'Daha güçlü reformlarla yolumuza devam edeceğiz'
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Türkiye, ne zaman siyasi ve ekonomik reformları eş zamanlı yaparsa ileriye gitti. Bundan sonra daha güçlü reformlarla yolumuza devam edeceğiz." dedi.
ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Ankara OSTİM Organize Sanayi Bölgesi'nde, sanayiciler ile bir araya geldiği toplantıda, dünya ve Türkiye ekonomisinin büyük bir değişimden geçtiğini, 2008'de sadece Avrupa’da değil, bütün dünyada, "Yeni bir ekonomik düzen mümkün müdür?" sorusunun gündeme geldiğini anlattı.
Dünya ekonomisinin bundan sonraki geleceğinde, yeniden üreten ekonomilerin gücünün önemli olacağını, üreten ekonomilerin çok daha güçlü bir hale geleceğini belirten Kurtulmuş, Türkiye ekonomisinin de belli bir süreçten geçtiğini söyledi.
Türkiye ekonomisinin, 2002’den itibaren ağırlıklı olarak ana mesaisini Türkiye'deki makroekonomik dengelerin sağlanmasına harcadığını, üretim meselesinin ise 2008 krizinden sonra çok daha net bir şekilde gündeme geldiğini hatırlatan Kurtulmuş, "Türkiye de aynen dünya ekonomisi gibi 2008’den bu yana yeni bir faz arayışındadır." dedi.
"Ekonomi üretim yanlısı modele dönmek mecburiyetinde"
Dünyada olup biten ekonomik gelişmelerden Türkiye'nin de etkileneceğine dikkati çeken Kurtulmuş, "Şunu şimdiden umutla söyleyebilirim ki bundan sonra dünya ekonomisindeki değişimin de Türkiye ekonomisindeki değişimin de ana ekseni, üretim yanlısı bir ekonomik modele doğru dönmek mecburiyetindedir ve Allah'ın izniyle de böyle olacaktır." dedi.
"Her kriz aynı zamanda büyük bir fırsattır"
Her krizin, aynı zamanda büyük bir fırsat olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "Dünya ekonomisinde yaşanan ve Türkiye ekonomisinde de ister istemez ciddi şekilde etkileri olan bütün bu dalgaların, eğer istifade edebilir, tedbirleri alabilir, zamanında harekete geçebilirsek Türkiye'ye çok büyük imkanlar sunduğunu da görmemiz lazım." diye konuştu.
"Ekonomik ve siyasi reformlar eş zamanlı yapılmalı"
Türkiye'nin 2002'den bu yana sürdürdüğü ekonomik ve siyasi istikrarının, Türkiye'nin ikinci büyük gücü olduğunu bildiren Kurtulmuş, şunları kaydetti:
"Türkiye büyük bir siyasi istikrarı sürdürüyor. Türkiye'nin geçmiş çok partili siyasi hayatındaki tecrübesi de bunu ortaya koydu. Türkiye, ne zaman siyasi ve ekonomik reformları eş zamanlı yaparsa, atılım yaptı ve ileriye gitti. Türkiye, ekonomik reformlarını, siyasi reformlarını eş zamanlı yapmak mecburiyetindedir. 2016’ya kadar bunlar geldi şimdi Türkiye'de reform zamanıdır. Bundan sonra daha güçlü reformlarla yolumuza devam edeceğiz. Ekonomideki reformumuzun ana fikri, üretim reformudur. Türkiye, üreten bir ülke olacak. Siyasetteki reformlarımızın ana fikri ise devlet-millet bütünleşmesini sağlamak, etkin bir yürütmeyi ortaya koymak ve bu anlamda Türkiye'deki bütün vatandaşlarımızın bu ülkenin de bu devletin bu sistemin de sahibi benim dediği demokratik reformları tamamlamaktır. Bunları tamamlayacağız ve bu anlamda da yolumuza Allah'ın izniyle devam edeceğiz. Dolayısıyla yeni Türkiye, yeni bir ekonomik model gerektiriyor. Yeni Türkiye, yeni bir siyasal dizayn gerektiriyor. Bütün bunları yapacağız, siyasi ve ekonomik istikrarımızı sürdüreceğiz."
"Seferberlik ruhuyla bu süreci geçirmemiz lazım"
Terörle mücadelede seferberlik ruhunun önemine işaret eden Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Birileri istiyor ki Türkiye'nin ayaklarına çelme taksınlar, pranga vursunlar, bir zamanlar siyasi istikrarsızlıklarla yaptıkları, sağ sol çatışmalarıyla yaptıklarını, darbelerle yaptıklarını bu sefer terör örgütleri eliyle yapsınlar ve Türkiye hareketsiz kalsın. Bütün bunların ortadan kaldırılabilmesi için ne yaptığını bilen, istikrarlı, kapsayıcı kalkınma modeline ihtiyacımız var. Bu model de devletle milletin bütünleşmesine, devletle milletin hep beraber, bürokratik oligarşinin bir takım tuzaklarını da bir tarafa bırakarak Türkiye’de devletle milletin uyum içerisinde bir seferberlik ruhuyla bu süreci geçirmemiz lazım. Bunun önemli ayaklarından birisi de bölgesel kalkınmadır. Bu millet imkan ve fırsatını bulursa Türkiye'nin her yerini organize sanayi bölgeleriyle her türlü yatırım imkanlarıyla doldurur. Terör, Türkiye'nin bir bölgesini bu şekilde baskı altında tutarak hem o bölgenin kalkınmasını engelliyor hem de Türkiye'nin teröre harcadığı bu gücüyle geri kalmasını, terörün labirentleri arasında kaybolmasını istiyor. Buna asla müsaade etmeyeceğiz."
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, daha sonra sanayicilerin sorunlarını dinledi.
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, OSTİM Finans ve İş Merkezi'ni de ziyaret etti. Merkez içindeki Medikal Sanayi Kümelenmesi'nin sergi salonunu da gezen Kurtulmuş, burada son teknolojiyle üretilen ambulans ekipmanları, kuvöz, ameliyat masası, ortez malzemeleri gibi birçok ürün hakkında bilgi aldı, emeği geçenleri tebrik etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.