Danıştay Başkanı da yeni anayasa için uyardı?

Danıştay Başkanı da yeni anayasa için uyardı?
Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, yeni Anayasanın TBMM tarafından yapılacağını belirterek, aksi yapılırsa 'meşruiyet tartışmasına zemin hazırlar''...



Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, yeni Anayasanın TBMM tarafından yapılacağını belirterek, aksi yapılırsa 'meşruiyet tartışmasına zemin hazırlar'' dedi.

Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, yeni Anayasanın TBMM tarafından yapılacağını belirterek, ''Meclis bunu yaparken, halkın tamamı adına yapmış olacak. Yoksa siyasi iktidarın tek başına yapmış olduğu bir yasa meşruiyet tartışmasına zemin hazırlar'' dedi.

Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2011-20Eğitim-Öğretim Yılı, düzenlenen törenle başladı.

Törene, Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, yüksek yargının bazı üyeleri katıldı.

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan, fakültenin 1994'te kurulduğunu anımsatarak, kısa sürede Türkiye'nin en seçkin hukuk fakülteleri arasına girdiğini söyledi. Öğrencilere de seslenen Ayhan, öğrencilerin, insan haklarına saygılı, hukuk devleti anlayışını benimseyen birer hukuk adamı olmalarını istedi.

Törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Karakullukçu, yeni Anayasa çalışmalarına ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine, yasaları halk adına TBMM'nin yaptığını belirterek, yeni Anayasayı yapmaya yetkili kurumun da TBMM olduğunu söyledi.

Yeni Anayasa çalışmalarına, kendilerine sorulduğu takdirde katkı vereceklerini ifade eden Karakullukçu, ''Meclis yeni Anayasa'yı yaparken, halkın tamamı adına yapmış olacak. Yoksa siyasi iktidarın tek başına yapmış olduğu bir yasa meşruiyet tartışmasına zemin hazırlar. Bugün iktidarda olan partimiz veya hükümetimiz doğrusunu yapıyor. Yeterli çoğunluğu olsa dahi, bugün yok ama, bunu yapmamalı. O da yapmıyor zaten, diğer partilere soruyor' diye konuştu.

Hükümete Kanun Hükmünde Kararname çıkarma yetkisi verilmesiyle ilgili sorular üzerine de Karakullukçu, Kanun Hükmünde Kararname çıkarma yetkisinin, Meclis'in belli bir süre için verdiği yetkinin hükümet tarafından kullanılması olduğunu ifade etti. Karakullukçu, ''Meclis vermiş, hükümetin kanun yapma yetkisi yok ama hükümete yetki verilmiş. Danıştay'ın görüşü alınır mıydı, alınmaz mıydı? Sorarlarsa biz de görüş bildirirdik, sormadıkları için görüş bildirmedik'' dedi.

Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak da bir gazetecinin, Yargıtay 1. Hukuk Dairesi Tetkik Hakimi Celal Çelik'in istifasıyla ilgili bir soru üzerine, ''Herkesin kişisel görüşü, istifasını yazmış, vermiş ne yapalım'' dedi. Bir başka soru üzerine Kaynak, Çelik'in istifa dilekçesindeki görüşlere katılmasının mümkün olmayacağını, Yargıtay'daki diğer hakimler arasında bir sıkıntı bulunmadığını söyledi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.