Davutoğlu resti çekti, PYD çekildi
Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun Erbil ziyaretinde, Suriye'deki Kürt bölgelerini elinde tutan ve PYD'nin de içinde bulunduğu Kürt Konseyi ile toplantı düzenlendi. Ancak Davutoğlu PYD'yi toplantıda istemedi.
Hatice Kılıç'ın haberi
Bunun üzerine PYD üyeleri hem toplantıdan hem Konsey'den çekildi. Barzani'nin bir araya getirdiği birlik fiilen dağılmış oldu. Haber, PYD tarafından yalanlanmazken çekilmenin doğru olup olmadığı Kürt grup içinde hararetle tartışılıyor.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Kuzey Irak ve tarihi Kerkük ziyaretlerinin yankıları sürerken Erbil'de Kuzey Irak Yönetimi lideri Mesut Barzani ile yaptığı görüşmenin ayrıntıları ortaya çıktı. Ziyaret süresince Davutoğlu'un yakınında yer alan, Irak Türkmen Cephesi Erbil bürosu şefi Aydın Maruf , Davutoğlu'nun Erbil'de Kürt Konseyi ile bir görüşme gerçekleştirdiğini ancak görüşmeye PYD'nin alınmamasını istediğini söyledi. Davutoğlu'nun bu talebi üzerine PYD toplantıya katılmadı ve Kürt Konseyi'nden çekilme kararı aldı. Karar hem Konsey içinde hem de PYD içinde büyük tartışma başlattı. Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey PYD yetkilisi çekilme kararını yalanlamadı ancak "bir bakanın tek bir ziyaretiyle Kürt birliğinin dağılmayacağını" öne sürdü. Barzani'ye ve PKK'ya yakınlığı ile bilinen haber siteleri ve kanallarında ise Konsey'in dağılma olasılığı, bunun doğru bir karar olup olmayacağı tartışılıyor.
ZİYARET AMACINA ULAŞTI
Ancak hakim görüş Davutoğlu'nun Erbil ziyaretinin Suriye'deki olası PKK-PYD etkisini kırmaya dönük olduğu ve bu anlamda amacına ulaştığı yönünde. Erbil'de Barzani ile yapılan görüşmenin ardından Kürt Konseyi ile yapılan toplantıda PYD'nin Davutoğlu'nun talebiyle dışarıda bırakılması, Barzani ile Ankara arasında görüş birliğinin yeniden sağlandığı ve Suriye'de PKK liderliğinde bir Kürt hareketinin de önüne geçildiği görüşünü güçlendiriyor. Konsey geçtiğimiz ay Mesut Barzani'nin liderliği'nde Erbil'de yapılan toplantıyla oluşturulmuştu. Toplantıda varılan 'Erbil Anlaşması' uyarınca PKK'nın Suriye uzantısı olan PYD ve diğer Suriyeli muhalif Kürt partilerden oluşan gruplar, Kürt Konseyi şeklinde tek çatı altında birleştirilmişti. Birleşmenin hemen ardından Suriye'deki Kürt bölgeleri bir bir Konsey liderliğindeki gruplar tarafından 'ele geçirilmişti.' Her ne kadar bu yerlerin Beşşar Esed yönetimi tarafından kasten PYD'ye terkedildiği ifade edilse de Kürt Konseyi'nin Suriye'de bağımsız Kürdistan kurma yolunda adım attığı görüşü Türkiye'de büyük yankı uyandırdı.
BAYRAKLAR YEREL SEMBOL
Bu arada Davutoğu ile yapılan toplantının ardından Suriye Ulusal Konseyi'nden (SUK) de bir açıklama geldi. Muhalif Suriye Ulusal Konseyi lideri Abdulbasit Seyda, Erbil'deki toplantının aslında kendileri ile Barzani arasında olduğunu ancak sonradan Ahmet Davutoğlu'nun da katıldığını öne sürdü. Türkiye'nin PYD konusundaki rahatsızlığına dikkat çeken bir gazetecinin 'PYD'yi kendi meclisinize alacak mısınız?' şeklindeki sorusuna Seyda, 'Suriyeli muhalifler olarak Suriye'nin toprak bütünlüğü çerçevesinde mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu da özellikle de PYD için geçerli' şeklinde cevapladı. Suriye'de özerk bir Kürt oluşumunun olmadığını belirten Seyda oraya dikilen bayrakların sadece yerel birer sembol olarak nitelendirdi.
Türkmenler için güç ve moral oldu
Iraklı Türkmenler, Davutoğlu'nun Kerkük ziyareti'nin Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'ye 'Türkiye güçlüdür, gerekirse Irak Kürtlerinin de hamisidir' mesajını vermek için gerçekleştirildiğini düşünürken Irak Türkmen Cephesi Erbil temsilcisi Aydın Maruf, tarihi ziyaretin kendileri için moral olduğunu, güç olduğunu söyledi. Böyle bir ziyaretin daha önce yapılmasını istediklerini ancak o güne kısmet olduğunu söyleyen Maruf, ziyaretin tüm Türkmenler arasında olumlu bir hava estirdiğini belirtti.
YENİ ŞAFAK
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.