Davutoğlu: Karadeniz'i dönüştürmeye kararlıyız

Davutoğlu: Karadeniz'i dönüştürmeye kararlıyız
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Karadeniz bölgesini bir barış ve refah havzası haline dönüşmesini strajeik bir hedef olarak benimsediğini...



Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Karadeniz bölgesini bir barış ve refah havzası haline dönüşmesini strajeik bir hedef olarak benimsediğini belirterek, "Karadeniz'i tek bir ekonomik havza haline dönüştürmeye kararlıyız" dedi.

Davutoğlu, Ukrayna'nın ev sahipliğihde Odesa kentinde düzenlenen Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) 28. Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından AA'ya değerlendirmede bulundu.KEİ'nin Soğuk Savaş sonrası dönemde Türkiye'nin öncülüğünde kurulan ve kısa sürede uluslararası ekonomik ve politik çevrelerede önemini ortaya koyan bir teşkilat olduğunu ifade eden Davutoğlu, sekretaryası İstanbul'da bulunan örgütün 20. yıl dönümü zirvesinin geçen yıl Türkiye'de düzenlendiğini hatırlattı.

Davutoğlu, bugünkü toplantıda muhataplarıyla Karedeniz bölgesi ve çevresindeki gelişmeler ile ekonomik işbirliği alanında atılan adımlar konusunda istişarelerde bulunduklarını belirterek, "Türkiye, Karadeniz bölgesinin bir barış ve refah havzasına dönüşmesini stratejik bir hedef olarak benimsemiştir. Karadeniz etrafındaki bütün ülkelerle de ya yüksek düzeyde işbirliği mekanizması kurduk, önemli bir kısmıyla da serbest vize, serbest ticaret anlaşmaları uygulamalarına geçtik" diye konuştu.

Son 10 yıldır Türkiye'nin KEİ üllkeleriyle dış ticaretinin neredeyse yüzde 500 düzeyinde arttığına işaret eden Davutoğlu, bu artışın bölgeye verdikleri önemi yansıttığın söyledi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye'nin bundan sonra da gerek teşkilat içinde gerekse ikili olarak yürüttüğü temaslarla bölgedeki refah ve istikarı daha da ileri düzeylere taşımak için üzerine düşenleri yapacağını vurguladı.

Türkiye'nin çok sayıda çalışma grubuna da başkanlık ettiğini dile getiren Davutoğlu, "Başta Karadeniz etrafında otoban ringi oluşturma da dahil olmak üzere Karadeniz'i tek bir ekonomik havza haline dönüştürmeye kararlıyız. Bu konuda ciddi mesafeler almış bulunuyoruz" ifadesini kullandı.

Toplantı çerçevesinde göreve yeni gelen Ukrayna Dışişleri Bakanı Leonid Kozhara ile görüştüğüne değinen Davutoğlu, mevkidaşının gelecek hafta Stratejik İşbirilği Konseyi'nin Ortak Stratejik Planlama Grubu toplantısı dolayısıyla Ankara'ya geleceğini ifade etti.

Davutoğlu, Moldova Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Natalia Gherman ile yaptığı görüşmede de ikili ilişkileri ele aldıklarını kaydetti.

AKKERMAN KALESİ'Nİ ZİYARET

Öte yandan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ukrayna ziyareti kapsamında eski adı "Akkerman" olan Belgorod-Dnestrovskiy kentindeki tarihi kaleyi de ziyaret etti. Davutoğlu, Yavuz Sultan Selim 'in bir süre yaşadığı kent ile Akkerman Kalesi hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Kaynak: Haber 7

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.