Dar gelirli kadınlara 500 milyon lira mikrokredi

Dar gelirli kadınlara 500 milyon lira mikrokredi
 - Turkcell, TİSVA Mikrokredi Programı'na destek vererek, "Ekonomiye Kadın Gücü" projesiyle 150 bin dar gelirli kadının hayallerini gerçekleştirmesini...

 

- Turkcell, TİSVA Mikrokredi Programı'na destek vererek, "Ekonomiye Kadın Gücü" projesiyle 150 bin dar gelirli kadının hayallerini gerçekleştirmesini sağladı

- Program kapsamında, 2003 yılından beri 500 milyon TL kredi ile birçok kadının kendi ayakları üzerinde durmasına destek olundu

 

İSTANBUL (AA) - Turkcell, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Mikrokredi Programı'na destek vererek, "Ekonomiye Kadın Gücü" projesiyle 150 bin dar gelirli kadının hayallerini gerçekleştirmesini sağladı.

 

Şirket açıklamasına göre Turkcell, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın himayesinde TİSVA ile üretime başlamak isteyen dar gelirli kadınlar için oluşturduğu "Ekonomiye Kadın Gücü" projesini sürdürüyor. Türkiye’nin her noktasında 500 liradan 15 bin liraya kadar kredi alarak ailesine bakan, kendini geliştiren, ekonomiye katılan binlerce kadın, güçlenerek kendi ayakları üzerinde duruyor. 

 

 

 

- Ekonomiye Kadın Gücü ile kadınlara her alanda destek

 

 

Program kapsamında sürdürülebilir bir geçim modeline kavuşmalarını sağlamak adına kadın girişimcilerin eğitim, pazarlama, teknoloji alanında kendilerini geliştirmelerine destek olundu. Aldıkları mikrokredi ile nakit ihtiyacını karşılayan kadın girişimciler, Turkcell’in verdiği satıştan pazarlamaya birçok farklı eğitim ile de profesyonel girişimci olma yolunda ilerledi.

 

Proje kapsamında kadınların daha fazla kazanç sağlamaları amacıyla "N11" iş birliğinde Ekonomiye Kadın Gücü sanal mağazası açıldı. Mağaza, Anadolu’nun otantik, geleneksel ve tamamen el işi ürünlerinden seçilen ürün gamına sahip bulunuyor.

 

Söz konusu ürünler arasında, Kastamonu’dan taş baskı masa örtüleri, Konya’dan tuzdan yapılmış aksesuar malzemeleri, Mardin’den Bıttım sabunu, Hakkari’den yöresel fistan takımı, Samsun’dan yün dokuma Cecim kilimi ve Kütahya’dan çini takılar da yer alıyor. Bugüne kadar Türkiye'nin her yerinden alıcıların tercihi olan mağaza, kadın girişimcilerin emeğini değere dönüştürüyor.

 

Toplam 69 ilde hizmet, hayvancılık, tarım, üretim ve ticaret gibi pek çok alanda işlerini program ile büyüten kadın girişimciler, Türkiye’de pek çok kadının hayalini kurduğu fakat cesaret edemediği işlere başladı. Ortalama 4 kişilik aile bütçesine katkıda bulunan girişimci kadınlar, Turkcell ve TİSVA ortaklığıyla yürütülen program sayesinde hem kendilerinin hem de ailelerinin eğitimini sağlayabilir hale geldi. 

 

 

 

- Rakamlarla "Ekonomiye Kadın Gücü"

 

 

Ekonomiye Kadın Gücü projesinin en yaşlısı, 94 yaşındaki Nuri Doğru, ilk çektiği 700 liralık mikrokrediyi sermaye olarak kullandı. Diyarbakır'ın Bismil ilçesinin Tatlıçayır köyünde dünyaya gelen ve 8 çocuk annesi Nuri Hanım, şu an oğluyla pazarcılık yapıyor. 

 

Projeden faydalanan en genç isim, 1997 doğumlu Mersinli Fatma Aslan ise çiftçilikle uğraşıyor. Fatma Aslan aldığı bin liralık ilk mikrokrediyi ailesinin sahibi olduğu tarlanın giderleri için kullandı.

 

Ekonomiye Kadın Gücü projesi kapsamında 10'u Şanlıurfa'dan olmak üzere 26 kadın, kullandıkları mikrokredi sayesinde imal ettikleri kuru biber, salça, iğne oyası, kozmetik gibi ürünleri ihraç etmeye başladı. .

Mikrokredi kullanan 44 kadın sadece hayallerine kavuşmakla kalmadı, pek çok başarıya imza atarak yurt içi ve yurt dışında çok sayıda ödüle layık görüldü. Ödüllü kadınlar arasındaki Kader Özge, Pedra Ekolojik Temizlik Malzemeleri ile ülkeler arası satış yarışmalarında 7 kez birincilik kupası ve ödülü kazandı.

 

Program kapsamında 4 bine yakın kadın, eşinin desteğini almadan çocuklarına kendi başına bakıyor.

 

Kahramanmaraş, Diyarbakır, Gaziantep ve Şanlıurfa şubeleri, Türkiye'nin en çok mikrokredi şampiyonu olan iller arasında başı çekiyor.

 

 

 

- 94 yaşındaki Nuri Hanım mikrokredi ile hayata döndü

 

 

94 yaşındaki Nuri Doğru’nun hayatı, Turkcell ve TİSVA'nın verdiği mikrokredi ile değişti. 14 yaşında evlendirilen Nuri Hanım’ın genç yaşta 8 çocuğu oldu. Nuri doğru'nun zorlu başlayan hayatı, aile içi şiddete maruz kalıp sonrasında çocuklarıyla tek başına kalmasıyla devam etti. Yıllarca köyde geçinmek için temizlikçilik dahil her işi yaptıktan sonra yerleştiği Bismil’de mikrokrediyle tanışması, Nuri Doğru'nun hayatının dönüm noktası oldu. Nuri Hanım, 2011 yılında önce 700 lira, ardından bin lira alarak sebze meyve alım satımı yapan oğluyla çalışmaya başladı. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.