Davutoğlu: Bu tablodan ibret alsınlar..

Davutoğlu: Bu tablodan ibret alsınlar..
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''Bugün bizim tarihimizi yargılamaya kalkan sömürge güçler, tarih üzerine ambargo koymak isteyenler, gelsinler bu tabloya...



Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''Bugün bizim tarihimizi yargılamaya kalkan sömürge güçler, tarih üzerine ambargo koymak isteyenler, gelsinler bu tabloya baksınlar." dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''Bugün bizim tarihimizi yargılamaya kalkan sömürge güçler, tarihin üzerine ambargo koymak isteyenler, gelsinler bu tabloya baksınlar. Burada kimleri kastettiğimi çok iyi biliyorsunuz. Tarihimizi savunma hakkını bile elimizden almaya kalkanlar, kendilerinin terk ettiği Afrika ile bugün bizim buluştuğumuz Afrika'yı karşılaştırsın'' dedi.

Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı tarafından TUSKON'un ev sahipliğinde düzenlenen ''Türkiye-Afrika Ortaklığı Bakan Düzeyinde Gözden Geçirme Konferansı'' sonrası gerçekleştirilen gala yemeğinde yaptığı konuşmada, 2005'te Sahra Güneyi Afrika'yla toplam dış ticaret 3 milyar dolar iken, şimdi 2011'in ilk 10 ayında 6 milyar dolar olduğunu, yıl sonunda bunun 8 milyar doları bulacağını ümit ettiklerini söyledi.

Afrika'nın tamamı ile olan ticaretin ise ilk 10 ayda 9 milyar dolardan 14.5 milyar dolara çıktığını, geçen sene bir yıl içinde yakalanan 14.1 milyar doları 10 ayda yaptıklarını vurgulayan Davutoğlu, ''Hedefimizi de bugün bütün bakanlarla birlikte tespit ettik, 2014'te Türkiye-Afrika arasında 50 milyar dolar dış ticaret hacmi hedefliyoruz. Siyasiler olarak bu kararları ortaya koyarken en çok güvendiğimiz insan grubu da bizim en büyük destekçimiz de Afrikalı ve Türk iş adamları'' diye konuştu.

Davutoğlu, bugünkü toplantıda 350 Afrikalı iş adamının bin Türk iş adamıyla 10 bin iş görüşmesi gerçekleştirdiğini vurguladı.

-''Bugün yapılanlar, 21. yüzyılın en önemli stratejik adımlarından biri''-

Bugün yapılanları, 21. yüzyılın en önemli stratejik adımlarından biri olarak gördüğünü vurgulayan Davutoğlu, bundan sonra gerçekleştirilecek çok hedef olduğunu, bu hedefleri gerçekleştirirken en büyük güç kaynaklarının da dinamik sivil toplum, iş adamları teşkilatları olduğunu, bu bakımdan gerek TİM'e gerek TUSKON'a gerek diğer iş dünyası örgütlerine büyük görevler düştüğünü belirtti.

Davutoğlu, şunları kaydetti:

''Ne olur bütün Afrika'yı dolaşın, oradaki kardeşlerimizle buluşun, nerede bir engelle karşılaşırsanız Dışişleri Bakanlığı yanınızda olacak. Afrika bizim için uzak bir kıta değil. Belki şu anda Afrika ile stratejik ortağız, ama biz ruhen, zihnen kendimizi Afrika Birliğine tam üye kabul ediyoruz. Biz onların ayrı kıtalardaki kardeşleriyiz ve hep birbirimize kardeş olarak, eşit olarak bakacağız, karşılıklı saygı içinde bakacağız. Bizim anlayışımız budur. El ele 21. yüzyılı kat edeceğiz. Asırlarca sömürgeciliğin ıstırabı altında ezilmiş bu halklar ve sömürgecilere karşı en onurlu direnişi göstermiş bu millet, 21. yüzyılı el ele yürüyecekler ve 21. yüzyılda yükselen güç olacaklar. Bugün bizim tarihimizi yargılamaya kalkan sömürge güçler, tarihin üzerine ambargo koymak isteyenler, gelsinler bu tabloya baksınlar. Burada kimleri kastettiğimi çok iyi biliyorsunuz. Tarihimizi savunma hakkını bile elimizden almaya kalkanlar, kendilerinin terk ettiği Afrika ile bugün bizim buluştuğumuz Afrika'yı karşılaştırsın. Ten rengine, ırkına bakmaksızın, dinine, mezhebine bakmaksızın, Türklerle Afrikalıların nasıl buluştuğunu görsünler ve kendi tarihleri ile karşılaştırıp bir kez daha utansınlar. Biz bir daha sömürgeci zihniyetin Afrika'ya egemen olmaması için Afrikalı kardeşlerimizle kader birliği yapalım dedik. Onun için Başbakanımız Somali'ye, kendi ailesi ile, en yakın arkadaşları ile, çocuğu ile, Türkiye'nin en seçkin aydınlarıyla gitti. Göstermek istediği tek bir şey vardı, Somalili bu fakir, cılız, aç çocukların kaderi bizim kaderimizdi... Afrika'nın her köşesinde olacağız ve Afrika'nın bu makus talihini hep birlikte yeneceğiz. Bir daha Afrika, geri kalmışlığın, ezilmişliğin coğrafyası değil, onurun, başı dik duruşun ve ekonomik kalkınmanın coğrafyası olacak.''

Türkiye ve Afrika'nın böyle el ele tutuşmuş olmasının, alabilene en büyük ders olduğunu söyleyen Davutoğlu, ''Ama tarihe tek perspektifle, tek yanlı bakanlara hiçbir tablo yeterli gelmeyebilir. Ama biz onlara da bu tablonun neler üreteceğini göstereceğiz. Türkiye ile Afrika Birliği arasında 2008 yılında atılan büyük stratejik adımı önümüzdeki yıllarda daha ilerilere taşımalıyız. Daha çok Afrikalı kardeşlerimizi Türkiye'de, İstanbul'da görmek istiyoruz. Daha çok Türk kardeşlerini de bundan sonra Afrika'nın her köşesinde görecekler'' diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin şu anda Afrika'daki aktif büyükelçilik sayısının 27 olduğunu belirterek, ''2012'nin ilk 3 ayında da sayıyı 33'e çıkartacağız'' dedi.

Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı tarafından TUSKON'un ev sahipliğinde düzenlenen ''Türkiye-Afrika Ortaklığı Bakan Düzeyinde Gözden Geçirme Konferansı'' sonrası gerçekleştirilen gala yemeğinde yaptığı konuşmada, bugün tarihi bir gün yaşadıklarını, 21. yüzyıla bakışlarındaki stratejik perspektif açısından bugün bir dönüm noktasını daha gerçekleştirmiş olduklarını söyledi.

Seneler önce yazdığı bir makalede, 21. yüzyılın ikinci yarısının kesinlikle Afrika yüzyılı olacağını söylediğini anımsatan Davutoğlu, ''Afrika'nın dinamizmini gördükten sonra şunu rahatlıkla söylüyorum ki, 21. yüzyıl Afrika yüzyılı olacaktır'' dedi.

Bu perspektifle 2005'te Afrika açılımını başlattıklarını, o zaman bu açılımı başlattıklarında kendilerine gelen eleştirilerde Afrika'da ne aradıklarının sorulduğunu, eksen kaymasından bahsedildiğini anlatan Davutoğlu, ancak 6 yıl içinde Afrikalı kardeşleriyle gerçekleştirdikleri deneyimin, o gün aldıkları stratejik kararın ne kadar doğru olduğunu herkese gösterdiğini belirtti.

Davutoğlu, ''Gerçekten 6 yılda, başka şartlarda belki 16 yılda, 26 yılda gerçekleşecek adımlar attık'' dedi.

2005'te Türkiye'nin bütün Afrika'daki büyükelçilik sayısının 12 olduğunu söyleyen Davutoğlu, 2008'de Afrika Birliğinin Türkiye'yi stratejik ortak ilan ettiğini ve 2008'deki zirveden bu yana Türkiye'nin 15 yeni büyükelçilik açtığını, şu anda hepsinin çalıştığını ve Afrika'da aktif büyükelçilik sayısının 27 olduğunu vurguladı.

Davutoğlu, ''Önümüzdeki 1 ay içinde 3 büyükelçiliğimiz daha açılacak ve sayı 30 olacak, 2012'nin ilk 3 ayında da sayıyı 33'e çıkartacağız'' dedi.

-''Türk ekonomisinin gösterdiği hayranlık verici performans''-

Afrika Birliği Komisyonu Temsilcisi Ramtane Lamamra da Türk ekonomisinin gösterdiği hayranlık verici performans, yaratıcılık, cesaret, verimlilik ve Davutoğlu'nun liderliğinin; ortaklıklarının son derece güçlü temeller üzerine kurulduğuna işaret ettiğini söyledi.

Afrika Birliği Dönem Başkanı Ekvator Ginesi Bakanı Eustaquio Nseng Esono ise konuşmasında, ''Türkiye-Afrika ortaklığı yaşasın'' ifadesini kullandı.

TUSKON Başkanı Rızanur Meral de ticaret köprüsü programlarının sadece karşılıklı ticaretin artmasına vesile olmadığını, aynı zamanda Türk iş adamlarının daha önce adını çok sık duymadığı birçok Afrika ülkesini yakından tanımalarına imkan sağladığını, bu programlar kapsamında misafir edilen çoğu ülkeye ticaret heyetleri düzenlenerek kurulan ilişkilerin daha da güçlendirildiğini, bu heyetler sayesinde Türk iş adamlarının birçok Afrika ülkesinde tarım, hayvancılık, gıda, madencilik, inşaat, mobilya, plastik, enerji, eğitim ve sağlık gibi alanlarda önemli yatırımlar gerçekleştirdiğini anlattı.

Meral, ''TUSKON ticaret köprüsü programları bu yönüyle ülkelerimiz arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin güçlenmesine ve süreklilik kazanmasına vesile oldu. Afrika'da yeni Türk büyükelçiliklerinin açılması, yeni noktalara THY'nin doğrudan uçuşlar başlatması ve ticaret müşavirliklerinin sayısının artırılması gibi kalıcı adımlar, karşılıklı ticaret hacminin daha da artmasının önünü açmıştır'' dedi.

Mesafeler ne olursa olsun, gelecekteki dünyanın birbirlerine bugünden daha yakın olmayı gerektirdiğini belirten Meral, konuk bakanlardan EXPO 2020 seçimleri için aday olan İzmir kentine destek beklediklerini kaydetti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de ticarete, yatırıma, karşılıklı iş ortaklıklarına değer verdiklerini ifade ederek, ''Hem ülkemizde hem de Afrika'da kalkınmanın, refah ve barışının yatırım ve ticaret yoluyla sağlanacağına inanıyoruz. Ticareti serbestleştirdikçe, yatırımı teşvik ettikçe kendi ayaklarımızın üzerinde duracağız, vatandaşlarımızın refahını artıracağız'' dedi.

Büyükekşi, bakanlardan gümrük prosedürlerinin basitleştirilmesi, serbest ticaret anlaşmalarının hayata geçmesi, pazara girişte teknik engellerin kaldırılması, yatırım izin prosedürlerinin hızlanması ve yatırım dostu bir yapının tesis edilmesini beklediklerini dile getirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Bunlar gerçekleştiğinde Afrika kazanacak, Türkiye kazanacak ve hep beraber kalkınacağız. Afrika ile ilişkilerimiz çok iyi bir yolda. Ancak daha gidecek çok yolun olduğuna inanıyoruz. Afrika ile dengeli giden bir dış ticaretimiz var. Bu yılın ilk 10 ayında Afrika kıtası ile dış ticaretimiz 14,3 milyar dolar oldu. Geçmişe göre bu rakam anlamlı, ama Türkiye'nin birçok ülkeyle olan ikili ticaret hacmi bir Afrika kıtasının ötesinde. Biz inanıyoruz ki, sizlerin kararlı liderliği ile ülkemiz ve Afrika arasında dengeli, bize ve sizlere refah yaratacak bir dış ticaret ilişkisi kuracağız. Çünkü Türkiye, hem üretici hem de bir pazar olarak, sizlerin en büyük ortağı olarak hazır. Bu yıl dış ticaret hacmimiz 385 milyar doları bulacak. İnanıyoruz ki, Afrika ile daha büyük bir ortaklık kuracağız ve beraber büyüyüp beraber kalkınacağız.''

Öte yandan, gala yemeğine katılması beklenen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yemeğe katılmadı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.