ÇÜTAM Sohbetleri Devam Ediyor..
ÇÜTAM Sohbetleri Devam Ediyor.
Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi (ÇÜTAM) Kültür Evi’nin konuğu ÇÜ Fen-Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölümü, Prohistorya ve Önasya Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Serdar Girginer ve Doğuş Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Taşdurmaz oldu.
“Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çukurova Üniversitesi Adına Yapılmakta Olan Tatarlı Höyük (Ceyhan) Kazıları: Kizzuwatna Arkeolojisinde Yeni Keşifler” başlıklı sunumu Dr. Öğretim Üyesi Girginer ÇÜTAM katılımcılarıyla paylaştı.
“Kizzuwatna Arkeolojisinde Yeni Keşifler”
Dr. Öğr. Üyesi Girginer, 2000 yılında Kayseri ve Adana illerinde başlayan ‘Kizzuwatna Araştırma Projesi’ hakkında çeşitli bilgiler aktardı. 2002-2006 yılları arasındaki ‘Arkeolojik Yüzey Araştırmalarından, ve 2007 yılında başlayan ‘Tatarlı Höyük Kazısından bahseden Dr. Öğr. Üyesi Girginer devam eden bu kazı çalışmalarından elde edilen çeşitli bulgulara değindi. Bu bulgulara göre tarihlenen Tatarlı Höyük ’ün Orta Tunç, Genç Tunç (I-II), Orta Demir, Geç Demir vb. çağları üzerine birtakım bilgiler veren Dr. Öğr. Üyesi Girginer kazı çalışmalarında çıkarılan ve tarihlendirme açısından önemli bir yere sahip olan bazı eşyalardan da bahsetti. Bunlar arasında ‘Orta Tunç Çağı’nı yansıtan yonca ağızlı testilere, ‘Geç Tunç Çağı’nı yansıtan mühürlere ve ‘Demir Çağı’nı yansıtan seramiklere değinen Dr. Öğr. Üyesi Girginer Tatarlı Höyük üzerine interdisipliner çalışmaların var olduğunu vurgulayarak zooarkeolojik, arkeobotanik, etnobotanik, palinoloji vb. çalışmalar hakkında bilgiler aktardı.
“Orta Asya İzlenimleri”
Bir başka konuşmacı Prof. Dr. Taşdurmaz ise “Orta Asya İzlenimleri” başlıklı konuşmasıyla Orta Asya’ya dair izlenimlerini kendi yaşamından paylaştığı çeşitli bilgiler ve anılarla ilişkili olarak aktardı.
1961 yılında, henüz o dönemlerde bunu yapan pek kimse yokken kendisinin Cento bursuyla lisans öğrenimi için Panjab Üniversitesi’ne gittiğini ve böylece Orta Asya yolculuğunun başladiğini ifade eden Prof. Dr. Taşdurmaz 1967 yılına kadar Panjab Üniversitesi’nde bulunduğunu ve lisans eğitiminden sonra aynı üniversitede “Siyaset Bilimi” alanında lisansüstü eğitimine devam ettiğini söyledi. Prof. Dr. Taşdurmaz, Orta Asya’da kaldığı süreçte birçok ülkeyi görüp tanıdığını ve oralarda Türklere dair birçok unsurun var olduğunu söyledi. Gördüğü yerler arasında Pakistan ve Afganistan, olmak üzere birçok yer olduğunu aktaran Prof. Dr. Taşdurmaz, o yıllarda Afganistan’daki Türkçe konuşanları, orada bulunan Özbekleri, Türkmenleri, Türklerin yaşam biçimlerini, birbirlerine olan davranış biçimlerini vb. bilgileri katılımcılarla paylaştı.
Toplantı sonunda katılımcılardan gelen soruları da yanıtlayan Dr. Öğr. Üyesi Serdar Girginer’e ve Prof. Dr. Ramazan Taşdurmaz’a katkı ve katılımlarından dolayı Merkez Müdürü Prof. Dr. Deniz Abik tarafından plaket takdim edildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.