Darbecilerin katliamı uluslararası medyada
Mısır'da yaşanan katliam, uluslararası medyada da yankı buldu. En dikkat dikkat çeken tepki, Amerika'da yayın yapan The Huffington Post'un "Herkesin hakkında konuştuğu demokrasi bu mu?" şeklindeki ifadesi oldu.
The Huffington Post: "Mısır askeri Mursi taraftarlarını çevreledi... Onlarca kişi öldürüldü... Lider politikacılardan birinin kızı öldürüldü... İki gazeteci öldü... Herkesin hakkında konuştuğu demokrasi bu mu?" şeklinde bir manşet ile okuyucularına ulaştı.
CNN International: "Çadır kampları ölümcül savaş alanına döndü, bu Mısır için sadece başlangıç" ifadeleri ile olanları anlattı. Site yaşananları, "Dumanlar, silah sesleri ve ağıt" şeklinde bir manşet ile gördü. Gezi olayları esnasında kesintisiz canlı yayınlarını sürdüren CNN International, aynı ilgiyi Mısır'daki katliama göstermedi.
BBC: Gezi Parkı eylemlerinde olaylarla yakından ilgilenen bir diğer basın kuruluşu BBC, "Mısır, olağanüstü hâl ilan etti" şeklinde bir manşet attı. BBC Türkçe ise kanlı katliamdan 'operasyon' şeklinde bahsetti.
The Washington Post: Yaşanan katliamı "Mısır güçleri Mursi yanlılarının kamplarına baskın yaptı" şeklinde gördü. Gazete, yaşananlara dair çok fazla ayrıntıya yer vermedi.
Sky News: "Sky News kameramanı Mısır'da öldürüldü" şeklinde bir manşet ile okuyucularına ulaştı. Site, "katliam" ifadesini kullandı.
Foxnews.com: "Mısır güvenlik güçleri, Mursi yanlılarının kamplarını bastı. Şiddet tüm ülkeyi sardı, yaklaşık 100 ölü" ifadelerini kullandı. Sitede çok fazla ayrıntı yer almadı.
El Cezire: "Mısır, olağanüstü hâl ilan etti." Diğer birçok internet sitesi ve gazete ile aynı ifadeyi manşet için uygun gören El Cezire, alt başlıklarda yaşanan olayların ayrıntılarına da yer verdi. Site, yaşanan olayları iki grup arasındaki 'çatışma' şeklinde gördü.
The Guardian: "Mısır güvenlik güçleri Kahire'deki alanları temizledi" ve "Mısır'da olağanüstü hâl ilan edildi" dedi.
The Telegraph: "Mısır güçleri Mursi yanlılarını püskürttü" şeklinde bir ifade kullandı. Sitede yer alan haberlerin birçoğu öldürülen kameraman Mick Deane ile ilgiliydi.
İran medyası
İran medyası da, ordunun darbe karşıtlarına yönelik, katliama dönüşen müdahalesine geniş yer verdi.
İran resmi haber ajansı IRNA, "Mısır güvenlik güçleri Mursi taraftarlarına müdahale etti" başlığı ile verdiği haberde, Müslüman Kardeşler'in internet sitesindeki açıklamalarına dayanarak, müdahale sonucu yaklaşık 500 kişinin öldüğünü ve binlerce Mısırlı'nın yaralandığını yazdı. Haberde, güvenlik güçlerinin Mursi taraftarlarına ateş açması ve gösteri meydanında bulunan çadırları yakması sonucunda çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere binlerce kişinin yaralandığı da ifade edildi.
Mısır'daki müdahaleye en fazla yer veren Fars haber ajansı ise "Taşa karşı kurşun yağmuru" başlını kullandı. Ajans, sağlık ekiplerinden aldıkları bilgiler doğrultusunda 120 kişinin öldüğünü, 2 bin kişinin ise yaralandığını yazdı. Mısır'daki gelişmeleri dakika dakika yayınlayan ajans, Mısırlıların müdahaleden sonra da direnişlerine devam ettiğini kaydetti.
Fars haber ajansı ayrıca haberinde, Ulusal Kurtuluş Partisi'nin, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Baradey'in halka yönelik yeni bir müdahaleyi önlemek için Rabiatül Adeviyye Meydanı'na geldiği açıklamalarına yer verdi.
Mehr Haber Ajansı ise Sky News'i kaynak göstererek müdahaleyi, "Kahire caddeleri savaş alanına döndü", "Müslüman Kardeşler'e mensup kişiler arasında silah ele geçirildi", "Müslüman Kardeşler taraftarları bir askeri öldürdü", "Müslüman Kardeşler taraftarları onlarca kiliseyi ateşe verdi" başlıklarıyla duyurdu.
Mısır'daki müdahale İran basınında her ne kadar geniş yer bulsa da, konu ile ilgili yetkililerden şu ana kadar açıklama ya da kınama gelmedi. Müdahale, bakanlar kurulunda yer alacak isimler ile ilgili mecliste yapılan oturumların gölgesinde kaldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.