edeceklerini dile getirerek, ''Uluslararası toplumdan beklentimiz, yeni zihin egzersizleri yapmak yerine somut bir şekilde Suriye halkının acısına deva olacak adımların atılmasıdır'' dedi.
Kaynak: AA, Haber 7
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.